vrijdag 3 april 2015

Belastingen alleenstaande ouder

In principe kan dat voordeel van de verhoging van de belastingvrije som enkel worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben. Indien u uw kinderen ten laste heeft, heeft u recht op een belastingvoordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som. Daarin vermeldt u uw eigen inkomsten en die van uw kinderen waarover u het wettelijk genot heeft (dat zijn de inkomsten van uw minderjarige kinderen, behalve hun onderhoudsgeld en hun beroepsinkomsten). De bijkomende vermindering bedraagt maximaal en wordt degressief afgebouwd vanaf een bepaald inkomen. Als u een of meer personen ten laste hebt, krijgt u een belastingvoordeel, namelijk een verhoging van uw belastingvrij minimum.


Belastingen alleenstaande ouder

Dat betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus verlaagt. Toeslagen vormen een aanvulling op uw inkomen. Kijk of u toeslag kunt krijgen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. En staat uw kind bij de gemeente ingeschreven op het woonadres van de andere ouder ? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft.


Met hele dagen bedoelen wij keer uur per week. Als alleenstaande ouder kun je recht hebben op verschillende heffingskortingen vanuit de belastingdienst. Heffingskortingen Het verschil tussen wat je verschuldigd bent aan belasting en wat je daadwerkelijk betaald hebt via de loonheffing is het bedrag wat je, afhankelijk van de situatie, terug krijgt of moet betalen.


Ben je een alleenstaande ouder ? Of dat nu bewust is of een gevolg van een (echt)scheiding of na een overlijden, hier vind je informatie over hulp en ondersteuning, wetgeving en organisaties voor alleenstaande ouders. Alleenstaande ouders krijgen belastingvoordeel via de Alleenstaande Ouderkorting. Welkom alleenstaande ouder.


Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen. Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt. In vak II van de belastingaangifte vraagt de overheid naar persoonlijke gegevens en gezinslasten.


Belastingen alleenstaande ouder

Hij ontkent daarmee dat hij feitelijk samenwoont met andere personen dan zijn kinderen, ouders, pleegouders, grootouders, broers of zussen. Je gezin ( alleenstaande ouder ) heeft een inkomen van maximaal € 2vermeerderd met € 2. Vul het aanvraagformulier in en stuur het naar het adres dat je op dat formulier vindt. Fiscaal extraatje voor alleenstaande ouders. Aanvrager met toeslagpartner € 35.


Kindgebonden budget Maximale toeslag Bij een inkomen tot en met € 20. Studeren als alleenstaande ouder ? Als u als alleenstaande ouder een opleiding volgt, of wil gaan volgen, zijn er diverse regelingen die u helpen in de tegemoetkoming van studie- en kinderopvangkosten. De website en rekentool studiemetkind. Rijksoverheid helpt u uw mogelijkheden op een rijtje te zetten.


Belastingen alleenstaande ouder

Meer kindgebonden budget voor alleenstaande ouders. Bent u alleenstaande ouder ? Dan krijgt u meer kindgebonden budget dan gezinnen met ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, kunt u zien door een proefberekening te maken.


Of elke alleenstaande ouder dan nog voor deze belastingmeevaller in aanmerking komt, is nog de vraag, maar waarschijnlijk is dat niet. Meerpersoonshuishouden jonger dan de AOW-leeftijd € 30. Deze premie wordt door de RVA toegekend en door de uitbetalingsinstelling uitbetaald. Het extra belastingvoordeel is een belastingkrediet, wat betekent dat de ouder het voordeel betaald krijgt als hij onvoldoende belastingen betaalt om het voordeel te verrekenen. U bent geen partner, kin kleinkind of ouder van de overledene (niet-reservataire erfgenaam, bv. broer of zus van de overledene) Als de terug te krijgen belastingen niet meer dan 1euro bedragen dan betalen wij aan u de belastingen zonder bijkomende formaliteiten.


Dit bedrag ligt steeds hoger dan de gewone en de verhoogde kinderbijslag (voor langdurig werklozen, gepensioneerden en zieken). De alleenstaande ouder die verhoogde wezenbijslag ontvangt, geniet een vast maandelijks bedrag per kin ongeacht de gezinsinkomsten. Belgische alleenstaande loontrekkenden zonder kinderen betalen de hoogste belastingen van alle OESO-landen op het gemiddelde inkomen.


Gemiddeld wordt 5procent van hun loon afgehouden. Kind en Gezin kan jou als hulpmiddel een brief bezorgen, gericht aan de Administratie der Directe Belastingen. Daarin bevestigen we dat je opvang een vergunning, attest of erkenning had voor de betrokken periode. Je krijgt deze ontheffing niet automatisch, maar moet hier om verzoeken.


Ik ben nu jaar alleenstaande ouder en hoorde via via over de ouder korting. Kan ik dan alsnog de korting aanvragen? Voor veel alleenstaande ouders kan de afschaffing van de alleenstaande ouderkorting als een groot gemis voelen.


Daarom bestaat een overgangsregeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts