donderdag 19 mei 2016

Samengesteld gezin nieuwe baby

De fout die velen maken, is zo snel mogelijk een ‘gezinnetje’ te willen vormen, zoals we dat allemaal kennen. Je moet allemaal op zoek naar je plek in dit samengesteld gezin en naar je rol daarin. De klassieke ouderrol kàn je als stiefouder niet. Ook kinderen uit een gewoon gezin kunnen dan jaloers worden op alle aandacht die de baby krijgt.


Samengesteld gezin nieuwe baby

Dat is een heel normaal gevoel. Nieuw samengesteld gezin tips. Ook de kinderen hebben een verleden en zitten met blijvende wonden na een scheiding. Ook al word je soms gekwetst door wat ze zeggen of doen, probeer het niet persoonlijk op te vatten.


Wees erop voorbereid dat je je functie van meeopvoedende partner in een nieuw samengesteld gezin moet verdíénen. Soms duurt het jaren voor een kind jou niet meer ziet als ‘de nieuwe partner van mama of papa’. Maak tijd vrij voor je eigen kin zonder dat je nieuwe liefde er altijd bij hoeft te zijn.


Samengesteld gezin nieuwe baby

Ik begreep dit niet goed. De rol van grootouder betekent soms al zoeken naar invulling of aftasten van grenzen. Bij een nieuw samengesteld gezin is dat nog meer zo, of je nu zelf een nieuwe partner met kleinkinderen krijgt of de nieuwe partner van je gescheiden kind kinderen heeft. Voor je aan een nieuw gezin begint, moet je oude wonden laten helen.


Je bouwt het nieuwe gezin op de ruïnes van het oude. En het uiteenvallen van het oude gezin heeft iedereen pijn gedaan. Hoikes, wij zijn ook een nsg en ons hadden ze al gewaarschuwd van buitenaf dat exen nogal eens raar kunnen doen als er in dat nieuwe gezin een baby komt. Een stiefouder in een nieuw samengesteld gezin staat voor een hele uitdaging: hij of zij doet zet het beste beentje voor, maar komt vroeg of laat wel eens gewrongen te zitten tussen.


Eén op tien gezinnen is een stiefgezin. Van hen zegt procent gelukkig te zijn en procent „absoluut niet”. Tien lessen voor het samengestelde gezin. Je denkt: ‘We werken er vijf.


Een ‘modern family’ vormen vergt engelengeduld Welke leeftijd jullie kinderen ook hebben, ze hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Dus al ben je nog zo verliefd en kan je niet wachten om met z’n allen een gelukkige modern family te vormen: doe rustig aan. Plusouder - Steifouder: het is bekend dat ze het niet altijd gemakkelijk hebben. Voor de biologische ouders lijkt het bij momenten alsof je tussen kinderen en je nieuwe partner staat.


Kans op extra nefaste gevolgen bij scheiding nieuw samengesteld gezin. Eén van de grote verschillen is het feit dat in een traditioneel gezin de geschiedenis tussen de partners langer is dan deze tussen de ouders en de kinderen. Wij wilden graag in korte tijd tips en adviezen ontvangen over hoe we het beste met onze nieuwe situatie ( samengesteld gezin ) konden omgaan.


Heb je recht op de nieuwe regeling rond ouderschapsverlof? De flexibelere regeling zal (nog?) geen recht zijn, maar een gunst van de werkgever. Worden jullie een samengesteld gezin ? Wanneer je samen verder gaat met een nieuwe partner die ook kinderen heeft, word je een samengesteld gezin. Kortom, ik snap dat het een schok is. Soms loopt het leven anders dan voorzien.


Dan wordt het een kwestie van plannen bijstellen. Een nieuw samengesteld gezin is wezenlijk anders dat het oorspronkelijke gezin met twee biologische ouders of een eenoudergezin. Voor het leven met elkaar in het samengesteld gezin is het goed om met je nieuwe partner te komen tot goede en heldere afspraken. Maar dat is meer emotioneel.


Afhankelijk van de leeftijd kun je daar prima de kinderen bij betrekken. Wanneer twee personen een nieuwe relatie aangaan, meestal na een scheiding, en minstens één van de partners heeft al minstens één kind uit een vorige relatie, dan spreken we van een nieuw samengesteld gezin. Soms hebben beide partners kinderen of de partners beslissen samen een kind te krijgen.


Samengesteld gezin nieuwe baby

En dat terwijl de vader in zijn nieuwe gezin het vooral aan de plusmama overlaat omdat zij ‘het zo goed doet’. Hierdoor krijgen deze lieve vaders het moeilijk omdat ze enerzijds willen loskomen van de ‘moeiende’ ex en hun rol wel willen oppakken, maar anderzijds niet weten hoe dat op een constructieve manier kan. Gewone relatietherapie (met onvoldoende kennis van samengestelde gezinnen) verergert soms de zaak. Partners in een samengesteld gezin hebben meestal andere hulpvragen dan de partners in een kerngezin.


De dynamiek van het samengesteld gezin is hen zelf ook meestal niet duidelijk. Een nieuwe relatie is natuurlijk hartstikke leuk maar best ingewikkeld als er kinderen bij betrokken zijn. In dit blog zetten we de grootste valkuilen en goede tips op een rijtje voor een nieuw samengesteld gezin. Een samengesteld gezin vraagt iets van je, waar je pas achterkomt als je erin zit. In alle gevallen start je vol enthousiasme en goodwill en aan euforie, geluk en liefde geen tekort, waarbij passie wellicht de boventoon voert.


Voordat je in deze ‘ nieuwe ’ relatie bent gestapt, heb je waarschijnlijk al een relatie achter. De dag van vandaag zijn er verschillende huishoudens die uit nieuwe samengestelde gezinnen bestaan. En daarnaast maakt ik graag nog een kanttekening: geen enkel samengesteld is hetzelfde en ontwikkelt zich hetzelfde. Mijn vriendin en ik vormen sinds jaar een nieuw samengesteld gezin.


Wij wonen sinds kort samen in mijn woning (die alleen mijn eigendom is omdat ik deze heb overgehouden na mijn echtscheiding). Ik heb kinderen in co-ouderschap (week-week regeling).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts