dinsdag 1 november 2016

Kind ten laste veranderen

Kind ten laste veranderen

Dat betekent dat het kind dat u ten laste wil nemen daadwerkelijk en op duurzame wijze met u moet samenwonen. Hoe meer kinderen je ten laste hebt, hoe hoger deze belastingvrije som wordt. Ben je uit elkaar, dan kan het belastingvoordeel in principe alleen worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben.


Kind ten laste veranderen

Dit is meestal de plaats waar de kinderen zijn ingeschreven in het bevolkingsregister. Per kind dat iemand ten laste heeft, wordt die belastingvrije som verhoogd. Voor het eerste kind met 1. Vrouw werk in Belgie en heeft Belgische nationaliteit). Taxonweb kiest automatisch kinderen ten laste bij de man omdat die het hoogste inkomen heeft (waren we niet gehuwd konden we kiezen bij wie de kinderen fiscaal ten laste moesten komen).


Het kind is dan officieel fiscaal ten laste van één ouder , maar elke ouder krijgt de helft van de toeslag op de belastingvrije som. De hoogte van die toeslag wordt bepaald zonder rekening te houden met eventuele andere kinderen in het gezin en wordt vervolgens gehalveerd. Bijvoorbeeld een tante die u, na het overlijden van uw ouders, tijdens uw jeugd ten laste heeft genomen. Personen die niet in deze lijst voorkomen, kunnen in geen geval als fiscaal ten laste worden beschouwd.


Een kind ten laste zorgt ervoor dat uw belastingvrije som wordt verhoogd waardoor u minder personenbelastingen betaalt. Onder welke voorwaarden is uw kind fiscaal ten laste ? Een kind dat voor meer dan procent gehandicapt is, telt voor twee. Een alleenstaande ouder met kinderen ten laste krijgt een extra verhoging van de belastingvrije som met 1. Wie een kind jonger dan drie jaar én geen kosten voor kinderopvang opneemt in vak X, kan een toeslag krijgen van 5euro.


Alleenstaandenpensioen of gezinspensioen? Binnenkort kom je terecht in een nieuwe fase en start je leven als gepensioneerde. Door de betaling van je sociale bijdragen heb je jarenlang pensioenrechten opgebouwd.


Als je het kind ten laste gaat nemen, dan moet je volgens mij je werkgever daarvan verwittigen, zodat hij een andere schaal van bedrijfsvoorheffing kan toepassen. Als je een gemeenschappelijke aangifte hebt (getrouwd of wettelijk samenwonend) dan maakt het in principe niet uit wie het kind ten laste neemt (vader of moeder). Als ten laste van de belastingplichtigen worden aangemerkt, mits zij deel uitmaken van hun gezin op januari van het aanslagjaar en zij persoonlijk in het belastbare tijdperk geen bestaansmiddelen hebben gehad die meer dan 2. EUR (basisbedrag EUR) netto bedragen :1° hun kinderen. Dat wil zeggen dat het kind onder hetzelfde dak moet leven als die ouder. Om fiscaal ten laste te zijn, moet een zoon of dochter aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Zo moet je kind deel uitmaken van het gezin. Hij of zij moet met andere woorden bij jou wonen. De tweede voorwaarde is dat de zogenaamde bestaansmiddelen van je kind een bepaalde grens niet mogen overschrijden.


Toch nog een bijkomende opmerking i. Dit verschil is het voordeel op de kinderen ten laste. Bij fiscaal co-ouderschap is het berekende voordeel, het fiscale voordeel per ouder. Alle bedragen zijn per jaar. Als je gescheiden leeft van de vader, dan is het kind ten laste van de ouder bij wie het kind woont.


Enkel deze ouder mag het kind dan ten laste nemen. Bij co-ouderschap kun je het voordeel (hogere belastingvrije som) eventueel delen. Heeft het kind een studentenjob, dan mogen zijn jaarinkomsten niet hoger dan 3. Geen kind ten laste: € 6. Ook andere fiscale elementen kunnen na je scheiding veranderen. Hij verdient meer dan het dubbele dan ik. We zijn allebei bediende.


Kind ten laste veranderen

Jouw kind zal dan vlugger niet meer ten laste zijn. Dit ongeacht of hij met overeenkomst of als zelfstandige werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts