vrijdag 2 november 2018

Geen liefde voelen

Hoewel je de houdbaarheidsdatum van je relatie misschien bijna verlopen is, kan je ook gewoon te maken hebben met een sleur. De stroom van aandacht waarmee hij jou in het begin overspoelde is geen liefde. Er is een verschil tussen liefde voelen voor iemand (om iemand geven) en van iemand houden (ervoor kiezen om van diegene te houden). Je voelt misschien wel voor altijd liefde voor ieman maar dat betekent niet dat je ervoor kiest diegene lief te hebben. De keuze voor liefde is geen gevoel, maar een actie.


Dat maakt het zo ingewikkeld. Je geeft allereerst aan dat je geen liefde ervaart of kan geven, ondanks je dertigjarige huwelijk en je twee kinderen. Maar er is misschien ook nog een andere angst die minder zichtbaar is: de angst voor acceptatie. En we willen deze liefde voelen.


Daar doen we alles voor. Want een leven zonder liefde is geen leven. Meer liefde ervaren is een kip en ei verhaal (afgezaag maar dat is nu eenmaal de uitdrukking): Moeten mensen van je houden zodat jij liefde kunt ervaren?


Geen liefde voelen

Of moet jij eerst liefde ervaren, en gaan mensen daarna van je houden? Hij kan geen liefde voelen. Mijn vriend deed gisteren een heftige bekentenis: hij voelt nooit liefde.


Ook niet voor mij, ook al geeft hij veel om me. Hij barstte in tranen uit toen hij vertelde dat hij zelfs nooit liefde voor zijn ouders voelt. Ik schrok er erg van, maar wil hem graag helpen.


Geen liefde voelen

Geen gedachten, geen oordelen. Gewoon genieten van de diversiteit. Als je iemand veroordeelt, dan maak je het moeilijk voor jezelf om liefde voor die persoon te voelen. Door iemand te veroordelen schep je afstan in plaats van verbinding.


Spreek met jezelf af dat je je best doet om liefde te voelen voor ieder mens. Sommige mensen weten gewoon niet hoe ze liefde moeten laten zien. Zelfs als ze affectie en liefde voelen , zijn ze niet in staat om die liefde te laten zien.


Of wat nog erger is, ze laten het op de verkeerde manier zien. Want mensen worden menselijk tijdens hun kindertijd. Een persoon die als kind geen liefde kreeg, groeide op met een emotionele leegte. Dit zal zich weerspiegelen in hun toekomstige agressieve gedrag. Want hun eerste aanpassing gebeurde in een omgeving waar geen liefde was.


Na de volgende tip kan het niet zo zijn dat jullie geen liefde meer voelen in jullie relatie. Nodig je partner snel een keer uit om een avondje of een weekendje weg te gaan. Kijk dan eens of het lukt om samen een droom te maken over hoe je zou willen dat de relatie is over vijf of over tien jaar. Of hoe krijg ik mijn gevoel weer terug?


Geen liefde voelen

In een relatie zitten, zonder liefde te voelen is vervelend. Want, zoals Frido Kahlo in haar tijd al zei: “het is beter om niet te blijven kwijnen, waar en wanneer je geen liefde (meer) voelt. De dingen die we – innerlijk – niet loslaten, hangen namelijk als een hoefijzer om onze nek. Ze drukken ons neder, en nagelen ons, als zodanig, aan de grond.


Of laten ons, bij iedere sprong in het diepe. Externe factoren die de effectiviteit van manipulatie kunnen beïnvloeden zijn o. En het is al helemaal jammer als je weet dat zo’n veertig procent van de vrouwen met een postnatale depressie er chronische psychologische problemen aan overhouden als ze niet de juiste begeleiding krijgen. Een van de symptomen van een postnatale depressie: geen liefde voor je kind voelen. Het gaat erom hoe je jezelf kunt zien. Liefde begrijpt manipulatie niet.


We kunnen telkens weer naar een ander gaan om aandacht te krijgen, ons speciaal te voelen en ons de hele tijd geliefd te voelen , maar dat is niet houdbaar. Als je geen liefde voor jezelf hebt, dan kun je ook anderen niet liefhebben. Dan wordt de zorg voor een ander een vlucht, om zelf die pijn en leegte maar niet te hoeven voelen. Of een vlucht in je werk of hobby. Narcisten zijn niet in staat om liefde te geven.


Ze doen wel een poging, ze veinzen liefde , maar het is zonder de echte emoties. Ze kunnen geen diepe relaties aangaan met andere mensen, omdat ze een gebrek aan empathie hebben. De relaties van deze stellen ontwikkelen zich geleidelijk.


Het is in deze gevallen geen liefde op het eerste gezicht maar eerder op het vijfde gezicht. Soms voelen ze zich niet eens aangetrokken tot hun partner op het moment van ontmoeten. Met een oppervlakkige relatie neemt een oude ziel doorgaans geen genoegen.


Vandaar dat ze vaak lange tijd en tot op latere leeftijd nog alleen door het leven kunnen gaan. Zoek gelijkwaardigheid. Iemand met een oude ziel wordt vaak als fascinerend beschouwd vanwege zijn diepe manier van voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts