maandag 23 december 2019

Trouwen maar niet samenwonen notaris

Trouwen maar niet samenwonen notaris

Uw situatie is redelijk uitzonderlijk: gehuw maar niet samenwonend. U neemt fiscaal nogal een beslissing door te trouwen. Het mag niet gezegd worden, maar fiscaal is voor u het huwelijk nogal ongunstig.


Niet trouwen heeft heel veel voordelen en die voordelen wegen niet op tegen kosten voor het laten opmaken van een testament. Een testament kan tussentijds eenvoudig gewijzigd of herroepen worden, maar de rechten na een huwelijk zijn niet zo eenvoudig te herroepen. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden Wie nu trouwt, doet dat niet meer in gemeenschap van goederen. Daarbij valt alles wat je vóór je huwelijk aan bezittingen en schulden hebt opgebouwd buiten de gezamenlijke boedel. Wij weten niet zo goed waar we met onze vraag terecht kunnen, maar we waarderen dat hier serieus op topics gereageerd wordt.


Ik, Nederlandse, woon in Nederland in een koophuis. Ik ga trouwen met mijn vrien Belg, woont en werkt in Antwerpen (bij zijn ouders). Wie niet trouwt, doet er goed aan een samenlevingsovereenkomst te laten opstellen. Je wilt er - terecht - nu nog niet aan denken, maar bij een scheiding of een overlijden van één van de twee is dat een belangrijk houvast.


Je bent er veel problemen mee vóór. Sta je voor de keus om te gaan trouwen of te gaan samenwonen ? Wél willen trouwen , maar niet willen samenwonen. Toen duidelijk werd dat ze het bijzonder goed met elkaar konden vinden en dat hun samenzijn naar beider verrassing blijvend zou zijn, leek het misschien voor de hand te liggen dat ze zouden gaan samenwonen.


U hoeft elkaar niet het jawoord te geven. U kunt het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent, moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.


Trouwen maar niet samenwonen notaris

Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. De echte, het formele, is eigenlijk wat we het liefste willen. We zullen geen kinderen krijgen samen, niet samenwonen. Maar we wilde toch graag echt bij elkaar horen. Ik kan niet goed uitleggen waarom dat briefje er zo belangrijk bij is.


Maar enkel een feest en ringen voelt dan toch een beetje als voor spek en bonen trouwen. Op het ogenblik dat twee mensen beslissen met elkaar te trouwen of samen te wonen kan de notaris daarbij adviseren. Al te dikwijls wordt immers vastgesteld dat men veel leed en ongenoegen had kunnen vermijden door een notaris tijdig te raadplegen. Zorg dat het u niet overkomt.


Trouwen maar niet samenwonen notaris

Een samenlevings­contract kunt u altijd veranderen bij de notaris. Neem in dat geval een kopie van de oude overeenkomst mee. Als u die kwijt bent, kunt u meestal tegen een vergoeding een nieuwe kopie bij uw notaris aanvragen. Samenwonen met of zonder contract? Vergelijk de mogelijkheden in diverse situaties en bekijk wat er wel en niet is.


De echtgenoten trouwen dan niet meer in de algehele gemeenschap van goederen, maar in de wettelijke gemeenschap van goederen. Niet alle goederen en schulden van de echtgenoten gaan behoren tot de wettelijke gemeenschap van goederen. Alle goederen en schulden welke de echtgenoten al voor het huwelijk hadden, vallen buiten de wettelijke gemeenschap. Als je gaat samenwonen , moet je onderling duidelijke afspraken maken.


De bank, die de hypotheek verstrekt, wil op dat gebied duidelijke afspraken maken, die bij de notaris worden vastgelegd. Het is daarom verstandig er even goed bij stil te staan welke bezittingen en schulden van jullie samen worden en welke je persoonlijk houdt. Soms is het verplicht om naar een notaris te gaan. U mag ook met meerdere personen tegelijk een samenlevingscon-tract sluiten.


Bijvoorbeeld als u partnerpensioen wilt. Door huwelijkse voorwaarden en een testament te laten opstellen bij de notaris kunt u dit anders regelen of bepaalde gedeeltes uitsluiten. Dan is een samenlevingscontract de uitkomst.


Dit kan een reden zijn om uw trouwdag te laten plaatsvinden in het buitenland. En is het huwelijk dan ook rechtsgeldig? Toestemming van het land waar u trouwt. U moet vooraf nagaan of u als buitenlander het recht heeft om in het land van uw dromen te trouwen.


Maar bij echtscheiding of bij overlijden van de huiseigenaar kan het juist weer heel erg nadelig zijn voor de niet -eigenaar. Laat je dus goed adviseren over een passende middenweg! Kosten opstellen volledige gemeenschap van goederen.


Wil je toch trouwen in volledige gemeenschap van goederen? Dan moet je dit officieel laten registreren. Bij trouwen gaat het eigenlijk hetzelfde als bij een geregistreerd partnerschap.


De ondertrouw moet in je eigen gemeente plaatsvinden, maar je mag wel in elke gemeente in Nederland trouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts