vrijdag 13 december 2019

Veurne wereldoorlog 1

Veurne nam tijdens de Eerste Wereldoorlog een ‘bevoorrechte’ plaats in onder de Vlaamse steden. Veurne speelt een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog. Wanneer het uitgedunde Belgisch leger zich achter de IJzer terugtrekt, vestigt koning Albert zijn hoofdkwartier in het stadhuis.


Veurne wereldoorlog 1

Daar verneemt hij van Veurnaar Karel Cogge hoe de IJzerstreek onder water kan gezet worden. Zo wordt een dreigende Duitse doorbraak op het nippertje vermeden. Veurne is de hoofdplaats van het arrondissement Veurne.


Hij was toezichter bij de Noord Watering Veurne , het geheel van grachten, sloten en vaarten dat de IJzervlakte Zuid en West van de IJzer ontwatert, en vertrouwd met elk detail van de watering. Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog , In ’t Doorntje N. Op aanwijzen van Veurnaar Karel Cogge, toezichter bij de Noordwatering van Veurne , werd de IJzervlakte door de Nieuwpoortse schipper Hendrik Gheeraert en de Genietroepen tot overstroming gebracht. Vrij Vaderland: Herinnering aan Wereldoorlog 1. Please try again later. Achter de gemeentelijke begraafplaats van De Panne vind je de grootste Belgische militaire begraafplaats.


Veurne wereldoorlog 1

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het hotel l’Océan in De Panne dienst als hospitaal. Franse en Belgische leiders zitten samen. De krantenartikelen die voor de voorbereidende werkbladen gebruikt worden, zijn daar de stille getuigen van. Overzicht van wereldoor regio Westhoek in West-Vlaanderen.


Ieper) naar Zonnebeke tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het valt moeilijk uit te maken. Ruim honderd jaar geleden barstte de hel los en zou de mensheid voor het eerst geconfronteerd worden met een mondiale oorlog.


Een mooie stad met een rijkdom aan geschiedenis. Tijdens wereldoorlog is Veurne zelfs een korte periode de hoofdstad van België geweest daar het westen (bachten de kupe ) niet bezet was. De tweede wereldoorlog heeft zijn wortels in de eerste wereldoorlog. Op juli opent in Poperinge de tentoonstelling Vive Labeur over het onderbelichte verhaal van de Chinezen in Poperinge tijdens WO I. Ook is er nieuw werk van fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde te zien die voor deze expo de omgekeerde reis richting China maakten.


Op deze begraafplaats zijn onder meer terug te vinden: graven voor Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog ( Veurne Communal Cemetery), een Brits perk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog ( Veurne Communal Cemetery Extension), een Frans perk met massagraf, het graf van Karel Cogge, Sam De Vriendt, Rachel Ryckewaert en enkele. Avonds om klokslag uur stijgt een van onze geallieerde vliegers op. Het toestel moet een van de grootste modellen zijn, wellicht een met twee motoren, gezien het geweldige gerond dat het laat horen.


Veurne wereldoorlog 1

Veurne tijdens WOI Gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog ? Dan zal de geleide wandeling “De Grote Oorlog” op april je zeker wel interesseren! Gids Lieve Vandevoorde vertelt je hoe Veurne een cruciale rol speelde tijdens de bezetting. Veurne , de enige vrije stad in België, was toen onze hoofdstad. Ook hier hebben de verschillende gevechten om Ieper en de Eerste Wereldoorlog hun sporen nagelaten. Gelukkig is veel hiervan hersteld en heropgebouwd.


Logo van ‘1Jaar Groote Oorlog’ De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoe Geert Bourgeois, heeft deze week de definitieve bescherming ondertekend van een Belgische militaire post bij Veurne die dateert uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker bevindt zich aan de Brugse Steenweg in Veurne en. In Veurne gebeurt dat sinds enkele jaren met een fakkeltocht. Na de eerste tocht, in het centrum van de sta kwamen Houtem, Steenkerke en Beauvoorde aan de beurt. Nu al zijn meer dan duizend tickets verkocht voor.


Toerisme Veurne koos dit keer voor de Spaanse tijd. Het arrondissement heeft een oppervlakte van 27km² en telde 61. Mooie 4xroute van 78km dwars door de velden van Frans-Vlaanderen. Eindpunt: Veurne in West-Vlaanderen. Een heerlijk 4xroadbook langs kleine wegen, waaronder heel wat veld-, zand- en grindwegen.


De Tachtigjarige Oorlog liet er haar sporen na, de Zonnekoning Lodewijk de 14e veroverde een. Bekijk nu het 4xroadbook Watten - Veurne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts