maandag 16 november 2020

Wordt of word voltooid deelwoord

Wordt of word voltooid deelwoord

Correct is: wordt vervolgd. Wordt vervolgd is een onvolledige zin, ook wel ellips genoem die vaak aan het eind van een aflevering van een reeks te vinden is. Of het voltooid deelwoord eindigt op een d of een t, wordt bepaald door de slotklank van de stam.


De stam van een werkwoord vinden we door -en van de infinitief af te nemen. Als die klank een stemloze medeklinker is, dan is de verledentijdsuitgang -te(n) en de uitgang van het voltooid deelwoord -t. De spelling van het voltooid deelwoord verandert niet als de hoofdpersoon wisselt tussen enkelvoud en meervoud.


Op een enkele uitzondering na heeft ieder werkwoord maar één voltooid deelwoord , dat onder alle omstandigheden hetzelfde gespeld wordt. Net als in de verleden tijd heb je wel te maken met zwakke en sterke werkwoorden. De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen. Er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Je hoort dat ‘het gestrante schip’ niet goed is, dus schrijf je ‘gestrand’ hier met een d. Hoe jij in een paar stappen leert wat een voltooid deelwoord is, wanneer het gebruikt wordt en hoe je het moet schrijven.


Wat is een Voltooid deelwoord ? De eerste vorm is het hele werkwoord (=woordenboekwoor woordenboekvorm, infinitief), de. Is het in deze zin wordt of word. Dat is iets dat veel mensen zich afvragen. Betaald is het voltooid deelwoord van betalen: ik heb betaal er is betaal er wordt betaal er zal wel betaald zijn.


Nederlandse werkwoorden vervoegd in alle tijden met de bab. In deze voorbeelden zijn andere werkwoordsvormen de persoonsvorm, respectievelijk heb, is, wordt en zal. Een voltooid deelwoord , zoals gedaan, kan zowel voor als na het werkwoord worden staan.


Als we praten, hebben we zelfs meer de neiging om het deelwoord vooraan te zetten. Als je niet weet of het voltooid deelwoord op een -t of een -d eindigt, dan kun je het langer maken (in de verleden tijd). Hier kun je regelmatige voltooid. Bij een voltooid deelwoord hoort altijd een hulpwerkwoord in de zin.


De meeste voorkomende hulpwerkwoorden zijn: zijn, hebben en worden. Dit kan zijn: de voltooid verleden tijd , de voltooid tegenwoordige tijd , de voltooid toekomende tijd en de voltooid verleden toekomende tijd. Om het voltooid deelwoord te vormen, voegen we vooraan eerst het voorvoegsel ge- toe. Achteraan voegen we de uitgang - t toe, omdat ook de verledentijdsvorm op - te(n) eindigt ( updatete ). Maar omdat de z een s wordt zodra je die d erachter zet, denken sommige mensen dat verhuizen zonder -en verhuis is. De volgorde voltooid deelwoord - persoonsvorm (vertrokken is) wordt de ‘groene volgorde’ genoemd.


De volgorde persoonsvorm - voltooid deelwoord ( is vertrokken ) heet de ‘rode volgorde’. Deze kleuraanduidingen komen van een oude dialectkaart waarop de volgorde vertrokken is groen was ingekleurd en is vertrokken rood. De werkwoorden die de transformatie ondergaan van voltooid deelwoord naar infinitief zijn onderstreept. Een bekend ezelsbruggetje om te achterhalen of een voltooid deelwoord met d dan wel met t wordt geschreven, is luisteren naar de verleden tijd. Eindigt die op -de, dan schrijven we het voltooid deelwoord met -d.


Eindigt de verleden tijd op -te, dan schrijven we het voltooid deelwoord met -t. Dat zie je als je er meervoud van maakt: Welke dingen worden je gevraagd? Hier geldt weer: je = jou (niet je = jij).


Wordt of word voltooid deelwoord

In de verleden tijd zie je de lettercombinatie dt niet aan het eind van een werkwoor omdat daar nooit een letter t wordt toegevoegd. Deze werkwoordstijd drukt een handeling of toestand uit die ergens in de toekomst voltooid zal zijn. Het dier wordt verzorgd. The prefix remains part of its verb if the verb has the form of an infinitive or past participle. WordReference English dictionary, questions, discussion and forums.


Wanneer heb je dat gedaan? Misbruik wordt bestraft. In dat geval begint het werkwoord zelf. En eindigt het op -en, - of -t. Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord.


Wordt of word voltooid deelwoord

Simpelste om te gebruiken is de kofschip bij voltooid deelwoord en als het een woord in het heden is is het gewoon met een T Bijvoorbeeld: Gisteren heb ik een pakket bezorg (g is geen letter van het kofschip dus) d. En ja dan als je het als een bijvoeglijk naamwoord gaat gebruiken is het gewoon een simpele E erachter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts