dinsdag 12 mei 2020

Wat is een sociaal netwerk

Zonder zo’n netwerk dreigt isolement en overbelasting. Als gemeente, zorginstelling of professional kun je mantelzorgers helpen om hun netwerk te betrekken en te versterken. Het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om je sociale identiteit te ontwikkelen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Een actief sociaal netwerk leidt bovendien tot meer plezier, meer zelfredzaamheid en een groter gevoel van eigenwaarde voor cliënten en mantelzorgers.


Wat is een sociaal netwerk

Het is goed als je daar oog voor hebt en met de cliënt en mantelzorger bespreekt wie wat doet of wil doen. Een sterk sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. Simpelweg omdat mensen elkaar nodig hebben.


Of het nu gaat om samen een hobby delen of om assistentie bij een klus. Om af en toe een uitstapje te maken of om vrienden voor het leven. Omdat relaties en een sociaal netwerk belangrijk zijn voor een gelukkig leven is het belangrijk dat je, je als professional bezighoudt met het sociaal netwerk van je cliënten. Normaal gezien wordt het gebruikt op de PC. Je hebt hier natuurlijk wel internet op je telefoon voor nodig.


De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. De crux is dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je je netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt. In een groot bedrijf is het de kunst veel mensen te kennen en dat veel mensen jou kennen.


Dit is vergelijkbaar met het verzenden van e-mail. Sociaal werk is een begrip dat we in Nederland nog niet zo lang gebruiken. Het begrip is ongeveer jaar geleden geïntroduceerd en is ontleend aan de internationaal gebruikte term ‘social work’. Netwerk (2) Een netwerk is een verzameling van onderling doorverbonden zaken. Het begrip netwerk komt in dit boek op drie manieren voor: 1) Een netwerk van computers die onderling zijn doorverbonden met datacommunicatielijnen ( een netwerksysteem).


Een sociaal netwerk heeft als kenmerken dat het functioneel, structureel, gevarieerd en bereikbaar is. Wat is een sociale kaart? VKontakte is een sociaal netwerk dat in Nederland niet echt bekend is.


De netwerksite is een gratis plek waar gebruikers online contact met elkaar kunnen houden. BuddyPress is een zusterproject van WordPress. Het maakt van uw WordPress-site een sociaal netwerk waarmee u uw eigen online community kunt bouwen. Als je bijvoorbeeld een baan zoekt, kun je deze vinden via je netwerk.


Maar als iemand in jouw netwerk een baan zoekt, is het de bedoeling dat jij diegene ook verder probeert te helpen. Een sociale netwerk analyse (Social Network Analysis (SNA)) is het in kaart brengen en meten van relaties en stromen tussen mensen, groepen, organisaties, computers, URL’s en andere informatiebronnen die met elkaar verbonden zijn. Ook al heeft het hebben van een groot sociaal netwerk een positieve invloed op pijn, soms is het omgekeerde aan de orde. Doordat mensen namelijk meer pijn krijgen, wordt hun sociale omgeving verkleind.


Het is lastig voor de patiënten om deel te nemen aan alle normale activiteiten die hun sociale netwerk uitvoert, waardoor minder contact ontstaat. Het leidt tot vriendschap, je hebt mensen om leuke dingen mee te doen, interesses en hobby’s te delen, je kunt helpen en geholpen worden. Niet iedereen heeft vanzelfsprekend een goed of steunend sociaal netwerk.


Een goed sociaal netwerk is belangrijk in ieders leven. Website waarop mensen een persoonlijke pagina kunnen aanmaken en met elkaar in contact komen. Ook SchoolBank is een sociaal netwerk. Vanuit een krachtgerichte visie en mits de nodige structurele omkadering klinkt de herwonnen aandacht voor het sociaal netwerk mooi.


Toch loopt het in de praktijk zelden van een leien dakje. Er zijn heel wat drempels, zowel bij hulpverleners als bij cliënten, om voluit in te zetten op de kracht van het sociaal netwerk. De netwerkcoach voor een groter sociaal netwerk Een netwerkcoach coacht je bij het vergroten van je sociale netwerk , zij neemt je als het ware bij de hand. Op deze manier kom je er achter hoe je je netwerk kan vergroten en welke onbenutte mogelijkheden er aanwezig zijn in je netwerk.


Natuurlijk, een netwerk ! Aan dit praktijktraject hebben vrijwilligers en hun professionels meegewerkt van Stichting Salus Ravelijn, PhiladelphiaSupport en Dit Koningskind. Zo is vanuit de sociale geneeskunde al langer bekend dat mensen met een goed sociaal netwerk een betere gezondheid en een hogere levensverwachting hebben. En landen met stevige sociale netwerken doen het beter, onder andere inzake economische groei en onderwijs-prestaties. Orkut had een visie voor het ontwikkelen van een sociaal netwerk. Pinterest is niet alleen een sociaal netwerk.


Een groot en gevarieerd netwerk wordt dus gezien als beter dan een klein homogeen netwerk. Hoe je sociaal kapitaal ontwikkelt Sociaal kapitaal ontwikkelt zich in sociale verbanden waarin mensen opgroeien en verkeren, in de eerste plaats het gezin. En is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol wereldwijd sociaal netwerk met meer dan 2miljoen geregistreerden.


Wat is een sociaal netwerk

Eigenlijk ben je altijd onderdeel van een sociaal netwerk. Maar ook als je elkaar al jaren goed kent. Bijvoorbeeld omdat je toevallig bij iemand in de buurt woont. Als mantelzorger is het heel handig dit netwerk in kaart te. Een ecogram kun je zien als een soort röntgenfoto van het sociale netwerk.


Familiebanden komen in het ecogram naar voren, maar er is ook ruimte voor andere personen met wie de cliënt een belangrijke persoonlijke relatie heeft. Het netwerk van de cliënt krijgt een belangrijkere rol Familie, vrienden, buren, kennissen (ook wel het sociale netwerk genoemd) en vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen in het vervullen van deze wensen en behoeften. Hun bijdrage is nodig en wenselijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts