vrijdag 17 juli 2020

Wettelijk samenwonen belastingen zelfstandige

Mijn vriendin en ik zijn van plan om wettelijk samen te wonen. Ik ben een zelfstandige in bijberoep. Dit jaar heb ik wel wat belastingen moeten betalen. Maar het is toch zo, als je wettelijk samenwoont, dat je belastingsbrief moet invullen.


Wettelijk samenwonen belastingen zelfstandige

De administratie vestigt één aanslag op naam van beide wettelijk samenwonenden. Wanneer een van beide samenwonenden geen of weinig inkomsten heeft dan past de administratie automatisch het huwelijksquotiënt toe, tenzij de aanslag daardoor wordt verhoogd. Meer informatie over belastingen bij wettelijk samenwonen. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden.


Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. U kiest voor wettelijk samenwonen. Wettelijke samenwoners worden volledig gelijkgesteld met gehuwden.


Dit boek is voor u als zelfstandige de leidraad om bewust te kiezen tussen trouwen, wettelijk of feitelijk samenwonen. Deze keuze heeft immers een aantal belangrijke praktische gevolgen, maar ook fiscale en juridische gevolgen waar u als zelfstandige dikwijls niet of te laat bij stilstaat. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming.


Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Samenwonen of trouwen: fiscaal kantje. Zowat iedere stap in een mensenleven heeft fiscale gevolgen. Ook gaan samenwonen of trouwen heeft een fiscaal kantje.


Wij gidsen u in vogelvlucht door de fiscale gevolgen van het huwelijk of het wettelijk samenwonen. Zo bent u ‘fiscaal’ al vast klaar voor de grote sprong. Wettelijk samenwonen Meerderjarige partners zijn wettelijk samenwonend als ze een verklaring van samenwoning aflegden op de burgerlijke stand van de gemeente waar ze beide wonen. Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten.


Om eerlijk te zijn vind ik niet zoveel voordelen aan wettelijk samenwonen , of toch gene die ook niet via andere manieren bekomen kunnen worden. Daarnaast moet je partner nog deel invullen. Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs.


U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Run je een eenmanszaak met een gemiddelde omzet, dan hou je daar al snel slechts de helft winst aan over. Onder meer de personenbelasting neemt een stevige hap van je netto-inkomsten in. U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd. Dit gebeurt op de burgerlijke stand van de gemeente waar uw gemeenschappelijke woonplaats gevestigd is.


De gevolgen van wettelijk samenwonen op de belastingen is afhankelijk van het jaar van de verklaring van. Als je wettelijk wil samenwonen , moet je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je wil samenwonen een verklaring van wettelijke samenwoning afleggen. De persoon met wie je wettelijk wil samenwonen moet hetzelfde doen.


Wettelijk samenwonen belastingen zelfstandige

Je kan overigens maar met één persoon tegelijk wettelijk samenwonen. Erfenis en wettelijk samenwonen Vruchtgebruik op gezinswoning voor wettelijk samenwonenden. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen.


Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere.


Wettelijk of feitelijk samenwonen heeft geen gevolgen voor jouw ouderdomspensioen, jouw overlevingspensioen of jouw pensioen berekend op basis van de loopbaan van jouw gescheiden partner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts