woensdag 27 januari 2021

Zorgplicht voor ouders

Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De alimentatieplicht voor uw kind geldt tot uw kind jaar wordt. Daarna moet u betalen voor de kosten van levensonderhoud en studie tot uw kind jaar wordt. Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze hiervoor een financiële regeling afspreken. Zodra jongeren de leeftijd van jaar bereiken, zijn ze officieel meerderjarig.


Zorgplicht voor ouders

Dat betekent echter niet dat ze het dan helemaal alleen moeten rooien. Het OCMW gaat ervanuit dat het vanzelfsprekend is dat kinderen voor hun ouders zorgen. Omgekeerd is dat immers ook het geval geweest. Daarnaast wil het OCMW via de onderhoudsplicht het misbruik tegengaan, waarbij ouderen voor hun plaatsing alles wegschenken aan hun kinderen en dan beroep doen op de overheid om hun kosten te betalen. Dat wordt zorgplicht genoemd.


Deze geldt dus alleen voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Samen met ouders zoekt de school de best passende plek voor de leerling. Hierbij geldt dat: De school altijd moet onderzoeken of zij de benodigde ondersteuning kan bieden. Gelet op de inhoud van dit artikel lijkt de veronderstelling voor de hand te liggen dat beide ouders na een echtscheiding voor hun kind (of hun kinderen) moeten zorgen. Zonder u, de ouders gaat het niet!


U kent uw kind het best. U bent verantwoordelijk voor de opvoeding van uw kin de school voor zijn of haar schoolloopbaan. Passend onderwijs is een gezamenlijke inspanning, waarbij ouders en school hetzelfde doel nastreven: de optimale ontwikkeling voor uw kind. Scholen hebben zorgplicht , zodat ouders er niet alleen voor staan om passend onderwijs voor hun kind te vinden. De zorgplicht is een gedeelde verantwoordelijkheid: de school zoekt mee.


School en ouders gaan samen kijken waar het kind tot zijn recht komt. Scholen weten van elkaar waar ze goed in zijn en wat ze kinderen te bieden hebben. Ze moeten dan bewijzen dat hen geen blaam treft, wat in praktijk overigens vaak lastig blijkt. Heeft een school ook zorgplicht als ouders hun kind aanmelden terwijl de leerling al is ingeschreven op een andere school? Ook als de leerling al op een andere school onderwijs volgt.


In Duitsland en een aantal Zuid Europese landen is het zo, dat je geacht wordt voor je ouders te zorgen en als je dat niet wil (of om wat voor reden niet kunt) moet je gewoon meebetalen. In Nederland is de zorgplicht van kinderen voor hun ouders in de jaren afgeschaft. Dat de plicht in Duitsland nog bestaat, heeft ermee te maken dat de zorg voor ouders in Duitsland nog meer als een taak van de familie wordt gezien.


Het komt helaas nog voor dat scholen de zorgplicht niet nakomen. Of dat het overleg met ouders niet goed verloopt. Er zijn dan een aantal mogelijkheden: Voor het geval dat een school de zorgplicht niet uitvoert, kunt u melding doen bij de inspectie van onderwijs.


Zij gaan dan actie ondernemen naar de school om te zorgen dat ze toch de. Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen tot ze jaar zijn (ook al is het met jaar al meerderjarig). Ex-partners hebben een onderhoudsplicht als een van de partners te weinig inkomen heeft om van te leven.


Het in sommige gevallen moeten betalen van alimentatie is ook op de onderhoudsplicht gebaseerd. Om passend onderwijs voor alle bij het SPOW aangemelde leerlingen te realiseren, benadrukken wij het belang van de rol van de ouders. Ouders en scholen hebben hetzelfde belang voor ogen, namelijk een optimale ontwikkeling van het kind. Het is dan aan de ouders om hun kind vervolgens op die school in te schrijven.


Pas op dat moment gaat de zorgplicht over naar de nieuwe school. Wanneer geldt de zorgplicht niet? Zo bent u verplicht om de grondslag van de school te onderschrijven. Zo moeten ouders huyn kind schriftelijk aanmelden met vermelding van de volledige naam van het kin het geslacht, de geboortedatum en het persoonsgebonden nummer (BSN).


Daarnaast zijn ouders verplicht om de grondslag van de school te onderschrijven. Bij de vraag of een opdrachtnemer zijn zorgplicht heeft nageleef kan ook de deskundigheid van de opdrachtgever een rol spelen. De wettelijke zorgplicht brengt voor ouders onmiddellijk zichtbare gevolgen met zich.


Zorgplicht voor ouders

In vergelijking met nu is het positief dat zij de zekerheid krijgen dat hun kind wordt geplaatst op een school en dat voor het kind een passend aanbod van onderwijs in het verschiet ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts