woensdag 3 juni 2020

Wat heeft merkel

Het begint meestal met stilletjes beven van de benen en uiteindelijk beginnen ook de armen te trillen. Emmanel Macron heeft in een speech zijn dromen over de Europese Unie bekend gemaakt. Hoe Europa opnieuw great maken? We zitten midden in de Eurocrisis, voor conclusies is het nog te vroeg. Dat is bijna niet te doen.


En de kans dat zij wederom de komende vier jaar Bondskanselier is wordt geschat op procent. Haar uitspraak “Wir schaffen das” is inmiddels wereldberoemd. Als het nodig is, dan regelen we het, is haar stellige overtuiging. Het eerste waaraan men natuurlijk denkt, is de ziekte van Parkinson, zegt Patrick Cras van de Universiteit Antwerpen in De wereld vandaag, op Radio 1. Maar niet iedereen met de ziekte van Parkinson beeft en niet alle beven betekent dat je de ziekte van Parkinson hebt. En geleidelijk werkt ze door, tot een nieuwe premier zal worden gekozen.


Zij heeft jarenlang trouw gewerkt, voor Duitsland en met de EU. Die Linke heeft gewonnen en de AfD is van 1 naar gegaan, dus meer dan verdubbeld. Ben benieuwd hoe dit afloopt.


Wat heeft merkel

Haar vader was een dominee en kon, bijzonder voor die tij met zijn familie in West-Duitsland communiceren. Het lijkt ook wel of successen amper tellen. Ze is voorzitster van de CDU. Natuurlijk is gezondheid iets persoonlijks. Maar als de gezondheid dreigt je functioneren in de weg te gaan staan.


Het laatste nieuws het eerst op NU. Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop. Wat dat betreft zou het heel goed kunnen dat ze bij Tavistock een deel van haar opleiding heeft genoten. Ze wil dat dus geleidelijk en verantwoord doen. Daarbij is de kans groot dat de liberale FDP de minister van Financiën gaat leveren.


Wat heeft merkel

Met name wat die eerste betreft heeft ze absoluut geen hoop dat het de komende jaren nog goed komt. Voor patiënt Jolanda en de bekende Nederlandse neuroloog Chris van der Linden is het zo klaar als een klontje. Maar zij heeft haar beleid flink op de schop genomen.


Economie, diplomatieke betrekkingen en energie: op al deze gebieden zouden de gevolgen voor de andere Europese landen wel eens aanzienlijk kunnen zijn. Terwijl in steeds groter wordende delen van de Europese samenleving de realiteitszin de bovenhand haalt, blijft de Duitse bondskanselier, gesteund door haar Europese collega’s, een dogmatische ‘Willkommenskultur’ voeren. De beloften die gemaakt waren bleken ontoereikend voor de veroveringshonger van de importgasten, ze zagen ,ze beseften dat er veel meer inzat dus heeft de ingevoerde minderheid hun honger naar meer losgelaten, het enige wat merkel wilde zeggen is dat de oorspronkelijke aanpak had gefaald.


Ze leeft tenslotte niet op een verre planeet, maar in het midden van het land van de waanzin. Ze heeft geen kinderen. Haar man is de scheikunde-professor Joachim Sauer. Merkel is voor de tweede keer getrouwd.


Zij is scheikundige en werkte als wetenschapper in de DDR. De rechts-populistische AfD haalt meteen 1procent. Met nog drie jaar voor de volgende nationale verkiezingen, kan de partij nu rustig in haar schaduw uitvechten wie de nieuwe partijvoorzitter wordt en wat de beste koers voor de partij is.


Wat opvallend blijft is dat in een land als Duitsland nog steeds schrikbarend veel mensen op of zelfs onder de armoedegrens leven. Daar ligt een terrein braak voor de SPD en Die Grünen. Als we ons leven en ons werk beoordelen dan zeggen we tegen de terroristen: jullie zijn moordenaars vol met haat, maar hoe wij leven en willen leven beslissen jullie niet.


Hij doelt daarmee op Nord Stream een tweede Oostzee-gasleiding die Rusland maar wat graag wil aanleggen. Die wist dat ze met haar ruimhartige vluchtelingenbeleid niet de populariteitsprijs zou winnen. Maar, stelt hij, “de prijs die betaald zou moeten worden als ze het niet zou doen, een waarschijnlijke ineenstorting van de Unie met alle gevolgen van dien, zou nog.


Wat heeft merkel

Stoken tegen de kanselier is er niet meer bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts