donderdag 20 augustus 2020

Wat is een aandeel

Wat is een aandeel

In Nederland moet de overdracht van aandelen op naam in beginsel door een notaris worden vastgelegd in een notariële akte tenzij het gaat om een aandeel van een beursgenoteerde NV, dan is slechts een akte (niet notarieel) vereist (2:86c lid BW). Uit het dagelijks nieuws weet je dat de evolutie van aandelenkoersen nauwlettend wordt gevolgd. Maar weet je hoe die koersen evolueren? En wat een aandeel precies is? Een stukje van het kapitaalOndernemers hebben geld nodig om een onderneming op te starten en te laten groeien.


Als bedrijven geld nodig hebben kunnen ze een lening aangaan bij de bank maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Als jij zo een aandeel koopt stel jij jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor word je voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Lees wat een aandeel is. Ondernemingen geven aandelen uit om geld aan te trekken voor de financiering van hun activiteiten. Het geld dat een onderneming met aandelen ophaalt, staat in beginsel voor onbepaalde tijd ter beschikking van de onderneming en heet het eigen vermogen.


Daalt de waarde van een bedrijf? Dan daalt ook de waarde van jouw aandeel. Er is dus een risico aan beleggen verbonden. Een aandeel is het bewijs dat je deelneemt in een bepaald bedrijf.


De aandeelhouder is dus mede-eigenaar van de onderneming. Meer weten over aandelen lees het hier! En vind hier alle informatie en begrippen met betrekking tot je boekhouding. Iedereen die wel eens een (digitale) krant openslaat, komt de term aandelen immers wel eens tegen.


Zo krijg je al snel een idee van wat zo’n aandeel precies is. Toch zitten er de nodige haken en ogen aan aandelen. Daarom is het van belang dat je een duidelijk antwoord hebt op de vraag ‘ wat is een aandeel ’. Het geeft aan zijn houder rechten, waarvan de belangrijkste het stemrecht zijn, het recht op informatie en het recht op de winsten van het bedrijf onder de vorm van dividenden.


Wat is een aandeel

Wanneer u een aandeel koopt dan koopt u in feite een stuk kapitaal van een bedrijf. Ondanks de AEX-herbeleggingsindex intraday een nieuwe hoogste stand ooit aantikte, is de AEX deze week lager gesloten. De brexit-deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk heeft.


Bedrijven verkopen aandelen om kapitaal te werven. Als tegenprestatie kunnen aandeelhouders dividenden, winstuitkeringen, op hun aandelen verdienen, evenals een rendement op hun investering als de aandelen in prijs stijgen. Door het kopen van een aandeel , krijgt de koper een aantal rechten bij een bedrijf. Hierdoor heeft het aandeel een bepaalde waarde.


Wanneer een bedrijf aandelen wil gaan verkopen, wordt er eerst gekeken in. De koper van een aandeel wordt mede-eigenaar van het bedrijf en wordt aandeelhouder genoemd. In het economisch katern van de krant lees je vaak over aandelen. Dit was dus heel wat boven de intrinsieke waarde van het aandeel. Als je een aandeel koopt, bezit je een deel van het kapitaal van een onderneming.


Stijgt de beurswaarde van die onderneming, dan stijgt ook de waarde van je aandeel en kun je winst maken door het te verkopen. Daarnaast krijg je als aandeelhouder mogelijk dividend uitgekeerd. Als het goed gaat met een bedrijf stijgt een aandeel , als het slecht gaat met een bedrijf zakt een aandeel. Voor de prijsvorming van een aandeel zijn er derhalve geen shorters nodig. Koers De koers of intrinsieke waarde (NAV in het Engels) is de waarde van de beleggingen in een fonds.


Wat is een aandeel

De vermelding van een maat wijkt vaak af van de werkelijke maat. Een fietsband met de nominale maat × heeft een buitendiameter van 6mm, wat niet overeenkomt met de 6mm die men zou verwachten door inch om te rekenen. De nominale maat moet meer beschouwd worden als een typenummer, en het heeft geen zin na te meten of het klopt. Ze worden gewoon verhandeld op de beurs. Maar strikt genomen is er geen sprake van een aandeel.


De prijs van een ADR ligt vaak net iets boven of onder de prijs van de onderliggende aandelen in de niet-Amerikaanse bedrijven. Dit heeft te maken met de risico’s die een ADR heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts