maandag 14 december 2020

Zin met daarna

Dit zijn woorden die je makkelijk door elkaar haalt. Wanneer en in welke zinsconstructie gebruiken we ze? Synoniemen van nadien zijn daarna , later, vervolgens en daaropvolgend. Het slachtoffer fietste naar huis en waarschuwde daarna de politie. Vervolgens zal geëvalueerd worden welke spullen bruikbaar zijn.


Begin een zin nooit met ik’ ‘Begin een zin nooit met maar’ In dit stuk lees je waarom de best verkopende schrijvers dit soort algemene schrijfregels aan hun laars lappen en waarom je dat zelf ook zou moeten doen. Maar eerst vertel ik je over bedenkelijk advies dat ik kreeg op de redactie van een krant. In de praktijk echter wordt daarom voor zowel redenen als oorzaken gebruikt.


Met ‘waarom’ vraag je naar een reden. Als ‘waarom’ aan het begin van een zin staat, heb je te maken met een gewone vraag. Waarom’ wordt dan onmiddellijk gevolgd door het werkwoord van de hoofdzin.


Op het einde van een gewone vraag zet je een vraagteken. Ja, een zin mag met maar beginnen. Wel is deze stijl minder geschikt voor zakelijke schrijftaal. Volgens een oude schoolregel mag een zin nooit beginnen met maar.


Het nevenschikkende voegwoord maar verbindt gewoonlijk een hoofdzin met een voorafgaande hoofdzin. De twee zinnen kunnen dan één. Het leek er even op dat na en het tweede deel van een opsomming zou volgen. Maar en blijkt een nieuwe mededeling in te leiden - de lezer moet dus even een pauze inlassen. Dat geef je aan door een komma te plaatsen, zoals in zin en 4. Ook als er aan het einde van de zin een citaat staat dat eindigt op een (afkortings)punt, vervalt de zinseindepunt.


Zin met daarna

Is ook altijd wat met jou. Weet niet wat ik zeggen moet. Met getallen gaat het nogal eens fout, mede doordat de spellingcontrole in tekstverwerkingsprogramma’s vaak automatisch zo staat ingesteld dat ergens in het begin van een zin een hoofdletter moet staan. De jongste dames hebben vandaag lekker een lazy tuesday gehouden.


Ze hebben het super naar hun zin. Soep en aardappeltjes met spinazie en schnitzel. Daarna worden ze uit uw winkelmand en uw beschikbare aanbiedingen verwijderd.


Normaal begint de zin met het subject, daarna volgt het verbum en andere delen van de zin : De trein vertrekt om 17u ’s avonds in Zürich. Om plaats, tijd of iets anders te benadrukken, begint de zin met dit zinsdeel. Daarna passen we inversie toe: In Zürich vertrekt de trein om 17u ’s avonds.


Afsluiting brief, afsluitende zin. Na het inhoudelijke gedeelte van je brief sluit je af met een afsluitende zin. Dit kunnen verschillende soorten afsluitingen zijn, afhankelijk van wat je van de lezer als vervolg wil op je brief. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden voor een afsluitende zin in een zakelijke brief.


Wees voorzichtig, je kunt deze kortingsbonnen maar één keer afdrukken! Daarna kun je die zin weer vragend maken en komt de persoonsvorm vooraan. Als een zin begint met waarom, waardoor, waarvoor etc. Zet de zin in een andere tijd. Wat niet klopt is het gebruik van ‘doordat’ in de zin : ‘’Doordat het bestuur besluiten moest nemen, werd de vergadering opgeschoven’’.


Hier ga je namelijk al uit van een oorzaak, terwijl dit hier niet het geval is. Hier is er sprake van een redengeving, en zou er ‘omdat’ moeten staan. Nederlands met de kennis van de basisgrammatica. Zin in Zomer is een organisatie van Villa Verbeelding in Hasselt met Bibliotheek Toni Coppers en cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden en Bibliotheek Genk.


In samenwerking met Bibliotheek Hasselt Limburg en C-mine cultuurcentrum in Genk. Als de zin begint met het citaat, vervalt de punt (het vraagteken of het uitroepteken blijft staan), en wordt het citaat gevolgd door een komma. Na een vraagteken of uitroepteken kan die komma weggelaten worden, maar dat hoeft niet.


Het voordeel van het schrijven van deze komma is dat de lezer meteen ziet dat de zin nog. Maar twee weken voor de menstruatie zijn vrouwen over het algemeen het meeste ontvankelijk. Een handige truc voor het vinden van de correcte verbuiging, is het zinsdeel na het voegwoord van vergelijking (als of dan) te verlengen tot het een hele zin is en het persoonlijk voornaamwoord de rol toe te bedelen die het in deze verlengde zin krijgt.


Zin met daarna

Zij is groter dan ik (ben). Begint de zin met de hoofdzin en komt daarna het if-gedeelte, dan komt er geen komma. If he runs, he will be on time. Begin de zin met een hoofdletter en eindig de zin met een punt, uitroepteken of vraagteken. Daarna is het belangrijk om de brief nog een keer goed te controleren.


Maak ook gebruik van de spellingcontrole. In dat geval wordt er wel een punt na het aanhalingsteken geplaatst om de volledige zin af te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts