vrijdag 27 september 2019

Schaal van tussenkomsten onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht is een geval van familiale solidariteit. Wat is “ onderhoudsplicht ”? Onderhoudsplicht bij verblijf in een woonzorgcentrum Ten belopen van welk bedrag mag het OCMW terugvorderen? Verhaal van de kosten van maatschappelijke dienstverlening op de onderhoudsplichtigen - uniforme schaal van tussenkomsten.


Schaal van tussenkomsten onderhoudsplicht

De schaal van tussenkomsten. Bij het bepalen van de tussenkomst van de onderhoudsplichtige volgt het OCMW een door de minister bevoegd voor Maatschappelijke Integratie vastgestelde schaal van tussenkomsten (zie hierna). De in deze schaal vermelde terug te vorderen bedragen zijn maandbedragen.


Dat wil zeggen dat er in een woonzorgcentrum ook plaatsen beschikbaar zijn voor de opvang van zwaar zorgbehoevende ouderen. Deze plaatsen worden aangeduid als RVT-bedden. Voor deze plaatsen krijgt het woonzorgcentrum een hogere tussenkomst van het RIZIV. OCMW beslissen tot terugvordering, die wordt berekend volgens een wettelijk vastgestelde schaal van tussenkomsten. Bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van uw gemeente kunt u terecht wanneer u geldzorgen of andere tekorten hebt.


De sociale dienst onderzoekt samen met u op welke manier zij u het best kunnen helpen of begeleiden. CDV wil kinderen verplichten om mee de rusthuisfactuur van hun ouders te betalen. De andere politieke partijen zijn evenwel niet te vinden voor het voorstel.


CDV-Kamerlid Nahima Lanjri wil ervoor zorgen dat kinderen financieel bijspringen als hun ouders de rusthuisfactuur niet kunnen betalen. Het Gentse OCMW schaft de onderhoudsplicht van de kinderen voor de bejaarde ouders in een rusthuis af. Dit betekent dus dat de kinderen niet meer financieel moeten tussenkomen indien hun ouders worden opgenomen in een rusthuis en de kosten zelf niet kunnen betalen, verduidelijkt OCMW-voorzitter Geert Versnick. Bij dit onderzoek houdt het Sociaal Huis rekening met het aantal kinderen en andere parameters. De berekening van het onderhoudsgeld gebeurt volgens een uniforme schaal van tussenkomsten.


Schaal van tussenkomsten onderhoudsplicht

Dit geeft het bedrag weer dat maandelijks maximaal mag teruggevorderd worden bij het onderhoudsplichtige kind. De wet stelt dan ook dat het OCMW deze schaal van tussenkomsten volgt. Het is dus NIET zo dat de schaal enkel maximumbedragen bevat en dat het OCMW de eigen schaal kan blijven toepassen als de bedragen daarin lager liggen dan de bedragen uit de nieuwe schaal van de minister.


Ook een algemene afwijking van de schaal is niet mogelijk. Zo leidt de onderhoudsplicht vaak tot ruzies, zijn ouderen beschaamd geld te moeten vragen aan hun kinderen enzovoort. In deze bijdrage wordt gezocht naar een antwoord op de vraag wat de precieze draagwijdte is van het OCMW-verhaalrecht op de onderhoudsplichtigen van de begunstigde. Het aantal kinderen voor wie onderhoudsgelden of.


Schaal van tussenkomsten onderhoudsplicht

Het OCMW kan aldus, rekening houdend met concrete individuele omstandigheden, een lager maandbedrag terugvorderen in vergelijking met het bedrag vastgelegd in de schaal van tussenkomsten. Wanneer ouders de kosten van een rusthuis niet kunnen betalen, moeten de kinderen bijspringen. In heel wat families gebeurt dat spontaan, in andere gevallen schiet het OCMW het geld voor. Het OCMW is verplicht om dit geld bij de kinderen terug te vorderen. Voor de terugvordering bestaat er een uniforme schaal van tussenkomsten.


Deze wet kwam er ter vervanging van de ‘Wet tot instelling van het recht op een bestaansminimum’. Net als het bestaansminimum vormt het leefloon een vangnet voor mensen die tussen de mazen van de sociale zekerheid vallen. Er zijn ook studenten die een beroep doen op deze uitkering om de kosten van studies en leven te kunnen financieren. Onderzoek verschillende juridische oplossingen. Bekijk onze grote collectie juridische oplossingen.


Standaard wordt rekening gehouden met het bruto belastbaar gezinsinkomen van het jaar voordien. Dat moet lager zijn dan 18. Samenvatting : Wanneer wordt vastgesteld dat een beslissing van het OCMW tot verhaal van de kosten van verblijf in een RVT op de onderhoudsplichtige nietig is wegens miskenning van de formele motiveringsverplichting en om die reden bij toepassing van art.


Die uitkering heet leefloon in plaats van bestaansminimum. Ouders die bepaalde financiële tussenkomsten genieten zoals school- studietoelagen, beurzen, verzekeringen of tussenkomsten van ziekenfondsen…, moeten van zodra deze beschikbaar zijn en minstens één keer per jaar in de maand september, een overzicht geven aan de andere ouder van alle ontvangen bedragen, samen met de bewijsstukken. In naam van het cultureel erfgoed dat door deze regelgeving als gemeenschappelijk cultureel bezit van de gemeenschap beschouwd wordt, worden de eigenaars van deze gebouwen opgezadeld met een meer dan gewone onderhoudsplicht waarvoor de eigenaars geen extra tussenkomsten kunnen bekomen. Ook de schalen die wij gebruikten, leidden tot een ander resultaat.


Zij situeert zich ongeveer in het midden tussen de vlakke en steile schalen. Om dit fenomeen te bestrijden zijn de straffen recent nog verhoogd. Hij wordt daartoe beoordeeld op een schaal van tot (in gehele getallen), met als slaaggrens. De student heeft per opleidingsonderdeel recht op ten minste twee inschrijvingen, met per.


De juridische gevolgen van al deze samenlevingsvormen worden door Mia Bruneel, advocaat en bemiddelaar in familiezaken, op een rijtje gezet: wat met de gezinswoning, de goederen, de schulden, de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts