dinsdag 10 september 2019

Tweede spoor uwv

Tweede spoor uwv

Zo is voor het UWV duidelijk wat er is gedaan aan de re-integratie. Als in het 1e spoor duidelijk wordt dat een zieke werknemer niet meer bij de huidige werkgever aan de slag kan, dient het 2e spoor te worden opgestart. Is uw werknemer ziek en is het onduidelijk hoe lang dit gaat duren? Dan begint u samen aan een re-integratietraject.


U bent als werkgever verplicht om samen met uw werknemer te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie bij de huidige werkgever wordt ook wel ‘eerste spoor ’ genoem re-integratie bij een andere werkgever ‘ tweede spoor ’. Wanneer wordt traject tweede spoor ingezet? Het inzetten van een 2e spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever en zal op zijn vroegst na de achtste week van de arbeidsongeschiktheid. Tweede spoor re-integratie kan alleen achterwege gelaten worden na de eerstejaarsevaluatie, indien er binnen maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in de vorm van eigen, aangepast of ander passend werk.


Wat als medewerker tijdens een 2e spoor traject een medische ingreep moet ondergaan of revalidatie volgt, wordt het 2e spoor traject dan (tijdelijk) stop gezet? Re-integratie tweede spoor ( spoor 2) Als uw werknemer ziek is, heeft u als werkgever te maken met regels en verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. U moet uw werknemer tot maximaal twee jaar loon doorbetalen. Samen met uw werknemer doet u het maximale om hem of haar weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Naast actualisering van de vorige werkwijzer, wordt ook voorzien in meer handvatten bij de inzet van het tweede spoor en nadere uitleg over bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen.


Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht. Bij het verrichten van onvoldoende re-integratie inspanningen is de kans groot dat het UWV een sanctie oplegt. Doorgaans vergoeden letselschadeverzekeraars de schade van een sanctie niet, omdat de werkgever zijn verplichtingen in het kader tweede spoor re-integratie niet of niet voldoende is nagekomen.


Eerst terug in de eigen of een andere functie. Lukt dat niet, dan is re-integratie 2e spooraan de orde. Dat is een baan buiten de organisatie. Een tweede spoor traject kent drie belangrijke doelen: de medewerker snel weer aan het werk, een sluitend dossier voor UWV , en beperking van de (verzuim)kosten voor jou als werkgever.


We staan volledig voor jouw (zakelijke) belangen, maar vinden het ook belangrijk je werknemer écht te zien en goed te helpen. Reïntegratie tweede spoor en UWV Reïntegratie tweede spoor voor hoogopgeleiden: begeleiding na fysieke of psychische uitval. UWV is van mening dat het inzetten van het 2e spoor nu al verplicht is en uitstel niet aan de orde is, ondanks dat er zicht is op verder herstel. Wat kan ik nog wel met mijn belastbaarheid?


Hoe laat ik zien wat ik kan? Welke mogelijkheden heb ik? Wat is reïntegratie tweede spoor ? Laten we het hebben over wat je wél kunt! IVA of WGA 1 uitkering toegekend gekregen. De aanpak van een re-integratiebureau bij eerste spoor en tweede spoor verschilt aanzienlijk.


Met name bij re-integratie tweede spoor wordt van de werknemer een actieve houding verwacht. Wat ook de reden is, op enig moment blijkt of besluit de werknemer of werkgever dat re-integratie op de oude werkplek niet meer mogelijk is. Het is dan goed om het solliciteren en alles wat daarbij komt met jouw re-integratiebegeleider te oefenen.


Fijne vrije tijd om bij te komen. Kans om te blijven bij de werkgever: spoor in eigen functie of spoor in andere functie. De werkgever is verplicht de eigen functie aan te passen. Een 2e spoor traject is een periode waarin de werknemer professioneel wordt begeleid bij het vinden van werk buiten de organisatie. Typische acties in het tweede spoor zijn: zelfonderzoek (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik), beroepenoriëntatie en omgaan met veranderingen.


Zijn er vervolgens ook geen mogelijkheden meer in andere functies binnen uw bedrijf (eerste spoor ), dan start re-integratie tweede spoor (2e spoor , tweede spoor ). Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter dient u de werknemer te ondersteunen bij het zoeken naar passend werk bij een nieuwe werkgever. Creatieve Mobiliteit Services heeft veel ervaring met het begeleiden van werkgevers en werknemers tijdens re-integratietrajecten. Wij helpen u daarom graag bij uw re-integratie tweede spoor. Tijdens dit traject is het de bedoeling dat er gezocht wordt naar een passende functie buiten de organisatie.


UWV arts, dan is het raadzaam dat werknemer dit dan bij het UWV onder de aandacht brengt. In veel zaken is het deskundigenoordeel van het UWV doorslaggevend. Als de werknemer dan nog geen nieuwe werkplek heeft gevonden, volgt een toetsing door het UWV. Spoor duurt maximaal jaar.


Tweede spoor uwv

Daarin wordt gekeken of u als werkgever voldoende gedaan heeft om de medewerker te herplaatsen. Als dat niet het geval is volgt een loonsanctie. U bent dan verplicht om de werknemer nog maximaal één jaar door te betalen. Aan de hand van het RIV kijkt het UWV of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. Waarom is de inzet van tweede spoor belangrijk?


Lukt het niet om uw werknemer binnen uw eigen bedrijf te re-integreren? Dan gaat u samen op zoek naar een andere werkgever. Dit noemt men re-integratie tweede spoor. Dit houdt in dat u als werkgever inspanningen verricht om bij een andere werkgever passende arbeid voor uw werknemer te vinden.


Tweede spoor uwv

Deze tweede spoor verplichtingen werknemer gelden zodra er sprake is van langdurige ziekte, dus al voordat het tweede spoor wordt opgestart. Elke situatie is echter anders. Ik raad je daarom aan om je tijdens ziekte en re-integratie te laten bijstaan door een re-integratiespecialist of arbeidsdeskundige.


UWV toetst ongeveer maanden voor het einde van het tweede ziektejaar of werkgever en werknemer aan hun plicht binnen het eerste spoor en tweede spoor hebben voldaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts