vrijdag 10 april 2015

Baby zitten leeftijd

Leren zitten : een hele kunst. Als je baby ongeveer maanden oud is, zal hij zich voor het eerst oprichten. Naarmate zijn rug sterker wordt, gaat hij steeds beter rechtop zitten.


Rond de maanden gaat hij zelf zitten door op de buik te rollen en zich op te drukken tot zit. Sommige kinderen gaan eerst staan en ploffen dan op hun billen. Van bovenaf ziet alles er toch net iets anders uit. Hij heeft nu een goed uitzicht op papa en mama en kan al zijn speeltjes in de gaten houden.


De meeste baby ’s kunnen tussen de zeven maanden en hun eerste verjaardag goed zelfstandig zitten. Zet je baby in het begin niet te lang achter elkaar in de kinderstoel en begin er ook niet te vroeg mee, echt alleen wanneer je baby eraan toe is om zelfstandig te zitten. Anders kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de wervelkolom. Je baby mag zitten in een kinderstoel wanneer je baby goed zelfstandig tot de zithouding kan komen en ook kan blijven zitten zonder om te vallen. Soms kan het zijn dat je kind wat eerder is en rond de maanden al goed zelfstandig kan zitten.


Baby zitten leeftijd

Ze houden hierbij hun hoofd al goed in balans. Rond maanden vinden heel wat baby ’s het leuk om vanuit rugligging met de handen overeind te worden getrokken. Het kind zal zijn hoofd zelf rechtop houden, zijn rug krommen en zelf flink meetrekken. Eens een kind rechtop kan zitten , kan dit zitje gebruikt worden, maar met mate, want afwisseling en beweging blijven belangrijk.


Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Overigens kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen. Na een maand of twee vinden baby ’s het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby ’s soms om even rechtop te zitten. Zitten vanaf maanden.


Vanaf maanden probeert een baby zelf te gaan zitten. Lukt dat nog niet, dan is het niet verstandig hem lang te laten zitten. Dit zijn grove motorische ontwikkelingen. Een baby leert onder andere zitten , staan en lopen.


Doordat de baby veel in aanraking komt met zijn ouders leert hij reageren op andere mensen. Wilt u uw (jongere) baby vervoeren op de fiets? Doe dit dan niet in een gewoon fietsstoeltje, want daarvoor is het lichaampje nog te kwetsbaar. Eventueel is bijvoorbeeld een autostoeltje in een bakfiets wel een optie.


Baby zitten leeftijd

Maak overigens sowieso nooit te lange tochten met baby ’s of kinderen van erg jonge leeftijd. Dit is voor hen nog te vermoeiend. Op deze leeftijd is melkvoeding nog steeds de belangrijkste voeding voor je baby. Wanneer kan een baby zelfstandig zitten ? Vaste voeding is een zogenaamde bijvoeding.


Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of uw auto voorin een kinderslot heeft. Let wel op: kinderen kleiner dan meter moet u altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger vervoeren.


De baby - of zuigelingentijd is de eerste periode van ons leven. Deze periode begint bij de bevalling en duurt tot twaalf maanden na de geboorte. Tijdens de babytijd maakt de mens een spectaculaire ontwikkeling door op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Omdat de baby volledig afhankelijk is van de ouders, is het belangrijk voor de overleving dat de baby zijn ouders aan zich weet te binden.


Zo gaat de baby na ongeveer zes weken spontaan naar zijn verzorgers lachen. Na een normale bevalling voelt de moeder zich in de meeste gevallen onmiddellijk aangetrokken tot haar baby.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts