dinsdag 23 mei 2017

Iemand negeren op het werk

Middels enquêtes vroegen de wetenschappers naar ervaringen met pesten en uitsluiting op het werk. Daaruit bleek dat mensen vinden dat het negeren van anderen sociaal aanvaardbaar is, zeker in vergelijking met pesten. Iemand negeren kan stress en emotioneel trauma veroorzaken.


Iemand negeren op het werk

Een persoon die het mikpunt is van de stille behandeling, kan erg intensieve negatieve gevoelens ervaren. Maar wellicht is het bij u nog erger dan de vorm van indirecte weerstand. Is er sprake van pestgedrag bij u op het werk ? Hebt u het vermoeden dat er sprake is van pesten en intriges?


Iemand schreef ons: ‘ op mijn werk zien de collega’s me niet staan, ze betrekken me nergens bij, ze mijden en vermijden iedere vorm van contact. Iemand op internet negeren is nog gemakkelijker dan wanneer je dit probeert te doen wanneer je iemand tegenkomt. De ander ziet je immers niet. Negeren is erger dan pesten op de werkvloer. Mensen negeren die je niet mag.


Negeren heeft een grotere impact op werknemers dan pesten. Werknemers die worden genegeer zeggen vaker hun baan op dan gepeste werknemers. Bovendien hebben zij meer problemen met hun gezondheid.


Deze maatregelen kunnen bestaan uit het voeren van een beleid om pesten te voorkomen, bijvoorbeeld door het houden van voldoende toezicht en het voorlichten van werknemers over pesten op het werk. Genegeerd worden doet pijn. Soms helpt het , om dat rustig te zeggen, want mensen hebben niet altijd door, dat ze dat doen.


Het kan een per ongelukje zijn. Toch is het niet altijd seks wat de klok slaat, want een kwart houdt het op zoenen en geknuffel. Eind goed al goed met je collega? Bijna de helft zit minder dan een half jaar in de relatie. Desondanks vindt een kwart van de mensen dat een affaire op het werk een positieve uitwerking heeft op de prestaties.


Ik ken de achtergrond niet waarom je iemand wilt negeren. Ik bedoel, er kunnen verschillende redenen zijn om iemand te negeren. Je kunt dat letterlijk doen (dus niet meer ontmoeten) en dan ben je er van af.


Iemand negeren op het werk

Maar ja, als je de negeerpersoon dagelijks op je werk ontmoet, is dat een beetje lastig. Denk hierbij aan het doodzwijgen van iemand , overdreven geroddel of het vernederen en uitlachen van een collega. Gepest worden op het werk geeft erg veel stress.


Vroeg of laat kan een werknemer hierdoor ziek uitvallen. Zet de spotlight op de ander en stel gerichte vragen, zoals wat er mis is met hetgeen dat jij aan het doen bent. Begint iemand met pesterijtjes, wijs hem daar dan op. Wil iemand jouw respect. Een mens kan zijn emoties nooit helemaal uitschakelen.


Iemand negeren op het werk

Emoties zijn nu eenmaal een onderdeel van het mens-zijn. Men kan proberen om emoties te negeren of weg te drukken, maar als er echt iets mis is, blijven ze terugkomen. Emoties hebben ook een belangrijke functie: ze bepalen immers hoe iemand het werk en de werksituatie beleeft. Ik kan wel gaan beweren dat het aan die ander ligt maar het ligt aan mij. Dat ik genegeert wordt.


De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft van verlangen naar de persoon die hij in het water weerspiegeld ziet. Wat maakt iemand een narcist? Iedereen is op z’n tijd wel eens egoïstisch, maar dat maakt iemand niet meteen een narcist.


Per bedrijf komt dat neer op 45. Pesten op de werkvloer is een groot probleem. Recent bleek ook dat pesten gestimuleerd wordt door managers met slechte eigenschappen.


Maar negeren van collega’s blijkt nog schadelijker voor het welzijn te zijn dan pesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts