maandag 15 mei 2017

Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen

Volgens psychiater Patricia van Wijngaarden worden de diagnoses ADHD en autisme bij vrouwen vaak gemist. Hun autisme is minder bizar (ze kijken je vaak wel aan, ze richten zich op literatuur, idolen of dieren), hun ADHD is minder storend (hyperactieve jongens gaan klieren, meisjes ‘gezellig beppen’). Empathie bij vrouwen en mannen met een autismespectrumstoornis Door: M. Son Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) scoren over het algemeen minder goed dan de algemene populatie op tests die de mate van empathie meten.


Door onbekendheid bij hulpverleners over vrouwen met autisme krijgen veel vrouwen andere diagnoses zoals stemming- of angststoornissen, depressiviteit, persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline). Vrouwen herkennen zich hier vaak maar deels in. Zoals we hierboven hebben gezien uit autisme zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Autisme ziet er bij mannen in veel maar niet alle gevallen anders uit dan bij vrouwen.


Mannen met autisme zijn vaker de typische ‘savanten’ in die zin dat ze vaardigheden hebben die niet te verklaren zijn, zoals razendsnel ingewikkelde berekeningen uit hun hoofd kunnen uitvoeren. Er komt steeds meer aandacht voor ondergediagnostiseerd autisme bij meisjes en vrouwen. Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt autisme bij vrouwen vaak niet opgemerkt. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak heel lang hebben getobd voordat ze wisten wat er aan de hand was met alle gevolgen van dien. Zeker degene met autisme zich niet voldoende bewust is van diens autisme of beperkte kritische zelfreflectie heeft.


Ik ben zelf in een langdurige relatie met iemand met autisme en zelfs bij ons is voldoende ruimte, reflectie en afkoelperiode noodzakelijk. Maar zoals gezeg je bent altijd meer dan je autisme. Autisme bij vrouwen , zeker ook onder de groep 50-plussers, wordt vaak minder goed herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen.


Doordat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt dit vaak niet opgemerkt. Bovendien kunnen veel vrouwen de symptomen van autisme beter camoufleren. Wanneer je hoog scoort en je ongerust maakt, ga dan alsjeblieft niet naar de webmaster mailen, maar meld je aan op het forum en maak een afspraak bij je huisarts. Die kan je verder helpen.


Een diagnose kan alleen gesteld worden door een gekwalificeerde GZ-psycholoog, doorgaans in een Centrum voor Autisme. Hoogfunctionerend autisme ( HFA ) is een veel gebruikte term voor een autistische stoornis (klassiek autisme ) zonder bijkomende verstandelijke handicap (IQ hoger dan à 85). Het is een ietwat verwarrende term, aangezien de meeste mensen met HFA wel degelijk (aanzienlijke) problemen vertonen in hun adaptief functioneren.


Jarenlang werd gedacht dat autisme veel minder vaak voorkomt bij vrouwen dan mannen. Als het dan wel bij dames voorkwam was het dan wel meteen een stuk heftiger. Nieuwe onderzoeken wijzen er echter op dat autisme bij vrouwen vaker voorkomt dan de statistieken laten zien, maar dat dames simpelweg niet gediagnosticeerd worden.


Ze is klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker en gepromoveerd in de autisme spectrum stoornis bij volwassenen. Annelies is in Nederland dé deskundige op het gebied van autisme bij vrouwen , en een aanrader voor iedereen die vermoedt dat ze autistisch is en snel een diagnose wil laten stellen. De depressie wordt aangepakt, maar de reden van depressie wordt niet achterhaald.


Een verkeerde diagnose is dan snel gesteld en de vrouw krijgt niet die behandeling en begeleiding die ze eigenlijk nodig heeft. Autisme komt bij allerlei verschillende mensen voor, met verschillende opleidingsniveau’s, wel of niet getrouw wel of geen kinderen, wel of geen werk, wel of niet zelfstandig wonend. Ook kunnen sommige eigenschappen zowel positief als negatief zijn, zowel je sterke als je zwakke kant.


Autisme en meisjes blijkt vaak een moeilijk te constateren fenomeen. Dat komt omdat het vaststellen van autisme gebeurt aan de hand van criteria die vooral opgaan voor jongens en mannen. Meisjes met autisme vertonen vaak heel ander gedrag vertonen dan jongens.


Het sociaal gedrag bij meisjes is bijvoorbeeld beter ontwikkeld dan bij jongens met ASS. De andere kant is dat het ze veel energie kost. Sommige vrouwen met autisme zijn veelpraters, iets wat je bij mannen met autisme minder tegenkomt.


De diagnose autisme is bij volwassenen soms moeilijk te stellen. Vooral bij vrouwen wordt deze vaak gemist. In plaats daarvan denkt men al gauw dat de vrouw in kwestie borderline heeft of OCS (Obsessief Compulsief Syndroom). Bij vrouwen met autisme kan seksualiteit een belangrijk maar beladen onderwerp zijn, juist omdat er veel communicatieve vaardigheden en sensorische prikkels bij komen kijken.


Info over autisme test vrouwen. Resultaten van zoekmachines! Zoek en deel afbeeldingen van autisme vrouwen online met Imgur. Elke dag, milijoenen Elke dag, milijoenen mensen gebruiken Imgur voor vermaak om geinspireerd te raken. Hoeveel meisjes en vrouwen met autisme zijn er eigenlijk?


En wat kenmerkt autisme bij vrouwen ? Is dat wat anders dan bij mannen? We kunnen deze vragen niet goed beantwoorden, omdat er zo weinig onderzoek is gedaan naar autisme bij vrouwen. Bij vrouwen - maar ook bij mannen - die minder aan dat beeld voldoen, denken we niet zo gauw aan autisme.


We omschrijven het nu als een mannelijk en een vrouwelijk fenotype. Typisch voor het vrouwelijk fenotype is dat deze mensen hun autistische kenmerken veel meer kunnen verstoppen. Birsen Basar is een Turks-Nederlandse vrouw met autisme. Ze zet zich in voor mensen met autisme van andere culturen in Nederland en reist ook regelmatig af naar het buitenland om daar lezingen te geven.


Marc Beek geeft Autisme Belevingswandelingen. Tijdens een wandeling leert hij mensen de denkwijze van iemand met autisme te begrijpen. Veel vrouwen beweren dat alle mannen er last van hebben, maar bij autisme is het gebrek aan inlevingsvermogen buitenproportioneel groot.


Daardoor lijkt het soms of zij emotioneel ongevoelig of overheersend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts