woensdag 21 augustus 2019

Wettelijk samenwonen overlevingspensioen

Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere. Op zich heeft het samenwonen - of dit nu feitelijk of wettelijk is - geen invloed op het pensioen.


Wettelijk samenwonen overlevingspensioen

Personen die samenwonen krijgen op het ogenblik van hun pensioen elk hun alleenstaandenpensioen op basis van hun eigen loopbaan. Het hierboven vermelde gezinspensioen is één van de grote verschillen tussen huwen en samenwonen. Er is met andere woorden behoud van het overlevingspensioen.


Feitelijk samenwonen : al dan wel of niet met dezelfde domicilie. Dit heeft geen invloed op het pensioenstelsel. Wettelijk samenwonen : verplicht dezelfde domicilie. Verder wordt de mogelijkheid versoepeld om de vernieuwde vorm van overlevingspensioen te combineren met een bijverdienste.


Het overlevingspensioen zal ook mogelijk worden voor wettelijk samenwonenden. Wanneer deze maatregelen in werking treden en hoe ze concreet worden ingevul blijft voorlopig afwachten. Vandaag bestaat er - naast het overlevingspensioen - ook een overgangsuitkering. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming.


Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Je krijgt ook recht op een weduwepensioen op basis van het werk van je echtgenoot na één jaar huwelijk. Huwen is dus niet echt nadelig voor jou, tenzij jouw nieuwe echtgenoot niet de middelen heeft om financieel voor je te zorgen.


Wettelijk samenwonen overlevingspensioen

Dan ga je beter feitelijk of wettelijk samenwonen. Die situaties hebben geen enkele impact op jouw weduwepensioen. Nu heeft ze iemand anders leren kennen, en ze willen graag officieel samenwonen ( dus officieel aan de gemeente aangeven dat ze op hetzelfde adres wonen ), niet trouwen dat vinden ze beide niet nodig. Haar nieuwe vriend is ook al jaar weduwnaar en heeft dus ook een pensioen en een overlevingspensioen.


Overlevingspensioen en wettelijk samenwonen. Verklaring van wettelijk samenwonen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs.


U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Houdt wettelijk samenwonen dezelfde rechten in als trouwen? De procedure hangt af van het pensioenstelsel waaronder de overledene viel.


Om een overlevingspensioen te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij uw gemeentebestuur, bij de bevoegde pensioeninstelling of online bij Pensioenaanvraag. Twee gepensioneerden die samenwonen ontvangen beiden een pensioen aan het bedrag alleenstaande. Het gezinsbedrag kan enkel worden toegekend aan gehuwde personen. Samenwonen opent geen recht op een pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot of een overlevingspensioen.


Steeds meer koppels kiezen er voor om een verklaring tot wettelijk samenwonen af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het feit dat je de verklaring aflegt, betekent niet dat je een liefdesrelatie moet hebben. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.


Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Noch feitelijk noch wettelijk samenwonende partners kunnen genieten van een overlevingspensioen of overgangsuitkering bij overlijden van hun partner. U moet namelijk ten minste één jaar gehuwd geweest zijn met de overledene (loontrekkende, zelfstandige of ambtenaar). Huwelijkscontract of wettelijk stelsel. Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel.


Dat betekent dat alles wat u voor uw huwelijk had eigen is, net als alles wat u tijdens uw huwelijk erft of u geschonken wordt. Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Voor het eerst zijn er in België meer wettelijk samenwonenden dan huwelijken. Maar is samenwonen wel zo’n slimme keuze? Hebben gehuwden niet nog steeds meer voordelen?


Vaak is de keuze om niet. Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts