Praten over gevoelens versterkt de band tussen een vader of moeder en een kind. Je kind voelt zich gehoord en begrepen. Een volgende keer zal je kind eerder met problemen naar je toe komen. En daardoor kan je je kind makkelijker helpen als dit nodig is. Maar praten over gevoelens is ingewikkeld.
Bij kleine kinderen weet men soms niet hoe hier aan te beginnen want zij kennen geen of bijna geen gesproken taal. Je hoeft niet te praten over elk gevoel dat je hebt. Maar je gevoelens opmerken en zeggen hoe je je voelt en waarom is een goede oefening. En als je lastige gevoelens hebt waar je over moet praten , ben je er klaar voor.
En als je moeilijke gevoelens hebt waar je over moet praten , ben je klaar. We praten dan niet over een gewoon doordeweeks gesprekje over hoe het was op school of zo, maar over een serieus ouder- kind gesprek, waarbij de gedachten en gevoelens van het kind en de ouders met betrekking tot een bepaald onderwerp aan bod zullen komen. Als het goed is sla je daarmee meerdere vliegen in één klap: je uit je emoties én je verbetert de relatie met deze persoon. Hier vind je meer tips en oefeningen over hoe je met je kind kan praten.
Dit lijkt eenvoudig, maar is het niet. Je gevoelens ontdekken. Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten.
Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt. Wees ontspannen: dit is een leuke, speelse manier om met elkaar over gevoelens te praten ! Als je het zwaar maakt, heb je kans dat je kind dit de volgende keer niet meer wil. Schets de feitelijke situatie, dus niet gaan interpreteren wat er gebeurde.
Dit kan de drempel net wat lager maken. Daarna zou je alsnog een volgende stap kunnen maken. Met je kind over deze gevoelens praten is belangrijk: maar hoe doe je dat? Waarom is praten over gevoelens zo belangrijk? Een kind leert op die manier dat het niet alleen is, dat er nog anderen zijn die ook die gevoelens hebben en dat het helemaal oké is.
Als een kind ziet dat gevoelens aanvaard worden, zal het zich geaccepteerd voelen in zijn omgeving en zo ook een goede zelfwaarde ontwikkelen. Vooral wanneer het met je kind zelf is. Kinderen doen op de dag enorm veel indrukken op, die heel veel gevoelens kunnen oproepen. Van zoveel gevoelens tegelijk kun je als kind behoorlijk in de war raken.
Je kunt er buikpijn van krijgen, er heel boos van worden. Gevoelens overkomen je toch gewoon… Meestal weet je kind zelf ook niet waarom het zo boos of verdrietig reageert. Op zo’n moment lijkt de emotie je kind over te nemen.
Zeker als het op emoties aankomt. Daarom heb ik een video gemaakt waarin ik uitleg wat die verschillen zijn. Over het algemeen gaan mensen liever om met iemand die controle heeft over zijn gevoelens. Dit geldt ook voor kinderen.
Jouw kind speelt vast ook liever met een vriendje dat niet steeds explodeert om het minste of geringste. Maar dit is erg lastig te bereiken als één van de partners gesloten(er) is en dus moeite heeft met het praten over gevoelens. Soms kan iemand niet over zijn gevoelens praten maar kun je wel iets aan zijn gezichtsuitdrukking of houding zien. Herkenning: vraag de kinderen regelmatig of ze willen herhalen wat een ander kind zojuist heeft verteld en of zij dat ook wel eens ervaren.
Hoe ga je daar dan mee om? Het is daarom extra belangrijk dat ouders, opvoeders en grootouders zelf ook praten over hun gevoelens met het kind. Maar toch is het goed voor je, omdat het je in staat stelt je gevoelens te delen en oplossingen te vinden voor problemen. Wanneer praten een stap te ver is, zijn er alternatieven waarmee je kind gevoelens kan uiten.
De een is bijvoorbeeld een schrijver en kan hiermee zijn of haar hart luchten. Daarna kun je samen praten over wat je kind heeft geschreven. Stel eerst gesloten vragen, daarna een meerkeuzevraag en probeer vervolgens een open vraag.
Je kan bij ons terecht dagen in de week van tot uur, deze dienst kost cent per bericht en verder geen verborgen kosten! Al zolang als ik dit weet probeer ik met haar te praten over gevoelens. Wat doen die gevoelens met je, waar zijn ze voor, hoe voelt een bepaalde emotie, enzovoorts.
Maar ik ben natuurlijk haar moeder en daar wil je niet altijd alles mee delen , lijkt me zo. In deze brochure wordt eerst uitgelegd waarom het belangrijk is om over gevoelens te praten met kinderen. Vervolgens worden er enkele algemene tips gegeven.
Tot slot is er een indeling per leeftijdscategorie waar telkens wordt uitgelegd hoe het kind zijn gevoelens uit en waar enkele handvaten worden beschreven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.