dinsdag 13 augustus 2019

Praten over gevoelens met partner

Ga dan eerst eens (voordat je met je partner probeert te praten ) met deze persoon in gesprek over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo leer je jezelf meer bloot te geven. Praten over gevoelens kan heel goed met een naaste die je vertrouwt, zoals een vrien familielid of partner. Als het goed is sla je daarmee meerdere vliegen in één klap: je uit je emoties én je verbetert de relatie met deze persoon. Het is niet makkelijk om over je gevoelens te praten.


Jezelf openstellen en je authentieke zelf zijn kan soms heel moeilijk zijn. Vooral als je over een moeilijk onderwerp praat met je partner. Maar een belangrijke manier waarop je nader tot elkaar kunt komen is om openlijk te vertellen hoe jij je voelt, wat je denkt en wie je bent.


Zijn dagelijkse gesprekken een gewoonte voor jullie? Denken jullie ook dat je met je partner enkel over goede dingen of over romantische onderwerpen mag praten ? We zien dat in de praktijk weinig koppels dat soort dagelijkse gesprekken voeren. Praten over je gevoelens is misschien niet iets wat je graag doet, omdat je emotioneel sterk wil zijn. Maar toch is het goed voor je, omdat het je in staat stelt je gevoelens te delen en oplossingen te vinden voor problemen. Dat de moderne intimiteit van ons mensen vraagt dat we in onze relatie diepgaand met elkaar moeten kunnen praten … En nog meer balen als je een partner hebt die erop staat om over gevoelens te praten , maar die dat zo eisend vraagt dat jij: Je steeds weer in een hoek gedrukt voelt omdat je partner op elk argument van jou toch weer een argument.


Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten. Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt. Een goede oefening is beginnen met schrijven. Ik stel voor om er eerst eens over na te denken en als het ware een soort tekst voor te bereiden voor je de confrontatie aangaat.


Hier wat tips: Begin met een rustig moment uit te zoeken. Je kind voelt zich gehoord en begrepen. Een volgende keer zal je kind eerder met problemen naar je toe komen.


En daardoor kan je je kind makkelijker helpen als dit nodig is. Maar praten over gevoelens is ingewikkeld. Daar moet over gepraat worden. Als jij met geen mogelijkheid de kans krijgt om met je partner over belangrijke zaken te praten , is de hulp inschakelen van een deskundige sterk aan te raden.


Er moet onderzocht worden wat de reden en oorzaak is dat jullie niet meer praten over belangrijke zaken. Toon respect voor uw partner. Als het te moeilijk is voor u om met uw partner te praten , probeer dan te praten met iemand die u kunt vertrouwen of zoek professionele hulp.


Praten over gevoelens met partner

Misschien hebben ze een trauma opgelopen, was het niet vanzelfsprekend tijdens hun opvoeding of denken ze gewoon dat het niet nodig is. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je erkent dat je partner bang is om over zijn of haar gevoelens te praten. Toch is het belangrijk om je gevoelens en problemen te delen.


Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Heb je zorgen of problemen? Probeer er over te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner. Of een collega op je werk.


Meestal gaat het niet over dat ondergoed of die aardappels, maar zit er angst en onzekerheid onder. Door met elkaar over de emoties te praten en te onderzoeken waar die emoties vandaan komen, krijgen die emoties niet de overhand. Door te graven naar de diepere gevoelens kom je samen ook weer uit bij de gevoelens van liefde. Is er iemand in jouw omgeving die je écht vertrouwt, waar je je volledig veilig bij voelt?


Ga dan eens met deze persoon in gesprek, bijvoorbeeld over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo kan je oefenen met jezelf bloot geven. Praat met iemand die je vertrouwt.


Praten over gevoelens met partner

Wanneer je over gevoelens praat, probeer. Mits ze een beetje rustig aan doen met die gevoelens van ze. Jouw gevoelens zijn heel begrijpelijk. Want praten met je partner is heel essentieel.


Met elkaar in gesprek blijven behoort immers tot één van de succesfactoren van een goede relatie. Het is dan ook heel terecht dat je je daarvoor wilt inzetten. Helaas ben je daarin de enige, je partner wil alleen maar met rust gelaten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts