vrijdag 9 augustus 2019

Praten met iemand over gevoelens

Praat met iemand die je echt kunt vertrouwen. Zoals gezegd is het ontzettend belangrijk dat je praat met iemand die je echt vertrouwt. Door te praten over je gevoelens geef je jezelf bloot. Het helpt hierbij om je (gespreks)partner uit te leggen dat je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten.


Dit vergroot het begrip bij de ander. Psychologen hebben beroepsgeheim, waardoor het veiliger kan voelen dan met iemand in je eigen omgeving. Bovendien is een psycholoog een buitenstaander in je leven en kent hij de personen of situaties waar je het over wil hebben niet.


Ga dan eerst eens (voordat je met je partner probeert te praten ) met deze persoon in gesprek over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo leer je jezelf meer bloot te geven. Praten over gevoelens versterkt de band tussen een vader of moeder en een kind. Je kind voelt zich gehoord en begrepen. Een volgende keer zal je kind eerder met problemen naar je toe komen.


En daardoor kan je je kind makkelijker helpen als dit nodig is. Maar praten over gevoelens is ingewikkeld. Is er iemand in jouw omgeving die je écht vertrouwt, waar je je volledig veilig bij voelt? Ga dan eens met deze persoon in gesprek, bijvoorbeeld over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo kan je oefenen met jezelf bloot geven.


Wanneer je over gevoelens praat, probeer. Wil je praten over gevoelens online of praten over problemen? Dus wil je nu met iemand die 1 discreet en vertrouwelijk omgaat en met kennis van zaken je kan bij staan? Niet iemand die je zomaar aan de telefoon krijgt. Maar voor dit koppel had een telefoontje van elkaar prioriteit.


Praten met iemand over gevoelens

Zij wisten van elkaars dagelijkse belangrijke afspraken en belevenissen. Ze stelden zich actief in verbinding met elkaar om de uitkomsten te delen. Ze leefden met elkaar mee, maar ze praatten niet over gevoelens. Meestal gaat het niet over dat ondergoed of die aardappels, maar zit er angst en onzekerheid onder. Door met elkaar over de emoties te praten en te onderzoeken waar die emoties vandaan komen, krijgen die emoties niet de overhand.


Door te graven naar de diepere gevoelens kom je samen ook weer uit bij de gevoelens van liefde. Dit kan de drempel net wat lager maken. Daarna zou je alsnog een volgende stap kunnen maken. Stap 1: Bedenk dat praten over je gevoelens normaal en goed is. Als je alleen blijft rondlopen met je gevoelens kun je je steeds meer alleen gaan voelen.


Praten met iemand over gevoelens

Gedachten kunnen gaan malen in je hoofd. Ook kun je je gedachten makkelijker vormen als je het hardop doet tegen iemand die je vertrouwt. Bij kleine kinderen weet men soms niet hoe hier aan te beginnen want zij kennen geen of bijna geen gesproken taal. Bij schoolkinderen en jongeren is het niet steeds gemakkelijk om over gevoelens te praten omdat zij dit niet altijd willen. Omgaan met gemengde gevoelens over iemand.


Gemengde gevoelens kunnen vaak zorgen voor verwarring en je achterlaten met een ongemakkelijk gevoel, uitgeput en alsof je het niet meer weet. Je vriend praat niet over gevoelens ? Dat kan heel lastig zijn. Mannen staan erom bekend dat ze niet graag over hun gevoelens praten , met hier en daar een uitzondering natuurlijk. Probeer iemand in vertrouwen te nemen en vertel een klein stukje over wat je dwars zit.


Kijk hoe ze erop reageren en luister naar je gevoel. Accepteer dat je je niet oké voelt, het mag. Soms is een brief schrijven makkelijker, omdat je dan zelf niet hoeft te praten.


Laat deze lezen aan iemand die je vertrouwd. Vrienden - Met je vrienden praten over je angsten en frustraties kan je ook helpen om met je gevoelens om te gaan. Het kan er ook voor zorgen dat je je weer een beetje je oude zelf voelt. Partner - Vriendjes of vriendinnetjes kunnen de perfecte schouder bieden om op uit te huilen of je kunt juist lekker met ze lachen.


Praten met iemand over gevoelens

Doordat je deze twee dingen zelf bepaalt, heb je de leiding. Is het belangrijk om met vrienden en familie te praten over psychische problemen? Of ze geeft hem het gevoel dat er iets mis is met hem en dat hij best eens met een therapeut kan gaan praten. Omgekeerd kan een man zich ook afgewezen voelen door een vrouw als hij in plaats van naar haar gevoelens te luisteren, met oplossingen komt, en zij die afwijst omdat ze daar nu juist geen behoefte aan heeft, zie hoger). Over het algemeen meet zij zich een sarcastische houding aan, uit zelfbescherming denk ik.


Als ik over mijn gevoelens praat krijg ik reacties terug zoals “ gevoelens zijn gay. Als ik soms via whatsapp vraag hoe het met haar gaat, krijg ik bijvoorbeeld een plaatje terug met een stripverhaaltje waar iemand zich rot voelt in het leven. Wellicht heb je geen contact meer met je gevoelens of wil je geen emoties ervaren. Er zijn veel manieren om niet te voelen.


In mijn boek ‘Emoties wat moet ik ermee? Wat is een goede oefening voordat ik met mijn partner ga praten ? Het gebeurt maar al te vaak dat praten met elkaar binnen een relatie, moeilijk is. Soms praten de paren als jaren niet meer met elkaar over belangrijke zaken of persoonlijke onderwerpen. Waar wil je over praten ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts