maandag 4 juli 2016

Komma voor als

Als de zin met een pauze vóór het voegwoord wordt gelezen, is er een sterke voorkeur voor zoals. De pauze wordt weergegeven door een komma of gedachtestreepjes. Voor en na een uitbreidende bijzin: ‘Mijn buurman Aren die vroeger een collega van mij was, heeft alles geregeld voor het straatfeest. Zie ook ons advies over de komma voor die en dat. Komma bei mehr­teiligen Neben­satz­einleitungen Wir zeigen Ihnen, was bei der Kommasetzung zu beachten ist, wenn die den Nebensatz einleitende Konjunktion durch weitere Wörter ergänzt wird.


In lange zinnen of als de kans bestaat dat de zin verkeerd geïnterpreteerd wordt, is het aan te raden om een komma te gebruiken. Hij eet graag cornflakes, havermoutpap, boterhammen met choco, en spiegeleieren. We helpen mannen die problemen hebben met alcohol, en alleenstaande moeders. Ook in het Nederlands geldt de komma als één van de lastigste leestekens.


Door de regels voor het gebruik van komma ´s te kennen en te begrijpen kun je duidelijker leren schrijven. Je teksten worden daardoor niet alleen beter leesbaar, maar ze zullen er ook professioneler uitzien. Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten.


Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Groot of klein, het maakt jou niks uit. Jij keert de hele boel binnenstebuiten om de juiste beleving te creëren, zowel offline als online. Een echte teamspeler Je stelt je flexibel op tegenover collega’s, bent betrokken, gemotiveerd en gezellig. Wat betreft grappen zijn typische designer grapjes voor jou helemaal passé.


Als in deze zin een komma ontbreekt, kan de lezer op het verkeerde been worden gezet: bij eerste lezing lijkt en de vele interne spanningen een nevenschikking te vormen met de instabiliteit van het land. Tot slot is een komma voor en altijd nodig als het eerste deel van een nevenschikking met en eindigt op een bijzin. Kanarienvögel sind sehr viel klüger, als man glauben würde. Bei Vergleichen ist darauf zu achten, ob die Konjunktionen als , wie und denn lediglich Satzteile verbinden oder aber einen Nebensatz einleiten.


Sätze wie Es wurden mehr Waren eingekauft als verkauft, Wie im letzten Jahr hatten wir auch diesmal einen schönen Herbst oder Er war als Schriftsteller bekannter denn als Wissenschaftler stehen also grundsätzlich ohne Komma. Tips voor het gebruik: Wees spaarzaam, met inachtneming van de regels (zie ook: leestekens, de komma ). Het hedendaags Nederlands gebruikt weinig komma ’s. Als u vindt dat uw tekst gebaat is bij een komma , gebruik er dan één. Vergelijk Komma Voor Zoals online bij LionsHome.


Als je deze zin weg zou halen, dan zou je de tekst nog steeds begrijpen. Als je geen komma voor die of dat zet, dan is alle informatie uit de zin belangrijk. De betekenis van de zin bepaalt dus of je wel of geen komma voor die of dat moet zetten. In korte tot redelijk korte zinnen (of minder woorden) of in zinnen vol met komma ’s die je per se moet plaatsen omdat anders de betekenis verandert (zoals bij een uitbreidende bijzin), plaats je geen komma voor een voegwoord. Voor een uitbreidende bijzin zet je altijd een komma , zodat lezer en eventuele toehoorders begrijpen dat het om zijpad in je zin gaat, een blokje extra informatie.


Als er zonder de komma dubbelzinnigheid kan ontstaan: Hij maakt schilderijen, sculpturen van gaas en hout, en kleifiguren. Auf Nummer sicher gehen Sie, wenn Sie kein Komma vor oder setzen. Ausnahme: Ein Komma vor oder sollte bei einer Nachfrage oder Anrede gesetzt werden (oder?). Ansonsten hängen die Kommas von anderen Faktoren ab, und zwar von kommapaarigen Infinitivgruppen, Zusätzen, Nebensätzen und wörtlichen Reden.


Als vuistregel voor het gebruik geldt: plaats een komma waar bij gewoon spreken of lezen een kleine pauze kan worden gedacht. In geval van twijfel of op een bepaalde plaats een komma moet staan of niet, is het vaak het beste om hem weg te laten. Zodra het weer het toelaat, spitten we de tuin om. De minister heeft na overleg met zijn medewerkers ontslag genomen, omdat dat voor alle betrokkenen het beste was. Standaard gebruikt Outlook een puntkomma als scheidingsteken voor meerdere adressen bij het samenstellen van e-mails zoals in het volgende screenshot.


Wijzig dit in een punt (er staat nu een komma ). Opmerking: ik vind het eigenlijk niet logisch van je dat je het wil veranderen naar een punt, omdat voor duizendtallen als opmaak al een punt staat. Vaak is een komma helemaal niet nodig, maar de regels voor het gebruik van een komma zijn vaak niet meer dan richtlijnen. Maar de betekenis van een zin kan er wel door veranderen. De komma wordt vaak lukraak in een zin geplakt.


Dat maakt het lastig de komma juist te gebruiken. Hier vind je een aantal van die regels en richtlijnen. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust.


Héhéé, was dat even vervelend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts