vrijdag 29 juli 2016

Omgaan met manisch depressief persoon

Oordeel niet, maar luister Laat de depressieve persoon praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Een depressief persoon schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Een angstig gevoel of een dipje kent iedereen. Maar als dat gevoel niet weggaat, heb je misschien een angststoornis of depressie. Er samen over praten helpt.


Een persoon met manisch depressief symptomen is niet alleen druk van de buitenkant, maar ook druk in zijn of haar hoofd. Hierdoor kunnen afspraken vergeten worden. Vergeet niet dat we te maken hebben met een stoornis en dat een stoornis ook een aandoening is. Blijf voor jezelf herhalen dat deze persoon ziek is. Omgaan met een manisch depressief persoon blijft moeilijk.


Iemand met een bipolaire stoornis kan jou kwetsen met woorden of de meest grootse plannen hebben waar deze persoon jou in wil meetrekken. Bespreek met de persoon in kwestie waar uw grenzen liggen. Vraag waar u iemand wel en niet bij kunt helpen.


Probeer een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Gebruik uw energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen met uw familielid een cursus over de bipolaire stoornis te volgen. Hoe voelt het om depressief te zijn?


Wat kun je als naasten het beste voor iemand met een depressie doen? Luc schreef er een blog over en gaf tips voor het omgaan met een depressief persoon , zo lezen we op psychosenet. Mijn partner vroeg aan de psychiater hoe hij met mij moest omgaan , nu ik zo kwetsbaar ben.


Zij antwoordde dat ik nog steeds zijn vrouw was. Enerzijds wil ik niet dat hij me anders gaat behandelen, maar anderzijds hoop ik wel dat hij wat taken van me overneemt als het echt niet gaat. Laat je in ieder geval niet teveel meeslepen en probeer geduldig en rustig te blijven. De behandeling van een manische depressie. Een manische depressie kan goed behandeld worden waardoor patiënten een vrij normaal leven kunnen leiden.


Tijdens een psychose ontstaan waanbeelden en hallucinaties. Dit is potentieel erg gevaarlijk voor de persoon met de psychose. Het is vooral belangrijk goed te luisteren naar iemand in een psychose.


Het is niet zinvol in discussie te gaan over de waanbeelden en hallucinaties. Als je een relatie hebt met iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis, dan is het zeer belangrijk om te weten wat deze stoornis inhoudt en hoe je je partner kunt helpen. Een helder voorbeeld van de impact die een psychische ziekte heeft op de mensen in de direct omgeving van de cliënt. Psychiaters of artsen schrijven vaak stemmingsstabilisatoren zoals lithium voor, om de symptomen van een bipolaire stoornis te verminderen. Psychologen, relatie en gezinstherapeuten en andere medische hulpverleners helpen de persoon met een bipolaire stoornis meestal bij het leren beheersen en omgaan met diens klachten.


Je moet hem helemaal niet bellen en niet checken of hij depressief ofwel manisch is, of zijn telefoon al dan niet uitstaat. Of hij al met die ander is, wat hij nu weer wel of niet wil. Maar: je wil dat telkens wel (het bellen, het checken). Misschien moet je onderzoeken wat jou verslaafd maakt en waaraan je verslaafd bent. Help de patiënt zich voor te bereiden op afspraken met hulpverleners door bijvoor-beeld een vragenlijst met hem op te stellen.


Bied aan mee te gaan naar afspraken, want twee horen meer dan een, en bespreek na afloop het gesprek. Heb je iemand in je omgeving met een bipolaire stoornis? Probeer je eens te verdiepen in wat een bipolaire stoornis is en wat het betekent voor diegene om die bipolaire stoornis te hebben. Naast een ‘gewone’ depressie kunnen mensen ook een manische depressie hebben, in dat geval wisselen periodes van somberheid en neerslachtigheid zich af met periodes van extreme opgewektheid. Mensen met bipolaire stoornis kunnen meestal wel steun gebruiken.


Ook een manische depressie kan gepaard gaan met gedachten aan de dood. Heb je (of ken je iemand met ) een bipolaire stoornis? Het heeft flinke invloed op de levenskwaliteit en tast de gemoedstoestand en energieniveau aan. In dit artikel ontdek je tips die je helpen leren leven met heftige stemmingswisselingen. Het is een aandoening die behandelbaar is met de juiste medicatie en therapieën.


Een van de belangrijkste kenmerken van een manisch -depressieve persoon is extreme stemmingswisselingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts