donderdag 29 december 2016

Belgische gevangenissen overvol

De gevangenissen in België zitten overvol. Dat staat te lezen in een rapport van de Raad van Europa. De overbevolking in de Belgische cellen is één van de grootste van Europa.


Enkel in Italië, Hongarije en Cyprus is het probleem nog groter. Gesloten, halfopen en open gevangenissen. De gesloten gevangenissen zijn beter bekend als de ‘klassieke’ gevangenissen met alle nodige bewakingsmiddelen en veiligheidsvoorzieningen, zoals een omheiningsmuur, tralies, veiligheidsdetectie, enz.


Hier brengen de gedetineerden het grootste deel van hun tijd in de cel door. Om de overbevolking tegen te gaan stelde de federale regering voorop vijf nieuwe gevangenissen te bouwen: twee in Vlaanderen, twee in Wallonië en één in Brussel. Belgische gevangenissen bij meest overbevolkte van lidstaten Raad van Europa. Kan iemand me uitleggen hoe het komt dat onze gevangenissen overvol zitten terwijl bijna niemand nog gestraft word. In Vorst en Sint-Gillis zitten samen 9gedetineerden vast, terwijl er maar plaats voorzien is voor 7gevangenen.


Daarom wordt een nieuwe vrouwenafdeling geopend in de gevangenis van Hoogstraten, schrijven de kranten van. De huidige regering heeft de overbevolking in onze Kempense gevangenissen nagenoeg volledig weggewerkt. Dat leidt volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp (N-VA) af uit recente cijfers.


Volgens de Belgische krant De Standaard zit zelfs een recordaantal mensen vast. Het stijgend aantal gedetineerden is vooral te wijten aan het aantal mensen dat in afwachting van hun proces vastzit. Terwijl het aantal gevangenen toeneemt - er zitten nu 11.


Het aantal gedetineerden nadert de 10. In Ieper zijn er 1gedetineerden voor. Momenteel verblijven er ruim 10.


In de praktijk komt dat erop neer dat mensen met twee of drie moeten leven in een cel van m², uur op 24. De Liga is ervan overtuigd dat de overbevolking van de gevangenis niet enkel kan worden opgelost door de bouw van steeds meer en grotere gevangenissen. Er moet iets gedaan worden aan de groter wordende instroom. Opmerkingen: U moet zich aanmelden bij het onthaal van de gevangenis tijdens de hierboven vermelde inschrijvingsmomenten. Indien het bezoek in de bezoekzaal volzet is, kunt u bezoek achter glas vragen op hetzelfde bezoekuur.


Ook de gevangenissen in België, in totaal met officieel plaats voor ruim 9. Eind vorig jaar was er een nieuw record: er zaten toen 11. Dat komt omdat vrouwen steeds vaker ingeschakeld worden als medeplichtige bij het plegen van misdaden’, zegt Kathleen Van De. Opeenvolgende regeringen slagen er niet in om het probleem grondig aan te pakken. Aparte opvang voor psychiatrische patiënten ontbreekt en ontsnappen lijkt een koud kunstje.


Gevangenissen in België zijn overvol en onderbemand. In ons land zijn er 1gedetineerden per 1plaatsen. Dat blijkt onder meer uit cijfers van de Raad van Europa. Hoewel er in verhouding niet meer gevangenen zijn dan in pakweg onze buurlanden scoort ons land systematisch slechter. Te veel gevangenen of te weinig plaats?


Belgische gevangenissen overvol

Wat betekent dat voor de direct betrokkenen? En waarom is het zo moeilijk om dit probleem op te lossen? Hoogstwaarschijnlijk klinken bij velen deze vragen bekend in de oren. Maar hoe zit het nu met de.


In plaats daarvan past men de wet laks toe en laat men de gevangenen zo veel mogelijk vervroegd vrij. Dat speelde waarschijnlijk ook een rol bij het uitstel van dit. Ook nemen de spanningen tussen de gevangenen onderling toe.


In Gent is het probleem het grootst. Vrouwen worden steeds vaker ingeschakeld als medeplichtige bij een misdrijf. Onmenselijk, vinden Groen en de cipiersbonden.


Minister van Justitie Koen Geens (CDV) verzekert dat iedereen een bed. Tot nu toe kregen maar een paar honderd cipiers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts