U hebt nu beiden van de AOW met die lat-relatie. Nog niet zo lang geleden werden die latters ook gekort. De SVB is daar op teruggekomen. Als van een getrouwd AOW stel de ene bijvoorbeeld in een verpleeghuis moet worden opgenomen, kunnen zij ervoor kiezen als alleenstaande AOW -er aangemerkt te worden, maar dat is meestal niet verstandig. U blijft getrouwd , maar gaat apart wonen.
AOW , bent u alleenstaande of niet ? De AOW is een individueel recht waarbij een alleenstaande meer AOW ontvangt dan wie getrouwd is, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft. Gehuwd samenwonend met volledige partnertoeslag. Is de partner nog niet AOW-gerechtigd , dan hebt u recht op een toeslag. Getrouwd of geregistreerd partner en niet op adres. Dan krijgt u een AOW -pensioen voor gehuwden.
Dit is van het netto minimumloon. Ook niet als u al jaren bij elkaar bent. Heeft u een relatie, maar woont u niet samen? Woont u niet echt samen met uw partner?
Dan kan dat effect hebben op de hoogte van uw AOW. Je blijft dan officieel getrouwd , maar woont niet langer in één huis. Uw situatie is redelijk uitzonderlijk: gehuw maar niet samenwonend.
U neemt fiscaal nogal een beslissing door te trouwen. Het mag niet gezegd worden, maar fiscaal is voor u het huwelijk nogal ongunstig. Laat de centen u er echter niet van weerhouden te trouwen met elkaar.
U leeft duurzaam gescheiden als u niet meer met uw echtgenoot in gezinsverband samenwoont en die situatie niet als tijdelijk is bedoeld. Als van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden. U bent niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap. Maar er staat wel iemand ingeschreven op uw adres.
Dan bent u fiscale partners met deze huisgenoot als u voldoet aan van de volgende voorwaarden: U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten. Een AOW -uitkering voor alleenstaanden is van het minimumloon. Op het moment dat je gaat samenwonen (je hoeft hiervoor dus niet getrouwd te zijn!), heb je recht op van het minimumloon.
Dit heeft er, net als bij de bijstandsuitkering, mee te maken dat je de kosten voor levensonderhoud met iemand kunt delen als je samenwoont. Echter indien we niet waren getrouwd , maar een LAT relatie hadden aangehouden, ook als we daarbij een groot deel van de tijd samen zouden leven, dan was die korting niet toegepast. Ondanks dat dit blijkbaar wettelijk zo geregeld is, het past niet meer in de huidige maatschappij.
Dat u er zelf voor kiest om toch apart te blijven wonen is niet het probleem van de belastingdienst enz, enz. Vergelijkbare zoekopdrachten voor aow samenwonend. Op deze manier heeft u samen een AOW -uitkering van 1. Wat gebeurt er als mijn jongere partner niet volledig verzekerd is? Als uw partner een aantal jaren niet voor de AOW verzekerd is geweest, wordt uw partner voor elk jaar dat hij of zij niet verzekerd was, gekort op zijn of haar AOW -uitkering met. Bijvoorbeeld omdat uw huwelijk is stukgelopen,of omdat uw partner in een verpleeghuis is opgenomen?
Bent u getrouwd maar woont u niet meer samen met uw partner? Dan is deze brochure ook voor u. Lees dan het hoofdstuk ÔU bent getrouwd maar u woont niet samen met uw partnerÕ. Zolang u getrouwd bent, blijft u fiscaal partner van elkaar voor de inkomstenbelasting. Slechts in het geval dat u een verzoek tot echtscheiding of een verzoek tot scheiding van tafel en bed heeft ingedien en niet meer op hetzelfde woonadres in de BRP staat ingeschreven, bent u geen fiscaal partner meer van elkaar. Wél willen trouwen, maar niet willen samenwonen.
Toen duidelijk werd dat ze het bijzonder goed met elkaar konden vinden en dat hun samenzijn naar beider verrassing blijvend zou zijn, leek het misschien voor de hand te liggen dat ze zouden gaan samenwonen. Trouwen hoeft niet per se te betekenen dat uw partner geen recht zou hebben op de AOW voor alleenstaanden. Een criterium is hoeveel tijd u samen met elkaar doorbrengt.
Het lijkt me het beste dat uw partner de situatie voorlegt aan het SVB.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.