vrijdag 11 maart 2016

Natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Teun Molenaar (waterschap Zuiderzeeland) Blog. Natuurvriendelijke oevers vormen een beschutte leefomgeving voor bijvoorbeeld insecten, kikkers, padden, kleine zoogdieren en vissen. De oever - en waterplanten zijn een prima plek om te schuilen, op te groeien, voort te planten en voedsel te vinden. Tussen de verlaagde dijk en de nieuwe dijk, waar u op staat, ligt een ondiep binnenmeertje met daarin een klein eiland.


Vers water kan vrij in- en uitstromen door een opening in de oude oever. Om de water- en natuurkwaliteit te verbeteren leggen wij ‘ natuurvriendelijke oevers’ aan. Kenmerkend voor een ‘nvo’ is de geleidelijk aflopende oever. Deze zorgt voor meer leefmogelijkheden voor waterplanten, vissen en andere waterdieren.


Op overgangen van natuurvriendelijke oever naar beschermde oever werden falling aprons ontworpen als remwerk tegen erosie. Het verwachte eindbeeld van de natuurvriendelijke oevers werd getoetst aan het rivierkundig beoordelingskader van Rijkswaterstaat. Bij een natuurvriendelijke oever is het water dus ondiep genoeg om zonlicht tot de bodem te laten komen. Daardoor kunnen er zuiverende (onderwater)planten groeien (goed voor flora). Dat is bovendien een rijke plek voor vissen en andere waterdieren (goed voor fauna).


En heel belangrijk: het zorgt er dus voor dat de kwaliteit van het water verbetert. Ook langs de betonplaten aan de Soetendaalsekade wordt een natuurvriendelijke oever aangelegd. Nog geen paar dagen na het plaatsen van de eerste kokosrollen voelen de meerkoeten zich er al thuis.


De natuurlijke oevers zijn een onderdeel van de totale vergroening van de Rotte als recreatiegebied: een groene long die zich slingert tussen de. Informatieavond natuurvriendelijke oever. Ook het bos in Onderdendam krijgt een natuurlijke make-over!


Type oever: n = nature friendly bank, t = traditional bank, Type water: k = canal, r = river, E = exotic species, in which e – exotic species and i – establishe D = target species. Het onderzoek is uitgevoerd in verband met de geplande aanleg van een onderhoudspad en natuurvriendelijke oevers langs een bestaande waterloop en was noodzakelijk om te bepalen of bij de voorgenomen activiteiten de kans bestaat dat archeologische resten in de ondergrond worden aangetast. Ecologisch gezien is deze oever een dynamische zone.


Een voorbeeld van een natuurvriendelijke oever is de Blauwe Kamer. Een natuurvriendelijke oever is niet één type oever : er kan een heel scala aan varianten gekozen wor-den. Of een oever meer of minder natuurvriendelijk is, hangt af van de omstandigheden ter plaatse. Daar waar het mogelijk is, legt het waterschap natuurvriendelijke oevers aan. DANS is an institute of KNAW and NWO.


Natuurvriendelijke oever

Bovendien leidt een teveel aan. De natuurvriendelijke oever is onderdeel van de watergang Om bij te dragen aan de ecologische kwaliteit van de watergang moet de natuurvriendelijke oever onderdeel zijn van de watergang. Dat betekent dat de oever bereikbaar moet zijn voor dieren en plan-ten die in de watergang leven. Vandaag is het een gekanaliseerd kreekrestant dat aansluit op de groene gordel rondom Kallo. Op termijn wordt de verbinding Beverse Dijk en de bufferzone omheen Kallo.


Het is een oever die is aangelegd om de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie te stimuleren. Bij grote rivieren wordt de afkalving tegengegaan door het gebruik van strekdammen en van recht op de oever staande kribben. BiodiverCity de levende stad.


De natuurvriendelijke oevers liggen verspreid langs de Kromme Rijn, vanaf de splitsing van de oude en nieuwe loop van de rivier aan de zuidzijde van Odijk, tot aan de spoorlijn bij Bunnik. In totaal wordt ruim vier kilometer oever natuurvriendelijk ingericht. Noorderzijlvest zal op de genoemde plek, zie afbeelding, een begin maken met het verbeteren van de waterkwaliteit in de wijken Beijum, Hunze, Lewenborg en in Noorddijk. Wanneer men een natuurvriendelijke oever wil verwijderen.


Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een Monitoringsplan natuurvriendelijke oevers opgesteld. Handreiking natuurvriendelijke oevers De Handreiking natuurvriendelijke oevers is bedoeld als een hulpmiddel bij het gehele proces van ontwerp tot definitieve aanleg van een natuurvriendelijke oever. De handreiking is een verzameling en structurering van de huidige beschikbare kennis hierover.


Zo wil het waterschap de waterkwaliteit in het gebied verbeteren en het aantrekkelijk maken voor watergebonden leven zoals amfibieën, vissen en macrofauna. Wilt u een natuurvriendelijke oever aanleggen? Dit is voorbereidend werk voor het realiseren van in totaal km aan natuurvriendelijke oevers langs de rivier tussen Kessel (Limburg) en Alphen (Gelderland) in opdracht van Rijkswaterstaat.


Daarbij wordt de oever ‘ontsteend’ voor een beter leefgebied voor plant en dier, één van de maatregelen voor ecologisch herstel van de Maas. Door de veelal beperkte ruimte langs kanalen moet er een keuze gemaakt worden uit de verschillende natuurzones met hun karakteristieke planten en dieren. Vanaf nu volgen we een kreek. Het wandelpad ligt hier boven een natuurvriendelijke oever.


Dat is eigenlijk ongebruikelijk, maar voor ’t Ommetje heeft het Waterschap en de landeigenaar een uitzondering gemaakt, mits wandelaars zich aan bepaalde regels houden (zie bordje bij entree). GKB heeft in Maasdijk een natuurvriendelijke oever gerealiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts