maandag 5 december 2016

Manisch gedrag

Manisch depressief zijn betekent het hebben van een stoornis. Niet alleen de mensen zelf met een manisch depressief stoornis kunnen last hebben vanwege het hebben van symptomen, maar ook de omgeving kan het moeilijk hebben. Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met iemand die manisch depressief is. Bijvoorbeeld onverantwoorde activiteiten, zoals veel geld uitgeven, of het ontstaan van conflicten. Wanneer er geen problemen in het functioneren zijn, is er sprake van een lichte vorm van manie (hypomanie).


Manisch gedrag

Een kwart van de mensen die een einde maken aan hun leven zijn manisch depressief. Anders dan volwassen hebben kinderen en tieners vaak een zeer snelle wisseling tussen de episodes. Een manische depressie kan ook optreden bij kinderen. De eerste kenmerken worden meestal ten onrechte aangezien als normaal gedrag dat gelinkt wordt aan de puberteit.


Je bent het zicht op de realiteit kwijt waardoor er onverantwoord gedrag ontstaat. Je maakt veel ruzie of geeft overdadig veel geld uit, waar je zelf het probleem niet van inziet. Voor de omgeving is iemand die manisch is moeilijk te begrijpen, omdat iemands gedachtegang alle kanten opvliegt. Je hebt het meeste last van het symptoom manisch gedrag. Manisch gedrag kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.


Manisch gedrag

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein. Nederlandstalige begrippen en definities. De website probeert alle woordenlijsten op het internet, groot en klein, samen te brengen om het zoeken naar woorden makkelijk te maken. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in.


Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief of een bipolaire stoornis genoemd. Een hypomane episode is minder extreem dan een manische episode, maar gaat wel samen met een duidelijke verandering in het gedrag van de persoon. Gedurende een manische periode kan een patiënt roekeloos zijn en het gevoel hebben alles aan te kunnen.


Manisch gedrag

Daardoor kan hij voor zichzelf of anderen gevaarlijk gedrag vertonen. Het manisch gedrag neemt daardoor af. Medicamenteuze behandeling.


Behandeling van een acute episode wordt meestal door middel van medicatie en begeleiding gedaan. Anders dan bij een depressie vergt een bipolaire stoornis vaker medicamenteuze behandeling. Een opname is soms, en dan vooral in manische episodes, geboden.


Patiënten met een manisch -depressieve stoornis hebben soms een (grote) negatieve invloed op hun omgeving, vanwege overspel, het uitgeven van grote hoeveelheden geld en het ongepaste, ontremde en agressieve gedrag dat optreedt tijdens de manische episode. Vele huwelijken, relaties en vriendschappen zijn hier niet tegen bestand. Manisch zijn is zo gek nog niet Manie is vaak een onderdeel van een cyclus, de manisch -depressieve schommeling, ook wel bipolaire stoornis genoemd.


De druk die de depressieve mens op zichzelf uitoefent kan zo groot worden dat een kleinigheid aanleiding kan zijn om te ontploffen, het hermetisch gesloten vat scheurt open. Het staat ook wel bekend als een manisch -depressieve stoornis, een behandelbare ziekte die wordt gekenmerkt door extreme wisselingen in gemoedstoestan energieniveau, gedachtegangen en gedrag. Hypomanie is een milde vorm van opgewekte stemmingsvlucht of manie, meestal optredend aan het begin of het eind van de manische fase van een zgn. Bij een observator roept dit als (hypo) manisch te omschrijven gedrag een gevoel van hilariteit op, althans in eerste instantie. Dit gevoel ontstaat enerzijds door de neiging van de patiënt de persoonlijke grenzen van de observator te overschrijden en anderzijds als gevolg van de context waarin dit gedrag optreedt.


Manisch -depressiviteit kan, net als psychose, enorm variëren. Zowel de ernst als de duur van stemmings-episoden is voor iedereen anders. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van lichte manische klachten (dit wordt ook wel hypomaan genoemd), maar ze kunnen ook zo ernstig zijn dat ze gepaard gaan met psychotische verschijnselen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk één oorzaak aan te geven van stemmingsstoornissen.


Het gaat meestal om een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Soms kan het zijn dat de persoon zo manisch is dat samen met hem zo’n programma samenstellen niet mogelijk is. In dat geval is het verstandig, in overleg met betrokkene en collega’s, vervolgstappen richting hulpverlening te zetten.


De manisch -depressieve stoornis is vaak moeilijk te herkennen omdat de eerste verschijnselen over het algemeen niet erg opvallen maar ook doordat de verschillende periodes elkaar eerst afgewisseld moeten hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts