dinsdag 9 december 2014

Jouw spreektaal

In the “ Spreektaal ” video series, I’m speaking freely about a random topic in Dutch. Previously, I had already given you my opinion about the new Taylor Swift album and I had discussed what languages I speak and what my relationship with them is. Hoe ziet SpreekTaal eruit? Het materiaal bestaat uit series: SpreekTaal (niveau tot A1) en SpreekTaal (niveau Atot A2). Elke serie bestaat uit modules praktische modules over dagelijkse onderwerpen.


Elke module bevat materiaal voor ongeveer uur taalcoaching. De modules zijn afzonderlijk te gebruiken. Je en jij kunnen als onderwerpsvorm meestal door elkaar heen gebruikt worden.


Jij bent de dj die zorgt dat de luisteraar elke dag op jouw programma afstemt. Dat is een simpele vergelijking die ik kan gebruiken om mijn punt ‘schrijf spreektaal ’ mee te onderbouwen. Zorg dat je weet tegen wie je spreekt.


Jouw spreektaal

Jouw gesprek met een klant klinkt anders dan een gesprek met je moeder. De manier waarop je praat, zoals in een gesprek, is spreektaal. Je kunt spreektaal gebruiken als je praat maar ook als je schrijft. Dat doe je op het moment dat je heldere teksten wilt schrijven, waarvan je lezers zeggen: ‘Dát leest lekker weg’! Daarogebruik spreektaal op je website.


Lekker helder, duidelijk. En zitten er woorden tussen waar jouw lezer de kriebels van krijgt? Dan is dat maar zo, die lezer had van een afspraak met jou persoonlijk vast nog veel erger de kriebels gekregen… en dat had jou meer tijd gekost.


De ideale klant ergert zich niet aan jouw taalgebruik. Door te schrijven op een losse, natuurlijke manier zorg je dat de lezer zich prettig voelt bij het lezen van jouw tekst. Schrijven in spreektaal , dus.


Het klinkt waarschijnlijk allemaal vrij logisch en misschien doe je het al lang. Op de website, in e-mails en advertenties. Maar dat is niet genoeg.


Jouw ideale klant waardeert het juist, want spreektaal leest gewoon veel prettiger en is concreter. Je bewijst hem dus eigenlijk een dienst. Je wilt namelijk dat iemand die jouw teksten leest, hetzelfde gevoel bij jou krijgt als iemand die je persoonlijk spreekt. Zo onderscheid je je van ondernemers die hetzelfde doen als jij.


SpreekTaal is de meest gebruikte methode voor taalcoaching aan anderstaligen. Elke afzonderlijke module bevat verschillende audioopnames en biedt materiaal voor ongeveer uur taalcoaching. Tijdens trainingen krijg je praktische tips. Je leert welke materialen en werkvormen je kunt gebruiken. Of hoe je effectief feedback geeft.


Jouw spreektaal

We houden graag rekening met drukke agenda’s en jouw voorkeur van leren. Daarom bieden we klassikale trainingen én online. Om het de lezer van jouw tekst zo makkelijk en prettig mogelijk te maken, schrijf je in spreektaal. Klokkentest – spreektaal.


Vervolgens kun je je leerlingen verdelen in groepjes op niveau. Vanaf groep kun je de klokkentest uitvoeren. Hieronder kun je hem gratis downloaden! Straattaal is een mengsel van verschillende talen. Waarom spreektaal in je boek beter is dan schrijftaal Gedichten, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee.


Fascinerend wat dichters met taal kunnen doen, maar als ik het weer eens niet snap, voel ik me dom. Dit blog bijvoorbeeld heb ik ook geschreven in spreektaal. Ik zou het precies zo vertellen in een gesprek of in een training. Tot slot: er is geen goed of fout. Want jouw gevoelens zijn altijd goed.


Ik raad je aan dat je je mail nog nacht laat rijpen. De dag erna zie je vast weer wat dingen die je anders wilt doen. Fun, energetic and a little u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts