woensdag 17 juni 2015

Fasen herstel depressie

Hoe weet je nou hoever je bent in je herstel ? Om dat te kunnen bepalen is het goed om te weten hoe een herstelproces er uitziet. In de formele zorg wordt wel vaak gesproken over je herstelproces, maar wordt er niet of nauwelijks uitgelegd hoe dat proces er nou eigenlijk uitziet. Sinds een jaar ben ik bezig als ervaringswerker GGZ. Ik leerde over de vier fasen van herstel. Het deed mij denken aan de tekening van de drie vierkantjes.


Fasen herstel depressie

Ik bedacht me dat als ik een vierkantje erbij zou maken, ik vier vierkantjes had die de vier fasen van herstel uitbeelden. In januari dit jaar heb ik de cursus digitaal-herstelverhaal. Vijf fasen van psychose en herstel.


De vijf fasen van psychose en herstel zijn geen wet. Het is een schets, samengesteld uit wat veel mensen met psychose-ervaring achteraf vertellen over wat ze meemaakten, in combinatie met de praktijkervaring van hulpverleners en ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. Wanneer je in een depressie zit, is het soms moeilijk om het licht aan het einde van de tunnel te zien, om je somber gevoel te zien als iets tijdelijks. Het is belangrijk om weten dat de meeste mensen herstellen van een depressie.


Er wordt in de geestelijke gezondheidszorg veel gesproken over het herstelproces, maar wie weet nou eigenlijk wat dat inhoudt? Het wordt niet tot nauwelijks uitgelegd. Maar vaak zeggen mensen liever dat ze overspannen zijn of een burn-out hebben, omdat dit beter klinkt voor de buitenwereld. Hoewel ieder herstelproces een persoonlijk en individueel proces is, kunnen bepaalde fasen worden onderscheiden in dit proces. Hierbij is geen sprake van een vaste volgorde: soms wordt de stap genomen naar een voorgaande fase, een andere keer naar een volgende fase en soms zijn de fasen nauwelijks te onderscheiden.


Herstel is een verwarrend begrip. Ga je uit van ziek zijn, dan denk je bij herstel aan beter worden, aan genezen. Je bent dan vooral gericht op het verdwijnen van nare symptomen. Maar h erstel na een depressie betekent ook het te boven komen van de depressie , terwijl de klachten nog niet altijd weg zijn.


Als je uit je psychose komt word je geconfronteerd met de gevolgen. Je psychotische ervaringen verdwijnen naar de achtergron maar de wereld om je heen is doorgegaan, terwijl jij in je eigen werkelijkheid verkeerde. Wij gaan uit van vijf fasen van psychose en herstel en tellen de ‘vroege fase’ mee. Toelichting op de vroege fase.


Het is van belang om ook aandacht te besteden aan de fase die vooraf gaat aan een psychose. Unsubscribe from PsychoseNet? Veerle (27) koos door een depressie voor pleegzorg - Duration: 6:38.


Fasen herstel depressie

De eerste fase van herstel is vooral en alleen bedoeld om uit de hoge versnelling te komen. Hiermee heb je dus nog niet je energie terug (en ben je dus nog steeds extreem vermoei amper belastbaar en heb je nog (vaak ernstige) cognitieve problemen). Levensstijl en depressie.


Je levensstijl aanpassen kan erg belangrijk zijn om je herstel te bevorderen en terugval in depressie te voorkomen. Er is natuurlijk een groot verschil tussen de beginperiode van je depressie en de tijd die daarop volgt. In het begin lijken je lichaam en geest tegen te werken. Het verloop van psychose en het herstel erna, is.


Fasen herstel depressie

Ik schrijf en lees nu al een tijdje mee en het valt mij op dat ik het begrip “ herstel ” nergens op dit forum tegen kom. Om herstel van burnout te bevorderen, is het goed om te weten hoe een burnout in eerste instantie is ontstaan. We onderscheiden hierin fasen. Te weten: ‘de eerste klachten’, ‘uitputting’ en ‘ herstel ’. In dit artikel gaan we dieper in op het herstel , maar daarvoor zijn de voorgaande fasen belangrijk. Dit is wat mij betreft de mooiste paradox van een burn-out, waarbij het ‘slechts’ focussen op het herstelproces een zeer waardevolle leerervaring biedt!


De eerste verschijnselen van een depressie kunnen sterk van persoon tot persoon verschillen maar bijna altijd bestaan er problemen met slapen. Andere vroege tekenen van een depressie zijn je opgejaagd voelen, piekeren en je zorgen maken over dingen waar je normaal gesproken niet eens aandacht aan schenkt. De psychologen Herbert Freudenberger en Gail North hebben fasen opgesteld van een burn-out.


Dit beschrijft de verschillende stadia waarin een persoon zich kan bevinden richting een burn-out. Aan de hand van deze fasen kun je bij jezelf of bij een persoon in je omgeving herkennen in hoeverre je richting een burn-out aan het gaan bent. Een depressie kan ook voorkomen bij jongere kinderen. In plaats van somber en futloos zijn depressieve kinderen vooral prikkelbaar en druk.


Daarnaast denken ze vaak negatief en kunnen ze zich snel schuldig en onbemind voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts