vrijdag 8 januari 2016

Behandeling ernstige depressie

Behandeling ernstige depressie

Maar dit type depressie is, zelfs in zijn ernstigste vorm, meestal van beperkte duur. De depressie heeft haar natuurlijke beloop en gaat ook zonder behandeling binnen zes tot twaalf maanden over. Een psychotische depressie wordt meestal tot de zwaardere vormen van depressie gerekend. Mensen die ooit een depressie hebben geha houden soms restverschijnselen over, zoals vermoeidheid en weinig energie, slecht slapen en lichte neerslachtige gevoelens. Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden.


De huisarts of een andere behandelaar kan je bij een matige of ernstige depressie ook voorstellen een tijdje medicijnen te gebruiken. Een combinatie van medicijnen en therapie is ook mogelijk. Bij mensen die vooral in de winter depressief worden kan lichttherapie soms helpen. Behandeling van depressie : ernst. Een andere veelvoorkomende misvatting over de behandeling van depressie is dat psychotherapie alleen effectief is bij milde of matige depressie.


Niet bij ernstige depressies. Een depressie gaat vaak vanzelf over, ook al kan het drie tot zes maanden duren. De behandeling is afhankelijk van de graad van de depressie.


Hoewel er geen strikte grenzen zijn, gebruiken artsen de indeling milde, matige en ernstige depressie. In gedragstherapie (ook wel GT genoemd) wordt via gedragsverandering gewerkt aan verbetering van de stemming. Mensen met een depressie gaan vaak contact met anderen vermijden en stoppen met hun hobby’s.


Verder vind je meer informatie over hoe je zelf of als partner om kunt gaan met een depressie. Antidepressiva bij depressie. Wanneer je langdurig last hebt van een ernstige depressie , kun je baat hebben bij antidepressiva. Van de mensen met een depressie zijn er binnen een half jaar hersteld.


Dat gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen die een depressie hebben gehad. Bij de behandeling leert u daarom ook wat u kunt doen om te voorkomen dat u weer depressief wordt. Gelukkig is een depressie in de meeste gevallen goed te behandelen. Schroom niet om hulp te zoeken, ook als je niet zeker weet of je depressief bent. Voorkomen is beter dan genezen en hoe eerder een behandeling start, hoe groter de kans van slagen.


Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichte, matige en ernstige depressies. Een lichte depressie kan vanzelf overgaan, maar een depressie kan ook een ernstige depressie of een chronische depressie worden. Als je een behandeling voor depressie wil dan is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan je huisarts. Er zijn milde en ernstige depressie.


Behandeling ernstige depressie

Voor de behandeling van ernstige depressie veelgebruikte antidepressiva, maar ze kunnen helpen in de strijd tegen bepaalde vormen van milde depressie. De juiste behandeling , dat klinkt wel aardig maar wat verstaan we precies onder de juiste behandeling ? Wat is er allemaal mogelijk voor mensen met depressie ? De periode na een (of meer) ernstige depressie (s) noemen we de periode van herstel. Het is in deze fase belangrijk om weer de baas te worden over eigen leven, de psychische kwetsbaarheid ‘een plek geven’ en alle energie te richten op de eigen krachten (empowerment). Medicatie bij depressie. Vormen van medicatie die inwerken op depressieve klachten worden antidepressiva genoemd.


Het zijn echter geen wondermiddelen en ze worden best in combinatie toegepast met persoonlijke begeleiding, psychotherapie en andere hulpbronnen. Bij een angststoornis en een ernstige depressie wordt als eerste een behandeling met medicijnen voorgesteld. Er is gebleken dat dit het beste helpt. Toch is een succesvolle behandeling niet altijd haalbaar. De GGZ Groep kan niet alle verschillende soorten depressie behandelen.


Blijkt tijdens de intakeprocedure dat er sprake is van een bipolaire stoornis (manische depressie ) of van een depressie met psychotische kenmerken, dan zal onze behandeling niet toereikend zijn. Naarmate een depressie langer duurt omdat de (juiste) behandeling uitblijft, neemt de kans op een chronische depressie toe. Chronische depressies zijn lastiger te behandelen.


Bevolkingsonderzoek toont aan dat de kans op een chronische depressie rond de procent is bij onbehandelde depressies die langer dan drie maanden duren. Onderzoek toont aan dat gedragsactivatie minstens even effectief is als medicatie voor matige en ernstige depressie en heel wat effectiever dan cognitieve therapie. Gedragsactivatie is dan ook erkend als evidence-based behandeling voor depressie.


Bovendien is er minder uitval dan bij medicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts