woensdag 27 januari 2016

Depressie en werk zoeken

Veel mensen die door de depressie hun werk zijn kwijtgeraakt, gaan na hun herstel weer op zoek naar een baan. Vaak lukt dit zonder veel problemen. Bijvoorbeeld grote veranderingen, schokkende gebeurtenissen of voorvallen uit het verleden.


Een depressie kan enkele weken duren, maar ook maanden of langer. Milde depressies gaan vaak vanzelf over. Heeft iemand gedurende langere tijd veel klachten? Dan is hulp zoeken raadzaam.


De kans is groot dat je niet vrolijk bent en dat zal op een gegeven moment opvallen. Invloed van depressie op werk. Depressie beïnvloedt veel levensaspecten op een negatieve manier. Dit geldt voor zowel het privéleven als het werkzame leven.


Een nadeel hiervan is dat mensen geneigd kunnen zijn te wachten tot 1)het vanzelf overgaat of 2) tot de klachten toenemen, terwijl het beter zou zijn om hulp te zoeken. Het vroegtijdig herkennen en onderkennen van klachten en in een vroeg stadium hulp zoeken verhoogt de effectiviteit van de behandeling en kan voorkomen dat de depressie onnodig. Het hoofdonderdeel is het forum en de chat.


Lees enkele ervaringsverhalen met het thema ‘ werk ’. Slapelooshei depressie en de werkvloer. Joost is net geworden. Hij zorgde een tijd niet goed voor zichzelf en had last van depressies en slapeloosheid.


Depressie en werk zoeken

Na een lange worsteling durfde hij zijn verhaal te vertellen op de werkvloer. Stressvol werk kan de depressie verergeren. Dat is echt onverstandig.


Als het werk een rol speelt bij het ontstaan van de depressie , is. Iedereen heeft wel eens een angstig gevoel. Of last van een donkere bui. Maar wat als dat gevoel niet meer weggaat? Een angststoornis of depressie kan je leven beperken.


Depressie en werk zoeken

Toch praten we er weinig over. En dat is jammer, want als we elkaar vragen of vertellen hoe het gaat, kunnen we elkaar beter begrijpen. Er samen over praten, helpt. Of verlaagt het de kansen op een volgende job?


Economisten Stijn Baert, Sarah De Visschere, Koen Schoors en Eddy Omey (UGent) zochten het uit aan de hand van fictieve sollicitaties in de Vlaamse arbeidsmarkt. Hoe kun je een ouder, kind of partner met een depressie helpen en zelf overeind blijven? UWV je bij het zoeken naar werk. Daar kwam het erop neer dat men in orde moet zijn en moet kunnen functioneren.


Niet lang nadat ik na het herstel van mijn eerste zware depressie terug aan het werk was, werd ik ontslagen. Op papier wegens reorganisatie, maar het werd mij toch wel duidelijk gemaakt dat zij geen mensen met psychische problemen te werk konden stellen. Ondanks de depressie zal je sommige zaken waardevol en belangrijk blijven vinden.


Het is belangrijk om depressie tijdig te (h)erkennen. Om er niet alleen mee te blijven zitten en hulp te zoeken. Want een depressie hoeft niet te blijven duren. Ik ben met ziekteverlof. Ik ervaar het als een diepe donkere put, waar je onmogelijk uit kunt komen, ondanks dat mijn verleden het tegendeel bewijst.


Depressie en werk zoeken

Omgaan met depressie is zwaar. Voor mij en mijn omgeving. Op die manier krijgen ook zij meer inzicht in je ziekte en hoe ze je kunnen verder helpen. Je collega’s zullen merken dat je er moe bijloopt en je concentratie en motivatie achterwege blijft. Vaak voel je de hijgende adem van de uitkerende instantie in je nek en dat geeft nou net de stress die je niet kunt gebruiken.


Terugkeren naar je werkplek zal voor sommige mensen spanning opleveren, anderen kunnen helemaal niet meer terug. Wat houdt een depressie dan in, dat je niet gewoon ergens een simpel jobke zou kunnen doen, routinewerk, verstand op nul en zorgen dat je bezigzijt, hoe kan zoiets nu lijden onder een depressie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts