vrijdag 15 januari 2016

Hoe bereken je de omtrek van een cirkel

In de praktijk wordt π vaak afgerond naar 3. Hoe bereken je de omtrek van een cirkel ? Bij iedere cirkel waar je deze verhouding neemt, kom je steeds op een en hetzelfde getal uit. De omtrek is ook wel bekend als de buitenrand van een cirkel. Afgerond op decimalen is het antwoord altijd: 14. Het is ook mogelijk als je geen van bovenstaande dimensies kent, maar wel een tekening van de cirkel hebt. Wil je weten hoe je de diameter van een cirkel berekent, volg dan gewoon deze stappen.


Maar hoe kun je dit doen bij een figuur met een ronde vorm? Bekijk het voorbeeld hieronder en lees in het stappenplan hoe je dit kunt doen. Oppervlakte en omtrek van een cirkel.


Om de oppervlakte (en omtrek ) van een cirkel te berekenen maken we gebruik van het getal Pi. In dit artikel leer je hoe je de straal van een cirkel kunt berekenen op basis van een gegeven diameter, omtrek en oppervlakte. De vierde methode is een geavanceerdere methode van het bepalen van het middelpunt en de straal van een cirkel op basis van de coördinaten van drie punten op de cirkel. De oppervlaktemaat is het kwadraat van de lengtemaat. Je kunt op die manier de omtrek berekenen van een rechthoek, een vierkant of een cirkel , zodat je die niet handmatig hoeft op te nemen.


Je moet de straal (r) of de diameter (d) van de cirkel weten. Soms is deze gegeven, dan is het een kwestie van invullen in de formule. Als je een cirkel gemaakt hebt met een passer, weet je de straal ( de afstand tussen het middelpunt en de cirkellijn). Doorgaan op deze site betekent akkoor hoe de omtrek van een cirkel berekenen.


Welke eenheid van de cirkel is bekend. Je kunt wat dat betreft ook de doorsnede van de cirkel meten om tot de diameter te komen. Het geeft de verhouding aan tussen de omtrek en de diameter. Met deze afronding zijn al nauwkeurige berekeningen met cirkels te maken.


Meet de lengte van het vierkant op en noteer deze. Tel de lengte en de breedte van het vierkant bij elkaar op. Hier kun je direct de omtrek cirkel berekenen. Je hebt nu de omtrek van een vierkant berekend.


Je kunt daarnaast de diameter berekenen door uit te gaan van de omtrek van een cirkel. Pi ronden we in dit geval even af tot 1 maar normaal gesproken staan er veel meer cijfers achter de komma. Je kunt de omtrek berekenen door pi te vermenigvuldigen met de diameter. Deze loopt door het middelpunt van de ene kant van de cirkel naar de andere kant.


Hoe bereken je de omtrek van een cirkel

De diameter is de grootste afstand tussen twee punten op de cirkel. In het zoekvak typt in een zoekmachine je iets in verband met de aanval cirkel. Schijf (wiskunde) is het gebied in een vlak omsloten door een cirkel.


Dat is handig om te weten, want als je iets moet maken dat cirkelvormig is moet je bijvoorbeeld weten hoeveel materiaal je nodig hebt. In deze opdracht gaan we kijken hoe je dat moet doen. Je gaat ook leren hoe je de omtrek van een cirkel berekent, ook die berekening komt. De bekendste formules waarin het getal Pi voorkomt zijn de formules om de omtrek en de oppervlakte van een cirkel te berekenen.


Hoe bereken je de omtrek van een cirkel

Omtrek en de oppervlakte van een cirkel. Zoals we gezien hebben bereken je de omtrek van de cirkel met de formule x. Het oppervlak berekenen van een cirkel is anders dan bij een vierkant. Je kunt niet simpelweg de lengte en breedte met elkaar vermenigvuldigen om de oppervlakte te berekenen. Hoe te berekenen van de omtrek van een cirkel Dus, u wilt weten hoe groot die cirkel die u zoekt op is.


Deze vormen zijn overal, van circuits naar windows naar planetaire banen te vinden. Om de omrek van een cirkel te kunnen berekenen met deze rekenmachine moet je tenminste de diameter of de oppervlakte weten van de cirkel. De straal weergeven we met het symbool r.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts