woensdag 20 december 2017

Functioneren met depressie

Iemand kan meestal zelfstandig of met weinig hulp blijven functioneren. De huisarts kan het beloop van deze klachten in de gaten houden. Bij een matig ernstige of ernstige depressie gaat het in een aantal weken slechter met ieman en krijgt hij meer en steeds ernstigere klachten. De kans is klein dat de klachten vanzelf overgaan. Een lichte depressie kan voorbijgaan, maar kan ook in ernstiger vormen overgaan.


Omgekeerd kan een zware depressie weer afzwakken naar een lichtere depressie. Als een depressie het dagelijks leven sterk beïnvloedt, is het nodig professionele hulp te zoeken. Een gesprek met de huisarts is meestal de eerste stap. In Nederland is tot ruim negen keer zoveel verzuim door mensen met een depressie dan zonder een depressie.


De prevalentie van depressie is hoog in de arbeidssituatie en recidief-episoden treden frequent op. Er is een moeilijker onderscheid te maken tussen de symptomatologie, de kwaliteit van leven en het sociaal functioneren dan bij andere chronische aandoeningen. In combinatie met problemen als verminderde eetlust, slapelooshei weinig energie, vermoeidhei concentratieproblemen, besluitelooshei lichamelijke onrust en gedachten over de dood of zelfdoding. Kenmerkend voor een depressie is dat de klachten het dagelijks functioneren belemmeren en dat er sprake is van psychisch lijden. Samenleven met iemand met een depressie is zwaar.


Het aanpassings- en incasseringsvermogen van partner, kinderen en andere naaste familie en vrienden staat vaak onder druk. Bij zoveel negatieve signalen van degene die een depressie heeft, is het voor de mensen in de omgeving moeilijk om positief te blijven en begrip te tonen. Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel.


Een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meer dan de helft van de mensen met een depressie ondervindt ernstige beperkingen in het sociaal functioneren , zoals verhoogd ziekteverzuim, minder sociale contacten, slechter functioneren in het gezin of binnen een relatie. Neurofeedback is als ondersteuning van grote waarde.


Het beheersen van angst en depressie kan de kwaliteit van het leven van mensen met artrose én andere reumatische gewrichtsklachten aanzienlijk verbeteren. Bovendien bent u beter in staat om de chronische gewrichtsontstekingen onder controle te houden en kunt u beter omgaan met deze aandoening zelf. Iemand met een depressie ervaart altijd problemen in het alledaagse leven: bijvoorbeeld in sociale contacten of op het werk. Kun je doorwerken met een depressie ? Alleen als die mild is, anders is naar de wc gaan al een inspanning.


Alleen bij een beginnende of matige depressie kun je doorwerken, zegt Marcus Huibers, depressie -expert bij de VU. Bij een langdurige en ernstige depressie kom je tot stilstand. Dan wil je het liefst in bed liggen met de dekens over je hoofd. Het labelen van depressie als medische ziekte kan, als dit niet met de nodige kanttekeningen wordt gedaan, de aandacht wegtrekken van de betekenis van depressieve klachten binnen een individueel mentaal functioneren.


Functioneren met depressie

Dat zou spijtig zijn want dit laatste is nu net de bedoeling van ons gevoelsleven. Conclusies: Angst en depressie hangen deels samen met het subjectief lichamelijk functioneren , maar niet of nauwelijks met het objectief lichamelijk functioneren. Depressie met melancholische of vitale kenmerken: Dit is een ernstige vorm van depressie waarbij mensen naast de depressieve klachten last hebben van vroeg wakker worden, zich in de ochtend het meest depressief voelen, geremd zijn in de motoriek, minder eetlust en gewichtsverlies hebben, grote schuldgevoelens hebben. Om als afzonderlijke episode te kunnen worden beschouw moet er een interval zijn van twee opeenvolgende maanden waarin niet aan de criteria van depressieve episode is voldaan. Na een tweede depressie neemt deze kans toe tot en voor personen met drie depressies is de kans ongeveer dat zij opnieuw met een depressie geconfronteerd zullen worden.


Depressie is een gevoel van verdriet en ongeluk, dat aanwezig is voor een periode van tijd van weken of zelfs langer. Depressie gaat gepaard met een diep gevoel van verlies, frustratie en woede en kan agitatie, rusteloosheid en prikkelbaarheid bevatten. Het niveau van functioneren. In het geval van iemand die zich verdrietig voelt, verandert zijn gemoedstoestand slechts lichtjes zijn dagelijkse gewoonten. Een angststoornis heeft effect op het sociaal functioneren en het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden.


De persoon kan minder uitgesproken en meer gereserveerd worden. Angststoornissen gaan vaak gepaard met een depressie. Bij een depressie is sprake van een aanhoudende neerslachtige stemming en een ernstig verlies aan interesses in (bijna) alle dagelijkse activiteiten. Burn-out of depressie ? Mensen met een burn-out hebben vaak klachten die ook voorkomen bij een depressie. Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting, een depressie ontstaat ook zonder overbelasting.


Verder speelt aanleg een grotere rol bij depressie dan bij burn-out. Hoewel er geen strikte grenzen zijn, gebruiken artsen de indeling milde, matige en ernstige depressie. Om de ernst van de depressie vast te stellen houdt de arts rekening met de persoonlijkheid en de klachten. Ook de duur en de intensiteit van de symptomen en de gevolgen voor het dagelijkse leven en het sociaal functioneren spelen een rol.


Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. De meeste interviews zijn gebaseerd op de DSM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts