vrijdag 22 december 2017

Partner ten laste wettelijk samenwonen

Uw wettelijk samenwonende partner kan niet als ten laste beschouwd worden. Als het bedrag van zijn of haar nettobestaansmiddelen niet hoger is dan 3. U kunt noch uw echtgenote, noch uw wettelijk samenwonende partner , noch de persoon waarmee u een feitelijk gezin vormt, ten laste nemen. Uw samenwonende partner mag nooit als persoon ten laste beschouwd worden. Dan mag enkel de belastingplichtige, die aan het hoofd staat van uw gezin, het kind fiscaal ten laste nemen. Wanneer u de aangifte invult, moet u zelf bepalen wie uw kind ten laste zal nemen.


Mijn vriendin (op dit moment studente tot eind dit schooljaar) en ik willen wettelijk gaan samenwonen in februari. Als ik het goed begrijp kan ik haar dan ten laste nemen en zal mijn loon met een 200€ stijgen. Samenwonen met student = ten laste ? Wettelijk gaan samenwonen ? Dan zijn jullie volgens de fiscus dat eerste jaar nog steeds twee alleenstaande personen.


Gevolg: je dient elk een afzonderlijke belastingaangifte in. Hadden jullie samen al een kin dan kan slechts een van jullie dat ten laste nemen. Is het netto-inkomen van je partner dat jaar niet hoger dan 3. Feitelijk samenwonen Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen.


Afzonderlijke aangifte en belasting. De kinderen zijn ten laste van één van de partners , naar keuze. Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed. Kinderen ten laste of niet?


Het betekent al gauw een verschil van ettelijke honderden euro’s. Dat alleen al is een goede reden om vak II van uw belastingaangifte minutieus in te vullen. Het tweede vak op uw belastingaangifte gaat niet toevallig over uw gezinssituatie.


Of u al dan niet een partner. In de bruto-nettocalculator wordt het inkomen van de partner gevraagd. Je kan je afvragen of die 2euro niet heel weinig is. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming.


Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Je samenwonende partner wordt niet als persoon ten laste beschouwd.


Als er een kind is, mag enkel de belastingplichtige die aan het hoofd van het gezin staat, dat kind als fiscaal ten laste nemen. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners.


Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Het kind mag zelf een maximum van 2. Je ouder of nieuwe partner neemt geen kind van de andere partner fiscaal ten laste en je ouder en de nieuwe partner hebben samen geen kinderen: we gaan uit van het inkomen van jouw ouder. Let op, dit heeft invloed op de puntentelling in je leefeenheid (een minpunt). U vormt een nieuw samengesteld gezin met uw feitelijk samenwonende partner en haar kinderen.


Partner ten laste wettelijk samenwonen

Fiscaal wordt u dan als alleenstaande belast, maar hoe zit dat met de kinderen? Alles heeft zijn voor en zijn nadelen. Als er ooit iets mocht gebeuren en je bent feitelijk samenwonen ben je véél slechter af dan als je wettelijk samenwonend bent. Als dat niet het geval is, geen probleem en dan is feitelijk samenwonen beter voor aftrek kinderen ten laste. Als beide partners zijn aangesloten bij CM, wordt het ziekenfonds automatisch op de hoogte gebracht.


Wie geen lid is van CM, kan uiteraard aansluiten. Uw zoon is u financieel ten laste. U bent gerechtigde met gezinslast. Het ziekenfonds houdt geen rekening met de inkomsten van uw tante.


Partner ten laste wettelijk samenwonen

Uw echtgenoot is overleden. U woont samen met uw dochter (inkomsten onder het grensbedrag) en uw schoonmoeder (inkomsten boven het grensbedrag). Uw dochter is financieel ten laste van u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts