maandag 12 maart 2018

Hoe ziet een dag van een gevangene eruit

DJI’er Hans, penitentiair inrichtingswerker, neemt je in een sneltreinvaart mee door een dag in de gevangenis. Hoe ziet een doordeweekse dag van een gevangene eruit ? Men roept altijd dat gevangenen in Nederland veel rechten hebben. Er vanuit gaande dat dit waar is, vraag ik me af, hoe een doodnormale dag in de gevangenis eruit ziet.


DJI’er Jenny, penitentiair inrichtingswerker, laat uitgebreid zien hoe een gemiddelde cel in een Nederlandse gevangenis eruit ziet. Van de douche tot de kast en van de tv. Ze zaten met veel mensen in een kleine ruimte. In het onderstaande overzicht vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Met vragen over plaatsing in gevangenis, jeugdinrichting of zorginstelling kunt u, via de gelijknamige link aan de rechterkant van deze pagina, terecht op de website van de Divisie Individuele Zaken (DIZ).


Nederlanders in een buitenlandse gevangenis. Fitié is een van de ruim 2. Hoe zien hun levens eruit en welke bijstand krijgen zij? De hel op aarde bestaat - en hij.


En zijn ze tegenwoordig met zijn tweetjes in de cel? Nee ik hoef niet de bak in. Magnetron, tv, die wat daar met een babyo verblijven soort van appartement indeling etc.


De tbs ken ik werkgerelateerd wel van binnen. Het luchten gebeurt in groepjes. Op vaste tijden want anders zou het een troep worden als iedereen overal vrij naartoe kan lopen, dan zou er geen. Hierbij moeten de gevangenen zich helemaal uit kleden. Ook mag een gevangene een paar keer naar huis bellen, dit moet hij wel altijd aan de bewaarder vragen.


Wie zich goed gedraagt kan een groot deel van de dag buiten zijn cel doorbrengen, dit noemen ze recreatie. Hierbij kunnen ze dan met elkaar een spelletje doen of televisie kijken. Een maquette ligt verzonken onder een afdak langs de voormalige hoofdweg. Een aantal gedeeltelijke reconstructies in beton geven een indruk van hoe de barakken eruit hebben gezien.


Geluidszuilen zijn geplaatst waaruit dagboekfragmenten en verhalen voorgelezen worden om het verleden een stem te geven. Weten dat je nog een tijd in de gevangenis zult moeten doorbrengen, is geen aangename gedachte. Maar wat een wereld van verschil. De ervaring van uur per dag in een kleine cel te moeten doorbrengen, verandert snel als je in een strafinrichting terechtkomt. Gestreepte boevenpakken, eten voor dollarcent per dag , en aan een ketting de straat schoonmaken: dat zijn de vernieuwingen die sheriff Joe Arpaio in het gevangeniswezen van Maricopa county.


Hij schreef zijn belevingen op en als hij een dag met verlof was, publiceerde hij ze. De beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (62) heeft er zijn eerste volledige week opzitten in de ultrabeveiligde gevangenis in Colorado waar hij de rest van zijn dagen zal moeten slijten. Een verblijf in het ‘Alcatraz van de Rockies’ wordt omschreven als een lot “erger dan de dood” en verscheidene gevangenen. Als je de wet overtreedt dan moet je de gevangenis in.


Dolores laat zich opsluiten en ervaart hoe het is om vast te zitten. Bijvoorbeeld recht op bezoek, medische zorg en verlof. Daarnaast heeft elke gevangenis ook eigen huisregels die uw rechten en plichten bepalen. Contact met de buitenwereld en bezoek U mag als gedetineerde contact met de buitenwereld onderhouden.


Ze staan op op vaste tijdstippen, moeten uur per week werken en eten op gezette tijden. Zij zijn hun vrijheid kwijt en dat is de straf. Zo ziet een dag van een volwassen gevangene. Bovendien komt men niet meer gegarandeerd alleen in een cel. Het aantal eenpersoonscellen vermindert van 11.


In Nederland is het heus geen pretje om gevangene te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts