dinsdag 2 oktober 2018

Getrouwd maar niet samenwonend uitkering

Als van een getrouwd AOW stel de ene bijvoorbeeld in een verpleeghuis moet worden opgenomen, kunnen zij ervoor kiezen als alleenstaande AOW-er aangemerkt te worden, maar dat is meestal niet verstandig. Waarom wilt u in vredesnaam trouwen, maar niet samenwonen? Uw situatie is redelijk uitzonderlijk: gehuwd , maar niet samenwonend. U neemt fiscaal nogal een beslissing door te trouwen.


Het mag niet gezegd worden, maar fiscaal is voor u het huwelijk nogal ongunstig. U blijft getrouwd , maar gaat apart wonen. Je blijft dan officieel getrouwd , maar woont niet langer in één huis. Maar verder zie ik alleen maar voordelen. Vaak reageren mensen verbaasd als we zeggen dat we getrouwd zijn maar niet onder één dak leven.


Het is nog steeds niet helemaal ‘normaal’. Maar samenwonen kan altijd nog, misschien doen we het wel pas als we met pensioen gaan. Dan krijgen jullie de uitkering voor gehuwden. Die wijkt af van de uitkering voor alleenstaanden. De precieze regels kun je hier vinden.


Getrouwd maar niet samenwonend uitkering

Een AOW- uitkering voor alleenstaanden is van het minimumloon. Op het moment dat je gaat samenwonen (je hoeft hiervoor dus niet getrouwd te zijn!), heb je recht op van het minimumloon. U moet dan dus allebei uw eigen leven leiden alsof u niet meer met elkaar gehuwd bent. En deze situatie mag niet van tijdelijke aard zijn, het moet echt de bedoeling van tenminste een van uw beiden zijn om definitief niet meer te gaan samenleven.


Floor en Abel hebben besloten om uit elkaar te gaan, maar willen nog niet scheiden. Als u gaat samenwonen, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering of toeslag. Bekijk uw situatie om te zien of uw inkomen wordt verhoogd of verlaagd.


En wonen er nu geen kinderen onder de meer bij u? Uw uitkering blijft dan hetzelfde. Maar u mag naast uw uitkering minder eigen geld (vermogen) hebben. Lees meer hierover op U heeft niet te veel geld voor bijstand. School gaat namelijk voor. U bent niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap.


Maar er staat wel iemand ingeschreven op uw adres. Dan bent u fiscale partners met deze huisgenoot als u voldoet aan van de volgende voorwaarden: U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten. De ander is jaar of ouder, maar niet uw kin en u bent meer dan de helft van de tijd in de woning. U deelt samen de kosten van het huishouden of zorgt voor elkaar. Ook als u nog uw een eigen woning hebt waar u bent ingeschreven, maar bij een ander woont, ziet de Sociale Verzekeringsbank u als samenwonend.


U mag uiteraard niet met elkaar op vakantie gaan en ook niet alleen voor de kinderen. Wanneer u zich hier niet strikt aan houdt, dan zal de gemeente uw aanvraag uitkering weigeren of uw uitkering stopzetten vanwege samenwonen. De kans is dan groot dat u een reeds ontvangen uitkering of voorschot uitkering moet betalen aan de gemeente. Een tweede regel over uitkering en een vriend(in) is het verschaffen van wederzijdse zorg.


Dit betekent dat zelfs al kan de gemeente niet hard maken dat u samenwoont met uw vriend(in), maar wel blijkt dat er sprake is van wederzijdse zorg, dit mag worden aangemerkt als het voeren van een gezamenlijke huishouding. Als je wilt trouwen, dan wil je toch graag bij elkaar zijn? Het komt eerlijk gezegd op mij over alsof de personen wel de voordelen willen van een huwelijk, maar niet de nadelen.


Zoals al eerder is gezeg hou dan gewoon een permanente latrelatie. Wél willen trouwen, maar niet willen samenwonen. Toen duidelijk werd dat ze het bijzonder goed met elkaar konden vinden en dat hun samenzijn naar beider verrassing blijvend zou zijn, leek het misschien voor de hand te liggen dat ze zouden gaan samenwonen.


De Wajong- uitkering van je vriend is persoonlijk aan hem toegekend. De inkomsten die jij verdient hebben dan ook geen invloed op de hoogte van zijn Wajong- uitkering. Geef wel aan UWV door dat je gaat samenwonen.


Getrouwd maar niet samenwonend uitkering

Ontvangt je vriend namelijk een toeslag van UWV naast zijn Wajong- uitkering ? Dan kan de hoogte van zijn toeslag wel veranderen. Gehuwd of samenwonend voor de IOAW?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts