vrijdag 15 maart 2019

Licht autisme symptomen

Een kind hoeft niet alle autisme kenmerken in een bepaalde leeftijdscategorie te vertonen om een stoornis in het autismespectrum te hebben. Andersom betekent het niet meteen dat als je kind een aantal autisme kenmerken vertoont dat het autistisch is. Lichte autisme kenmerken worden vaak over het hoofd gezien.


Licht autisme symptomen

Geïsoleerd in hun eigen wereld lijken mensen met autisme onverschillig en afwezig te zijn en niet in staat om emotionele bindingen te vormen met anderen. Veel meer dan in het verleden is er aandacht voor autisme bij volwassenen. Steeds meer mensen ontdekken dat zij een vorm van autisme hebben en krijgen een autismediagnose. Velen van deze ‘laatgediagnostiseerden’ zijn ouder dan 1 vaak zelfs veel ouder dan 18.


In andere gevallen vormt het autisme echt een probleem. Men gaat er ten onrechte vanuit dat ze ‘ licht autistisch’ zijn en hun autisme zich beperkt tot graag alleen zijn en een beetje geek-achtig zijn. Mensen zonder autisme zijn vaak blind voor hun contextblindheid of gaan ervan uit dat ze door hun hoge intelligentie wel met hun peer group kunnen meekomen.


Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een ( licht ) verstandelijke beperking, maar ook mensen met autisme en een hoge intelligentie. Autisme symptomen verschillen in gradaties en vormen.


De autisme kenmerken of symptomen van autisme zijn bij iedereen met autisme verschillend. Dat hangt van het moment en de situatie af. Daardoor kan de reactie van mensen met autisme op eenzelfde situatie totaal anders zijn.


Toch zijn die autisme symptomen in deelgebieden op te splitsen die bij iedere vorm van autisme aanwezig zijn. Het grote verschil met ADHD is dat er bij de symptomen van ADD geen duidelijk opmerkbare hyperactiviteit aanwezig is zoals impulsiviteit, bewegelijkheid en veel praten. Bij ADD zit de drukte voornamelijk in het hoofd en is daardoor minder opvallend voor de omgeving. Hoe kan het dat een volwassene ‘ineens’ autisme blijkt te hebben?


Soms realiseert een ouder van een kind met autisme zich dat er wel heel veel overeenkomsten zijn met de eigen jeugd: problemen op school, sociale onhandigheid en een vertraagde taalontwikkeling. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. En dat zijn beide ook symptomen van autisme. Toch is er ook al veel wél beken bijvoorbeeld over de problemen waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen en wat hun sterke eigenschappen zijn.


Ook is duidelijk dat autisme grote invloed heeft op iemands leven. Onder andere doordat informatie door mensen met autisme op een andere manier wordt verwerkt in de hersenen. Veel kinderen met autisme kunnen er slecht tegen als er dingen veranderen of anders lopen dan gepland. Je kind kan dan heel angstig of boos worden. Niet iedereen die autisme heeft, vertoont hetzelfde gedrag.


Er zijn een aantal kenmerken die bij autisme een rol spelen. Vooral de combinatie van kenmerken geeft aan of iemand autisme heeft of niet. De symptomen uiten zich op verschillende gebieden. Of een kind autistisch is, wordt vastgesteld door te kijken naar het gedrag. De officiële criteria voor het stellen van een diagnose zijn vastgelegd in de DSM, het internationale handboek voor psychiaters.


Bij alle autismespectrumstoornissen (dus zowel klassiek autisme , PDD-NOS als het Syndroom van Asperger) is er sprake van een stoornis in de informatievoorziening in de hersenen. Deze stoornis omvat grofweg drie deelgebieden die bij iedere vorm aanwezig zijn. Ze verschillen echter in de mate waarin.


Vroegtijdig herkennen van een stoornis is vaak essentieel. Vanwege de moeilijk te stellen diagnose rondom autisme en autisme verwante stoornissen vinden de meeste officiële diagnosen echter pas op latere leeftijd plaats. Sommige kinderen vertonen wel een paar maar niet alle symptomen van autisme. Dan wordt gesproken van een autisme verwante. Nu ik de diagnose autisme heb, is het alsof een loden last van me is afgevallen, omdat dingen nu herkenbaar en benoembaar zijn geworden.


Licht autisme symptomen

Nu kan ik er veel ontspanner mee omgaan en hoef ik niet meer zo krampachtig te proberen om normaal te zijn. Ook onze beide zoons blijken met autisme behept te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts