zondag 3 maart 2019

Tegemoetkoming fod

Tegemoetkoming fod

Personen met een handicap die een dossier hebben bij de FOD Sociale Zekerhei de VAPH, AViQ, PHARE of de DSL, kunnen de gratis kaart aanvragen. U hoeft hiervoor niets te doen en er wijzigt niets aan het bedrag dat u maandelijks ontving. Aanvragen moeten gebeuren bij je zorgkas of, indien je niet via een mutualiteit bij een specifieke zorgkas bent aangesloten, bij de Vlaamse Zorgkas.


Tegemoetkoming fod

Als het totale inkomen van je huishouden (inkomen van je partner, inkomen uit arbei vervangingsinkomen, andere inkomens) een bepaald bedrag overschrijdt, dan zal het bedrag van je tegemoetkoming lager liggen dan het maximumbedrag van de tegemoetkoming. Enkel het belastbaar inkomen komt in aanmerking. In tegenstelling tot bij de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT), houden we bij de integratietegemoetkoming (IT) dus niet rechtstreeks rekening met de gevolgen van je handicap op je mogelijkheden op de gewone arbeidsmarkt.


Om de hoogte van je tegemoetkoming te bepalen houden we wel rekening met je werkelijke inkomsten. Je dossier of dat van iemand die je volmacht gaf, kun je online volgen. De integratietegemoetkoming kan worden gecumuleerd met de inkomensvervangende tegemoetkoming.


Tegemoetkoming fod

Deze laatste tegemoetkoming werd recent overgedragen aan de gemeenschappen. De FOD Sociale Zekerheid behandelt haar en volgt haar momenteel nog op tot aan de effectieve operationele overdracht. Om deze tegemoetkomingen te krijgen, moet je normaal gezien in België verblijven. Dit is een tegemoetkoming voor personen die thuis wonen, maar die hulp van anderen nodig hebben in het dagelijks leven. Informeer bij het RIZIV of uw ziekenfonds.


Voor informatie en hulp bij de aanvraag kun je terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van CM. Voor CM-leden kan de dienst de aanvraag indienen. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) wordt toegekend aan de persoon met een handicap van jaar of ouder die door een vermindering van zelfredzaamheid bijkomende onkosten heeft. Wanneer je een bepaalde beperking hebt door een ziekte of handicap, kan je een aanvraag indienen voor het bekomen van een tegemoetkoming bij de Federale Overheidsdienst ( FOD ) Sociale Zekerheid.


Een aanvraag indienen kan bij het Sociaal Huis of jouw mutualiteit. Wat is het bedrag van de inkomensvervangende tegemoetkoming ? Dit bedrag hangt af van uw gezinssituatie. Met elke gezinssituatie komt een bepaald bedrag overeen. Zo ja, zult u die verhoogde tegemoetkoming onmiddellijk genieten. De systematische controle betreffende de verhoogde tegemoetkoming.


Daarna volgt een onderzoek van het inkomen dat u hebt aangegeven, volgens een procedure die ‘systematische controle’ wordt genoemd. Het bedrag hangt dus af van uw categorie. Met elk van de categorieën komt een bedrag overeen. Dat is het maximumbedrag dat een persoon, die zich in die categorie bevindt, eventueel kan ontvangen. De inkomensvervangende- en integratietegemoetkoming kun je genieten vanaf jaar, de tegemoetkoming hulp aan bejaarden vanaf jaar.


Bij de berekening van de tegemoetkoming wordt rekening gehouden met de inkomsten van de persoon met een handicap, en van de persoon met wie hij of zij een huishouden vormt. Het maximumbedrag voor de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) is eerst en vooral afhankelijk van je gezinscategorie. Er zijn bepaalde vrijstellingen op die inkomsten. Om de tegemoetkoming te krijgen moet u eerst een online vragenlijst invullen (opent in nieuw venster). Om de vragenlijst in te vullen, hebt u een elektronische identiteitskaart en kaartlezer nodig en moet u uw pincode weten.


Na het invullen van de vragenlijst kunt u online uw aanvraag indienen. Dan kun je van je ziekenfonds een verhoogde tussenkomst krijgen in gezondheidszorgen. Normaal gezien stuurt de FOD Sociale Zekerheid het attest van erkende handicap naar je ziekenfonds door, en ontvang je deze tussenkomst automatisch. Ik heb een tegemoetkoming voor personen met een handicap aangevraagd of ik heb er al een. Vraag ze dan bij uw ziekenfonds aan.


Wat gebeurt er met mijn tegemoetkoming als ik ga werken? Je hoeft geen toestemming te vragen om te mogen werken. Door middel van een nieuwe, online aanvraagprocedure willen wij onze dienstverlening aan personen met een handicap verbeteren. Het project draait rond dichter bij de burger staan, minder administratieve rompslomp en professionalisering.


Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genoemd) is een tegemoetkoming die u kunt ontvangen als u jaar of ouder bent én als uw zelfredzaamheid beperkt is. Verhoogde tegemoetkoming : grensbedragen van de inkomsten Wat zijn de inkomensvoorwaarden om recht te hebben op de verhoogde tegemoetkoming ? De bedragen zijn identiek voor de openbare sector en de privé-sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts