maandag 7 oktober 2019

Werken als je depressief bent

Stressvol werk kan de depressie verergeren. Je kunt ook gaan en je gelijk weer ziek melden. Dat is echt onverstandig. Als het werk een rol speelt bij het ontstaan van de depressie, is doorwerken ook niet handig. Een depressie heeft invloed op je werk, maar ook op de omgang met je collega’s.


De kans is groot dat je niet vrolijk bent en dat zal op een gegeven moment opvallen. Weten of je depressief bent. Depressie is een veel voorkomende psychische stoornis die een enorme impact kan hebben op het dagelijks functioneren. Met zowel mentale als fysieke symptomen kan het snel overweldigend zijn.


Je gevoelens van somberheid zijn dan erg intens en van iets leuks doen kun je dan niet meer genieten. Ik denk dat je eerst het gevoel moet krijgen dat werken echt mogelijk is, voldoende zelfvertrouwen. Het moet wel een beetje goed voelen!


Ik begrijp natuurlijk dat je vind dat werken er bij hoort. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voel je je somber en ongelukkig. Iedereen zit weleens in een dip. Gelukkig waait zo’n bui vaak wel weer over. Als je je langdurig neerslachtig blijft voelen, is er misschien sprake van een depressie.


In een manische periode ben je veel actiever en veel zelfverzekerder dan je gewend bent van jezelf. Het kan zijn dat je manisch depressief (bipolair) bent. Als je dit herkent, ga dan terug naar je huisarts. Je hebt dan een andere behandeling nodig dan bij een depressie.


Watch How Police Caught Chris Watts, Family Murderer, With Body Language - Police Body Cameras - Duration: 37:33. Derek Van Schaik 230806. Er zijn twee duidelijke signalen: als je meer tijd nodig hebt dan gewoonlijk om je werk te doen (vaak duurt het dubbel zo lang), en als je je constant moe voelt. Daarnaast kunnen er ook stress-symptomen opduiken. Je begint dingen te vergeten.


Als je erg depressief bent , kun je veel aan de dood denken. Je vindt het leven vaak uitzichtloos, zinloos en ellendig. Mensen die zich zo voelen, besluiten soms een einde te maken aan hun leven.


Ze zien dit als enige oplossing om van al hun pijn en problemen af te komen. Je ziet de dingen op dat moment niet meer zoals ze zijn maar kijkt via een vernauwde bril van perceptie naar de werkelijkheid. Je kijkt door een bril van nare gevoelens en destructieve gedachten. Werken als je manisch depressief bent. Jaren geleden was ik directeur van een Stichting.


Op zich een erg leuke baan. Alleen wisten ze bij het bestuur niet wat ik had. Ze mochten immers niet horen welke medicijnen je had. Ook mijn collega’s niet.


Werken als je depressief bent

Ik vind “ Je moet aan jezelf werken ” echt een hele vervelende uitspraak. Ik zal uitleggen waarom ik dit vind en hoe deze uitspraak overkomt op iemand die depressief is. Wanneer je zegt dat iemand aan zichzelf moet werken dan suggereer je dat die persoon niet goed genoeg is. Dus, misschien ben je verdrietig omdat je alleen bent en zal je ernaartoe moeten werken om minder alleen te zijn, of je beter te voelen als je alleen bent.


Je krijgt de neiging om activiteiten uit de weg te gaan. Jezelf proberen ergens van te overtuigen dat niet waar is (dat je alleen wel gelukkig bent ) zal waarschijnlijk niet werken en je wellicht uiteindelijk zelfs een naarder gevoel geven. Je hebt mogelijk meer honger of je voelt je vermoeider, wil graag alleen zijn of je begint te huilen. Er is niets wat je moet doen, alleen wat jij jezelf op legt.


Werken als je depressief bent

Hou een dagboekje bij met je gedachtes en activiteiten als je merkt dat je je niet lekker voelt. Het enige wat je echt móét doen als je werkloos bent (en daarvoor en daarna), is lief zijn voor jezelf. Vrienden en familie, die nog steeds het onderwerp afkappen en ergens anders over beginnen, opmerkingen als : je bent hier nu toch? Je wilt niet weten wat voor moeite er aan voorafgaat en wat voor energie me dat kost en hoe ik daardoor bekaf weer thuis kom en de volgende dag moet herstellen.


Alternatieve zorg is een mogelijkheid maar zorg eerst voor reguliere hulp. Als je na veel therapieën nog steeds depressief bent kan je ook leren er mee te leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts