woensdag 9 oktober 2019

Zo lelijk als een spreekwoord

Als je veel eet, dan ben je lelijk als je dood bent. Waarschuwing tegen te veel eten. Er zijn geen spreekwoorden gevonden die ` zo lelijk als de nacht` bevatten.


Zo lelijk als een spreekwoord

De nacht is de duistere equivalent van de dag. Zo lelijk als de nacht. Erg lelijk zijn, niet knap. Je hebt weinig middelen en probeert je daar mee te redden. Zo brutaal als de beul.


Erg brutaal zijn, een grote mond hebben. Alle spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden over nacht of nachten vind je hier terug met de betekenis eronder. Spreekwoorden en gezegden met Varkens en de betekenis.


Ook uitdrukkingen met Varkens, met de betekenis meteen onder het spreekwoord. Als van iemand wordt gezegd dat hij zo gek als een deur is, betekent dit dat hij knettergek is. Dit betekent dat iemand in een moeilijke situatie is geraakt. Maar op deze wijze is voor elk spreekwoord en gezegde wel een verklaring te vinden. Tip: klik op een spreekwoord voor meer informatie.


Op een afstand ziet ze er nog wel leuk uit maar ze is ronduit lelijk van dichtbij. Hij is lelijk aangebrand. Mooi in de luier lelijk in de sluier. Het is een lelijk mirakel. Dat is zo oud als de weg naar Rome.


Ziekte komt te paard en gaat te voet weg. Iemand uit de weg ruimen. Mogelijk werd de wat wezenloze, starende blik van het dier gezien als teken van domheid. Zij heeft het spek al weg.


In een handschrift uit de vijftiende eeuw gaat het er vooral om dat de uil zo lelijk zou zijn: alle andere voghelen haten desen hule (= uil) omme datti leelic es, ende daer omme soo vliecht desen voghele bi nachte. Weet jij nog een spreekwoord of gezegde dat hier nog niet bij staat? Laat dan een berichtje achter onderaan deze pagina.


Zo lelijk als een spreekwoord

Betekenis: Meteen zeggen waar het om gaat. Dat staat zo vast als een huis. Al snel werd lelijk overdrachtelijk gebruikt: een lelijke kerel of een lelijke leugenaar kan er mooi uitzien, maar tegelijkertijd een karakter hebben dat van geen kanten deugt – Bredero had het.


Wie zich mooi aankleedt wordt daarmee zelf nog niet mooi. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Of: Fraaie kleding en sieraden maken een lelijk mens niet mooi. ZO TROTS ALS EEN PAUW #128038; (= heel erg trots zijn).


Heel erg bang of schuw zijn. Zoals de ouden zongen, piepen de jongen. Iets winnen kun je ook gemakkelijk weer verliezen. Zo gewonnen zo geronnen. De heler is zo goed als de steler Als je gestolen spullen koopt ben je net zo slecht als.


Als haringen in een ton zitten. Zich erg dicht op elkaar bevinden. Ergens haring of kuit van willen hebben. Precies willen weten wat er aan de hand is. Mijn haring braadt hier niet.


Zo vrij als een vogeltje in de lucht. Kinderen erven de eigenschappen van hun ouders. Alles kunnen doen en laten wat je wilt. Geen haring zo mager of men braadt er vet uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts