vrijdag 23 september 2016

Gevolgen scheiding kind op latere leeftijd

Dat is normaal want loyaliteit en loyaliteitsproblemen zijn er ook in allerlei niet-scheidingssituaties. Bij loyaliteitsconflicten doen beide ouders een zwaar tegengesteld beroep op hun kind. Voor partners die op latere leeftijd alleen komen te staan omdat hun partner besliste om de relatie te beëindigen, ligt eenzaamheid op de loer. Een goed sociaal vangnet kan dan veel doen, maar omwille van de scheiding is dat sociaal vangnet van gezamenlijke vrienden niet meer gewaarborgd. Op basis van onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat een scheiding gevolgen kan hebben voor kinderen.


Het jonge kind heeft geen taal tot haar beschikking, reageert op stress en spanning, door meer te huilen. Vooral scheiden op latere leeftijd kan erg veel met zich meebrengen en daarom is goede begeleiding ook vaak vereist. Dat de gemiddelde leeftijd van mannen bij echtscheiding is gestegen, heeft voor een belangrijk deel te maken met de afname van het aantal gehuwden onder de jaar en de stijging van het aantal gehuwde 50-plussers.


Er wordt niet alleen minder, maar ook op latere leeftijd getrouwd. In dit artikel wiJlen we inzoomen op de gevolgen op latere leeftijd van een echt­. Ik kan iedereen wel zeggen dat een scheiding van je ouders op latere leeftijd ‘slijt’. Ik kan mij ook niet meer voorstellen dat mijn ouders ooit weer een stel zullen zijn. Een ieder heeft zijn of haar eigen leven.


Gevolgen scheiding kind op latere leeftijd

Houdt contact met beide. Motiveer beide om leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld als je kind eerst ‘s nachts zindelijk was maar nu niet meer. Maar bovenal, kies voor jezelf! Ook lichamelijke klachten komen vaak voor bij kinderen in de periode rondom de scheiding.


Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut kan je de gevolgen van een scheiding per leeftijd op een rijtje vinden. Problemen op school komen vaak voor. Terugkijkend naar hun jeugd bleek een groot gedeelte van de problemen die zij hadden, terug te voeren op de scheiding van hun ouders. Psychologische gevolgen van een scheiding zijn niet te voorkomen.


Gevolgen scheiding kind op latere leeftijd

Elke scheiding is ingrijpend en heeft enige impact op een kind. Toch blijkt dat de meeste kinderen opgroeien tot een goed functionerende volwassenen. Negatieve gevolgen kunnen verzacht worden door de omgeving van een kind. Scheiding ouders werkt lang door. Kinderen van gescheiden ouders komen tot op latere leeftijd levensvraagstukken tegen die te maken hebben met de scheiding van hun ouders.


De leeftijd en ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevin is van invloed op hoe het kind de scheiding ervaart. In verschillende blogs deel ik de belangrijke aandachtspunten per leeftijd en ontwikkelingsfase. Het is dan ook heel belangrijk dat scheidende ouders hun kinderen goed opvangen en ondersteunen en de behoefte en belangen van hun kinderen centraal stellen.


Socioloog Ed Spruijt is als ‘scheidingsonderzoeker’ verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eigen scheiding , alweer flink wat jaartjes terug, en daarna het vormen van een nieuw stiefgezin met kinderen en stiefmoeder, maakte hem nieuwsgierig naar de gevolgen van scheiding op kinderen. Op het emotionele vlak zijn de gevoelens vaak gelijk. Grote gevolgen voor kinderen. Er komen dan ook veel kinderen in aanraking met een scheiding van hun ouders.


Omdat het zo vaak voorkomt, is er steeds meer acceptatie en kennis over het proces van een scheiding. Als je als ouders bij elkaar bent gebleven tot de kinderen groot waren voor je besluit te scheiden, denk je vaak dat daarmee de impact van de scheiding een stuk minder groot is dan bij een scheiding op jongere leeftijd van de kinderen. Als jullie gaan scheiden op latere leeftijd is de kans groot dat jullie kinderen al wat ouder zijn. Jullie hebben misschien zelfs al kleinkinderen.


Ondanks dat jullie kinderen misschien al zelfstandig zijn, verandert de situatie voor hun ook. Praat met jullie kinderen over de scheiding en leg uit hoe jullie tot keuzes zijn gekomen. De gevolgen van echtscheiding op latere leeftijd. Een scheiding op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven is niet meer zo uitgesproken.


Tot de dood ons scheidt’, komt meer en meer in het gedrang. De wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om te scheiden, en vrouwen zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden. In het pakket is voor verschillende onderwerpen een extra verkorte financiële planning opgenomen tot de circa 80-jarige leeftijd van de scheidende partners. Kinderen begrijpen de scheiding vaak sneller en kunnen het beter accepteren. In sommige gevallen zijn ze zelfs blij dat de scheiding plaatsvindt, omdat zij al lang doorhebben dat de relatie niet vlekkeloos verloopt.


Gevolgen scheiding kind op latere leeftijd

Mevrouw Wolters ligt nu midden in een scheiding. Met alle gevolgen die erbij horen. Vooral voor vrouwen is een scheiding op latere leeftijd moeilijk, zegt onderzoeker Dimitri Mortelmans van de Universiteit van Antwerpen.


Voor vrouwen zet de financiële achteruitgang van een scheiding zich op latere leeftijd voort. Enkele kinderpsychiaters vinden dat co-ouderschap niet zou mogen worden toegepast voor kinderen beneden de leeftijd van zes jaar. Bovendien zijn ze van mening dat in het eerste levensjaar één verzorgingsfiguur belangrijk is en dat overnachtingen van een kind bij de andere ouder maar zouden mogen vanaf de leeftijd van jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts