dinsdag 27 september 2016

Komma voor dan

Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of ‘in je hoofd’) een duidelijke pauze hoorbaar is. Ook de toonhoogte waarmee de zin wordt uitgesproken, verandert dan vaak een beetje. Hoe langer de zin is, hoe meer behoefte je lezers hebben aan een rustpunt in de zin, en dus aan een komma. Staat er geen komma na scholieren, dan drukt de zin uit dat sommige scholieren (maar niet alle) hun huiswerk niet gedaan hebben en dat alleen deze scholieren straf kregen.


Komma voor dan

Wanneer is de komma voor en niet nodig? Er komt geen komma voor en als je bij het hardop lezen geen pauze voor dit woord inlast. Ik wil graag een jas kopen, naar nieuwe schoenen kijken en ook nog even naar de bibliotheek. Vergelijk Komma Voor Dan online bij LionsHome. Servies × Amuse Servies.


Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord. De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Voor de nevenschikkende voegwoorden maar en want wordt meestal een komma gezet.


De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn schouder en zag de bal net naast gaan. Ze stopt met werken, want ze gaat trouwen met een miljonair. In korte zinnen is een komma niet nodig.


Hij stopt want hij is moe. Nee = ga dan naar de volgende vraag. Ja = Plaats dan een punt tussen de twee hoofdzinnen of gebruik een nevenschikkend voegwoor zoals ‘en’.


Ik heb gezegd dat het laat kan worden. In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Stuur je e-mail naar de persoon die je aan de lijn hebt geha of naar de directie. Je geeft dan extra informatie over een bepaalde groep werknemers, namelijk degenen die goed presteren.


Gebruik een komma als dat de zin verduidelijkt. Je gebruikt dan alleen een komma na ‘presteren’. De tweede voorbeeldzin noemen we een uitbreidende bijvoeglijke bijzin. Wenn du schon da bist dann sei doch so lieb und frag mich etwas.


Wo kommt dort ein Komma hin oder kommt da überhaupt ein komma hin, wie z. Er zijn een aantal algemene regels die je kan toepassen voor het gebruik van de komma. Je zult echter merken dat er in het Engels vele andere manieren zijn om de komma te gebruiken om betekenis aan een zin toe te voegen of om nadruk te leggen op een punt of betekenis. Meestal staat er dan alleen voor het laatste lid van de opsomming dan geen komma , maar en (zie ook onder). Aangezien het nevenschikkend voegwoord en van zichzelf al een pauzerende functie heeft, is een komma voor en doorgaans overbodig.


Ich finde es gut, dass ich groß bin. Was aber ist wenn vor dem dass noch ein Verbindungswort kommt? Es ist wichtig zu wissen, dass das Komma notiert werden muss und dass es eine Regel dafür gibt. Voegwoorden kun je vaak herkennen door de komma die ervoor staat, maar dit hoeft er. Maar dan was het voegwoord zoals hier ook niet nodig!


Komma voor dan

In sommige gevallen kan de komma een betekenisverschil maken in een zin. Als vuistregel voor het gebruik geldt: plaats een komma waar bij gewoon spreken of lezen een kleine pauze kan worden gedacht. In geval van twijfel of op een bepaalde plaats een komma moet staan of niet, is het vaak het beste om hem weg te laten. Voor een voegwoord wordt altijd een komma gezet als het voegwoord twee zinsdelen verbindt.


Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, vervalt de komma in verreweg de meeste gevallen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts