woensdag 7 september 2016

Ernstige depressie met psychotische kenmerken

Psychotische depressies. Soms raakt iemand met een zware depressie de grip op de werkelijkheid kwijt. Er kunnen dan wanen of hallucinaties optreden, gedachten die vreemd of onwaar zijn. Zo kan je ervan overtuigd raken dat je niets meer waard bent.


Een psychotische depressie wordt meestal tot de zwaardere vormen van depressie gerekend. Over het algemeen zijn echter lichamelijke symptomen – typische holle ogen, eentonige spraak en lopen dat lijkt op slaapwandelen – de symptomen van een ernstige depressie. Depressies komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat is een psychotische depressie ? Dat betekent dat men het gevoel met de werkelijkheid verliest. Typisch voor depressie met psychotische kenmerken zijn de onrealistische gedachtekronkels en schuldgevoelens.


Bij manie met psychotische kenmerken is de persoon vaak prikkelbaar of vertoont hij opgewonden gedrag. Dementie met psychotische kenmerken geeft dikwijls aanleiding tot waanideeën diefstal en visuele hallucinaties. Naast deze symptomen kan er in circa – van de gevallen waarin sprake is van een bepaalde vorm van depressie ook psychotische verschijnselen (wanen of hallucinaties) voor komen. Naast depressieve en manische symptomen wordt er dan gesproken van een psychotische depressie.


Dit is één van de meest ernstige vormen van depressie. Met psychotische symptomen of kenmerken worden hallucinaties en wanen bedoeld. Een hallucinatie is een zintuiglijke waarneming zonder dat er een externe prikkel is. Iemand kan dingen horen, zien, voelen, proeven en ruiken die voor de omgeving niet waarneembaar zijn.


Elektroconvulsietherapie (ECT) is in een aantal gevallen een effectieve behandeling van zware depressie , ook als deze gepaard gaat met psychotische symptomen zoals hallucinaties. ECT wordt vrijwel alleen gebruikt in situaties waarbij behandeling met antidepressiva en psychotherapie niet werkzaam zijn. Het is veel minder gebruikelijk dan andere vormen van depressie. Zware depressie , in zijn meest extreme vorm, is eerder martelend en aanhoudend. Waar mensen in het geval van een zware depressie vooral last van hebben, is anhedonie, en de kenmerken hiervan uiten zich op de volgende manier: Desinteresse in de dingen om zich heen.


Gebrek aan het ervaren van vreugde. Alle vitale functies worden ondermijnd met lustelooshei het ontbreken van elke plezierbeleving, uitgesproken somberheid en passiviteit. Je hebt letterlijk geen energie meer. Iemand met een hoogrisico score krijgt een aanvullende behandeling aangeboden, naast de behandeling die hij al volgt bij PsyQ of Brijder. Met deze aanvullende behandeling wordt het risico dat diegene later ernstige psychische klachten, zoals een psychose, sterk verkleind.


Twee patiënten met een depressie met psychotische kenmerken reageerden onvoldoende op farmacotherapie en elektroconvulsietherapie. Een depressie met vitale kenmerken betekent dat een depressie met ontregeling van de vitale functies: eten, slapen en dag-nachtritme. Vitale kenmerken worden ook wel melancholisch kenmerken genoem direct vertaald vanuit het Engels: melancholy. Melancholische of vitale kenmerken worden nogal eens verward met melancholie. Daarnaast bestaan er verschillende subtypen van depressie.


Andere soorten depressie. Er is de seizoensgebonden depressie , denk maar aan de herfst- of winterdepressie. Vlak na een bevalling kan bij vrouwen een portpartum depressie optreden. Er zijn depressies met psychotische kenmerken , zoals wanen en hallucinaties.


Een ernstige depressie valt onder de psychotische stoornissen. We spreken dan van een psychotische depressie. Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen).


Ernstige depressie met psychotische kenmerken

Een dergelijke stemmingsdaling of rouwreactie is van voorbijgaande aar waarvoor geen gerichte interventie nodig is. Bij een psychotische depressie is er namelijk, naast depressieve en manische symptomen, sprake van psychotische verschijnselen. Dit komt voor in tot van de mensen met een depressie.


Een depressie met atypische kenmerken (atypische depressie ) verwijst naar een depressieve toestand waarbij patiënten een verbeterde stemming ervaren wanneer ze plezierige gebeurtenissen tegenkomen. Dit type ernstige depressie is atypisch voor een klassieke depressie , waarbij stemmingsverbeteringen door positieve situaties meestal niet tot. Indicaties voor verwijzing zijn: suïciderisico, bipolaire stoornis, psychotische kenmerken , postpartumdepressie met inadequate verzorging van het kin terugkerende depressie met ernstig sociaal disfunctioneren of grote lijdensdruk of met ernstige psychische comorbiditeit, ernstig sociaal disfunctioneren ondanks begeleiding en ingestelde. De melancholische kenmerken worden vaker waargenomen bij mensen die opgenomen zijn, bij ernstigere depressieve episodes en bij diegenen met psychotische verschijnselen. Deze vorm van depressie wordt over het algemeen behandeld met antidepressiva waardoor de klachten verminderd of onderdrukt worden.


Bij een lichte depressie heb je last van de hogergenoemde klachten gedurende minstens weken. Lichte depressies gaan vaak vanzelf weer over. Bij een ernstige depressie worden de klachten steeds erger.


De depressie heeft een zware impact op je leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts