vrijdag 21 oktober 2016

Nettobestaansmiddelen ouders ten laste

Nettobestaansmiddelen ouders ten laste

Die eerste schijf wordt immers niet beschouwd als bestaansmiddel. Bijvoorbeel u helpt uw ouders tijdens de vakantie in de familieslagerij. Het loon dat u ontvangt is een beroepskost voor uw ouders. U kunt dan niet als ten laste worden beschouwd! Uw nettobestaansmiddelen mogen een bepaald bedrag niet overschrijden Dat bedrag varieert al naar gelang uw ouders gezamenlijk of alleen worden belast.


Nettobestaansmiddelen ouders ten laste

Het grensbedrag is afhankelijk van de gezinstoestand van de student en verschilt eveneens naargelang de student met een studentenovereenkomst of een gewone arbeidsovereenkomst tewerkgesteld is. Beide ouders zijn ten laste. De belastingadministratie stelt uitdrukkelijk dat het feit dat ouders eigenaar zijn van de woning die zij met hun kind bewonen, niet belet dat het kind de ouders ten laste kan nemen. Dit wil zeggen dat de persoon ten laste werkelijk en op bestendige wijze met de belastingplichtige moet samenwonen.


De vraag of ouders (ascendenten) deel uitmaken van het gezin moet geval per. Uw kind mag niet teveel zgn. Voor kinderen (met een handicap) ten laste van een alleenstaande, zijn die bedragen hoger (art. 1WIB 92).


Toen ik mijn aangifte in Taks on web wilde invullen stond daar ineens vooraf ingevuld dat mijn vader ten laste van mij is. Ik dacht dat dat eerst fout was maar blijkbaar mag ik hem ten laste nemen omdat hij ouder is dan jaar en geen hoog pensioen heeft. Uitleg ouders ten laste nemen in de aangifte. Als je je ouders fiscaal ten laste neemt, dan verkrijg je een verhoging van de belastingvrije som. Het bedrag van de nettobestaansmiddelen komt in dit voorbeeld dan op 1euro.


Dat ligt onder de wettelijke grens en dus blijft de jobstudent ten laste van zijn ouders. Welke gevolgen heeft het voor je ouders als je niet meer ten laste van hen bent? Je ouders krijgen een belastingvermindering als je als kind fiscaal ten laste bent.


Apart wonende ouders kunnen in geen geval allebei hun gezamenlijke kinderen fiscaal ten laste nemen. Ondertussen heeft hij al minstens dertig jaar een vaste vriendin en die woont nu in zijn nieuwbouw appartement. En zijn vriendin betaald ook nog iedere maand huur aan hem. Ook het recht op kinderbijslag kunnen ze verliezen. Welke kinderen mag ik ten laste nemen in mijn belastingaangifte?


Als een of beide ouders overleden zijn, krijgt een jongere niet langer kinderbijslag, maar een wezenrente. Die is bedoeld om de levensstandaard van het gezin op peil te houden. Maar die wezenbijslag werd tot nog toe volledig meegeteld als bestaansmiddel van het kin waardoor dat kind al snel niet langer fiscaal ten laste is. Meerbelasting bij het wegvallen van een kind ten laste.


Als je nettobestaansmiddelen hoger liggen dan de eerder vermelde grensbedragen, dan ben je niet meer fiscaal ten laste en zullen je ouders voor jou geen belastingvermindering krijgen. Te veel dus om nog fiscaal ten laste te kunnen zijn. Zij mocht immers over niet meer dan 3. Let wel: de persoon moet minstens jaar zijn op januari van het aanslagjaar. Alleen als je zoveel verdient dat je niet meer “ ten laste ” van je ouders bent.


Ten laste ” betekent dat je financieel afhankelijk bent van je ouders. Ouders die kinderen ten laste hebben, betalen minder belastingen. Verdien je meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders meer belastingen. Je bent dan niet meer ten laste van je ouders.


Indien de jonge werknemer meer verdient dan de toegelaten grens dan is hij niet meer ten laste. Om fiscaal ten laste te blijven van je ouders mag je loon (na aftrek sociale bijdragen) niet hoger liggen dan: € 6. De ouder(s) zullen dus in dat geval slechts van een lagere belastingsvrije som kunnen genieten en dus meer belastingen moeten betalen. Blijf onder het maximale bedrag nettobestaansmiddelen Maximum nettobestaansmiddelen voor studenten. Wanneer je als student ten laste wilt blijven van je ouders , moet je ervoor zorgen dat je het maximale bedrag nettobestaansmiddelen niet overschrijdt.


Voor een alleenstaande ouder wordt dit bedrag verhoogd tot 4. Er zijn twee grensbedragen: € 2. Wanneer de ouders van één of meerdere kinderen ten laste niet tot hetzelfde gezin behoren, maar gezamenlijk het ouderlijke gezag uitoefenen over hun gemeenschappelijke kinderen en er het gezamenlijke hoederecht over hebben, kan de verhoging voor kinderen ten laste over beide ouders worden verdeeld. Een meerderjarig kind komt enkel nog in aanmerking indien het vóór de meerderjarigheid al was opgenomen in het gezin. Ook kan het kind maar slechts door één persoon ten laste worden genomen.


De lasthebber wordt dan als gezinshoofd beschouwd. Voorwaarde: De nettobestaansmiddelen van het kind mogen 3. EUR niet overschrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts