vrijdag 14 oktober 2016

Persoon ten laste loon

Alvast bedankt voor jullie antwoord. Wettelijk samenwonen - vriendin ten laste. Persoon ten laste nemen. Om fiscaal ten laste te zijn, moet een zoon of dochter aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Zo moet je kind deel uitmaken van het gezin. Hij of zij moet met andere woorden bij jou wonen. De tweede voorwaarde is dat de zogenaamde bestaansmiddelen van je kind een bepaalde grens niet mogen overschrijden. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) past in de praktijk eigen criteria toe om te oordelen of je ten laste bent, vaak zonder rekening te houden met andere bewijsmiddelen. Is er ook een verschil in loon als je alleenstaand bent of samenwonend?


Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing zijn verschillende schalen van toepassing, afhankelijk van de burgerlijke stand. Werkt u via een eenmanszaak, dan kunt u het aan uw kind uitbetaalde loon wel als beroepskosten aftrekken, maar uw kind is dan fiscaal niet meer ten laste (art. 1WIB 92). Uw echtgenote kan niet als persoon ten.


Werkt u via een vennootschapsvorm dan kunt u wel een bezoldiging geven aan uw kind zonder het voordeel van de kinderlast te verliezen. Een mindervalide kind telt voor twee. Om financieel ten laste van u te zijn, mag uw echtgeno(o)t(e), feitelijke levenspartner, kind (ongeacht zijn leeftijd) of bloed- of aanverwant tot de 3e graad financieel niet ten laste zijn van iemand anders binnen uw gezin (zie voorbeelden en 2) en mag het brutobedrag van zijn maandelijks (beroeps- of vervangings-)inkomen het grensbedrag om. Je loon is de financiële vergoeding die je ontvangt van je werkgever in ruil voor je geleverde prestaties. Op je loonbriefje staat echter altijd een bruto- en een nettoloon.


Het brutoloon is je loon zonder enige aftrek voor de belastingen of de sociale zekerheid. Dat kan je bewijzen met loonfiches, een attest van het OCMW of een verklaring op eer. Jullie hebben allebei een volwaardig beroepsinkomen: jullie zijn allebei verplicht om je als gerechtigde bij een ziekenfonds aan te sluiten.


Persoon ten laste loon

Eén van jullie heeft geen, of een beperkt, inkomen: het ziekenfonds kan de partner die niet over voldoende inkomsten beschikt inschrijven in als persoon ten laste van de partner met een voldoende hoog beroepsinkomen. Kinderen ten laste of niet? Het betekent al gauw een verschil van ettelijke honderden euro’s. Dat alleen al is een goede reden om vak II van uw belastingaangifte minutieus in te vullen.


Het tweede vak op uw belastingaangifte gaat niet toevallig over uw gezinssituatie. Of u al dan niet een partner. Nu uw zoon of dochter afgestudeerd is, begint een nieuw hoofdstuk. Ontdek de nieuwe situatie.


Ben je lid van CM, ingeschreven als persoon ten laste ? Om aan te sluiten als gerechtigde (bv. omdat je begint te werken of recht krijgt op een inschakelingsuitkering) vul je onderstaande aanvraag in en stuur je ze door. Trendy: loon inruilen voor extra. De berekening houdt onder andere rekening met het beroep en de burgerlijke stand van de werknemer, het inkomen van de echtgeno(o)t(e), de personen ten laste , sociaal abonnement, fietsvergoeding, groepsverzekering, firmawagen, maaltijdcheques en tenslotte de RSZ-afhouding en bedrijfsvoorheffing. Het grensbedrag is afhankelijk van de gezinstoestand van de student en verschilt eveneens naargelang de student met een studentenovereenkomst of een gewone arbeidsovereenkomst tewerkgesteld is. De voorbije jaren had ik ons kind ten laste , wat mij een verminderde bedrijfsvoorheffing opleverde en dus ook een hoger nettoloon.


We zijn nu bezig met de verdeling, zowel van goederen als van financiën. Eén van de zaken waar we nog niet uit zijn, is het verschil in loon dat ik kreeg met één kind ten laste. Marc omdat Marc voor hem geen persoon ten laste kan zijn. Hoewel Marc in principe recht kan laten gelden op een tegemoetkoming van de FOD Sociale Zekerhei houdt hij voor de vaststelling van persoon ten laste na de vrijstelling van dat fictief bedrag toch een hoger inkomen dan 3. Vwala, NIET mogelijk dus om je echtgenote ten laste te nemen.


Als de vrouw geen inkomen heeft, is haar aandeel in het gezamelijk inkomen gewoon nul. Die worden opgenomen in het dossier van hun rechthebbenden of titularis en staan ingeschreven als persoon ten laste. Onder personen ten laste vinden we terug: kinderen jonger dan jaar en zonder inkomen, vrouw of man van de rechthebbende en die ook van. Samen met de burgerlijke staat kunnen ook de gegevens in verband met personen ten laste meegedeeld worden.


Dit kan ook afzonderlijk gebeuren, op voorwaarde dat de burgerlijke staat reeds eerder meegedeeld werd en derhalve in het elektronisch dossier gekend is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts