donderdag 24 november 2016

Kind ten laste wettelijk samenwonend

Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Wanneer u de aangifte invult, moet u zelf bepalen wie uw kind ten laste zal nemen. Gevolgen van wettelijk samenwonen op uw belastingen.


U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd. Alleen wie het kind ten laste neemt in zijn belastingaangifte heeft recht op de belastingvermindering. Als u een feitelijk gezin vormt met de vader of de moeder van uw kind (d.w.z. u woont niet wettelijk samen en u bent niet gehuwd of wettelijk samenwonend ), kan uw kind maar als ten laste worden beschouwd van één van u twee.


Kinderen ten laste in een feitelijk gezin. Als er in een feitelijk gezin een gemeenschappelijk kind is, mag alleen de belastingplichtige die aan het hoofd van het gezin staat dat kind fiscaal ten laste nemen. U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt. Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen.


Afzonderlijke aangifte en belasting. De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze. Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed. Is er ook een verschil in loon als je alleenstaand bent of samenwonend ? Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing zijn verschillende schalen van toepassing, afhankelijk van de burgerlijke stand.


Met één kind ten laste , wordt dit verhoogd met 1. Als feitelijk samenwonend koppel met kinderen nemen we de laatste jaren voor de belastingen elk één kind ten laste gezien dat in het totaalplaatje het beste uitkomt. Ik had deze tip in netto (van DE TIJD) gelezen. Ik werd onlangs door de dienst belastingen gecontacteerd dat de kinderen door. Indien jij het kind hebt erkend en het uw naam draagt , is het normaal dat het kind ten uwen laste valt fiscaal gezien. Die verklaring is nodig om toe te laten dat , bij de voorheffing op uw loon , rekening gehouden wordt met dat kind ten laste.


Indien jij niet als vader staat genoteerd , kan jij het kind niet ten laste nemen. Je ouder of nieuwe partner neemt geen kind van de andere partner fiscaal ten laste en je ouder en de nieuwe partner hebben samen geen kinderen: we gaan uit van het inkomen van jouw ouder. Let op, dit heeft invloed op de puntentelling in je leefeenheid (een minpunt). Bij feitelijk samenwonen speelt het geen rol wie het kind ten laste neemt.


Bij wettelijk samenwonen of getrouwd komt het kind automatisch ten laste bij de partner met het hoogste inkomen. Die heeft dan wel niet de verhoogde vrijstelling van alleenstaande ouder. Dit komt neer op een verschil van 2à 2€. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming.


Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Wettelijk gaan samenwonen? Dan zijn jullie volgens de fiscus dat eerste jaar nog steeds twee alleenstaande personen.


Gevolg: je dient elk een afzonderlijke belastingaangifte in. Hadden jullie samen al een kind , dan kan slechts een van jullie dat ten laste nemen. Een kind is altijd ten laste van één ouder en dat levert nadelen op voor de andere ouder’, zegt Lombaerts.


Die co-ouder ondervindt een nadeel als hij nog andere kinderen volledig ten laste heeft. De toeslag op de belastingvrije som stijgt immers met het aantal kinderen ten laste. Heeft u kinderen of andere personen ten laste ? Allemaal situaties die een impact hebben op de bedrijfsvoorheffing en in een later stadium op de eindbelasting.


Indien ze wettelijk samenwonen of gehuwd zijn maakt het niet uit aangezien er maar aangifte ingediend moet worden. Vraag 2: Uitgaande van het feit dat ze feitelijk samenwonen niet. Als u één of meerdere kinderen ten laste hebt, geniet u een bijkomende belastingvermindering (de belastingvrije som zal stijgen met euro).


Om financieel ten laste van u te zijn, mag uw echtgeno(o)t(e), feitelijke levenspartner, kind (ongeacht zijn leeftijd) of bloed- of aanverwant tot de 3e graad financieel niet ten laste zijn van iemand anders binnen uw gezin (zie voorbeelden en 2) en mag het brutobedrag van zijn maandelijks (beroeps- of vervangings-)inkomen het grensbedrag om. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend , dan wordt de toeslag op de belastingvrije som aangerekend bij de partner met het hoogste belastbaar inkomen.


Bent u feitelijk samenwonend , dan moet u zelf de keuze maken. Elk kind kan evenwel slechts bij één van de partners ten laste genomen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts