donderdag 10 november 2016

Manisch depressief zelfdoding

Manisch depressief zelfdoding

Als je manisch depressief bent, heb je last van sterke stemmings- en activiteitenwisselingen. Je kunt je heel erg uitgelaten, overmoedig en hyperactief voelen tijdens een manische periode. In een depressieve periode daarentegen, voel je je moe, somber, kan je je moeilijk tot iets zetten en trek je je terug. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van lichte manische klachten (dit wordt ook wel hypomaan genoemd), maar ze kunnen ook zo ernstig zijn dat ze gepaard gaan met psychotische verschijnselen.


Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief of een bipolaire stoornis genoemd. Manie Een manische episode wordt gekenmerkt door een aanhoudend verhoogde (eufore) of prikkelbare (dysfore) stemming. En je: slaapt slecht of je slaapt juist veel. Bipolaire stoornis is moeilijk te herkennen.


Het is voor jezelf, maar ook voor een arts, moeilijk vast te stellen of je manisch - depressief bent. Ook van belang is informatie over het vóórkomen van manisch -depressieve stoornissen in de familie. Een goede reactie op een bepaald medicijn van een familielid die ook een manisch -depressieve stoornis heeft, kan reden zijn om voor dat medicijn te kiezen.


Manisch depressief zelfdoding

Hoewel de kans op suïcide groter is onder mensen die depressief zijn, zetten de meeste van hen deze stap niet. Alertheid is echter wel geboden gedurende de eerste weken dat met antidepressiva wordt gestart aangezien er dan een verhoogde kans op zelfmoord bestaat. De medicijnen slaan namelijk niet direct aan.


Deze vorm komt het dichtst in de buurt van wat men vroeger manisch - depressief noemde. De depressies van de bipolaire II stoornis kunnen afschuwelijk zijn. Ook hierin moet er uitgekeken worden met het slikken van antidepressiva, tenzij er goed gekeken wordt naar een stemmingstabiliserend middel dat in combinatie wordt geslikt. De manisch -depressieve stoornis op zich is geen reden om geen kinderen te krijgen, wel moet er een goede afweging worden gemaakt.


Je bent het zicht op de realiteit kwijt waardoor er onverantwoord gedrag ontstaat. Je maakt veel ruzie of geeft overdadig veel geld uit, waar je zelf het probleem niet van inziet. Voor de omgeving is iemand die manisch is moeilijk te begrijpen, omdat iemands gedachtegang alle kanten opvliegt. Niet alleen de mensen zelf met een manisch depressief stoornis kunnen last hebben vanwege het hebben van symptomen, maar ook de omgeving kan het moeilijk hebben.


Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met iemand die manisch depressief is. Het herkennen van hypomane of manische verschijnselen is, wanneer je ermee bekend bent, niet moeilijk. Veel ingewikkelder is in het begin van de aandoening inzien dat er sprake is van een ziekte.


Manisch depressief zelfdoding

Vroeger werd iemand met een bipolaire stoornis ook wel manisch depressief genoemd. Maar ‘ manisch depressief ’ is een benaming die niet helemaal klopt. Sommige mensen hebben namelijk alleen maar manische episodes, en geen depressieve episodes. Een depressieve episode is niet altijd vereist om tot de diagnose bipolaire stoornis te komen. De bipolaire stoornis brengt een levenslange kwetsbaarheid met zich mee.


Dit beïnvloedt niet alleen het leven en de toekomstplannen van de persoon in kwestie, maar ook het leven van direct betrokkenen. De oorzaak van een manische depressie is onbekend en ook de ontstaanswijze is nog onduidelijk. De aandoening doet zich veel vaker voor in de depressieve vorm dan in de manische vorm. Manisch -depressiviteit is meestal erfelijk bepaald.


Het begin van de aandoening ligt zelden voor het twintigste jaar. Wat is een manisch -depressieve stoornis? De stoornis die ook wel wordt aangeduid met de term bipolaire stoornis, kenmerkt zich door herhaalde episoden met heftige en extreme stemmingschommelingen.


Door zelfdoding egoïstisch te noemen gaan mensen die depressief zijn en menen dat hun leven waardeloos is, zich nog slechter voelen. Het kan ervoor zorgen dat ze zichzelf nog meer gaan verachten. Het suggereert dat mensen hen zelfs zullen haten nadat ze dood zijn. De gemiddelde depressie duurt maanden. Bovendien zijn van de mensen die depressief waren, dat binnen twee jaar weer.


Er is sprake van een depressie wanneer je vijf van de onderstaande symptomen hebt. Deze symptomen moeten tenminste twee weken aanwezig zijn en een van de eerste twee symptomen moet aanwezig zijn. Het stellen van de diagnose manisch - depressief is vaak niet zo makkelijk, vanwege de verschillende schakeringen in de aandoening.


Zwart is met andere woorden zelden zwart en wit zelden wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts