woensdag 18 januari 2017

Kenmerken autisme bij vrouwen

Vaak voorkomende klachten bij vrouwen met autisme zijn onder andere depressie, overbelasting, post traumatische stressstoornis, burn-out en paniekaanvallen. De omgeving kan daarop vreemd reageren en deze vrouwen niet serieus nemen. Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt autisme bij vrouwen vaak niet opgemerkt. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak heel lang hebben getobd voordat ze wisten wat er aan de hand was met alle gevolgen van dien.


Vrouwen Andere kenmerken , meer camouflage. Doordat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt dit vaak niet opgemerkt. Bovendien kunnen veel vrouwen de symptomen van autisme beter camoufleren. De andere kant is dat het ze veel energie kost.


Sommige vrouwen met autisme zijn veelpraters, iets wat je bij mannen met autisme minder tegenkomt. Mannelijke en vrouwelijke autistische kenmerken. Mannen met autisme zijn vaker de typische ‘savanten’ in die zin dat ze vaardigheden hebben die niet te verklaren zijn, zoals razendsnel ingewikkelde berekeningen uit hun hoofd kunnen uitvoeren. Dit is zonde, want door autisme bij vrouwen beter te begrijpen, kunnen de sterktes veel beter benut worden. Bij vrouwen - maar ook bij mannen - die minder aan dat beeld voldoen, denken we niet zo gauw aan autisme.


Kenmerken autisme bij vrouwen

We omschrijven het nu als een mannelijk en een vrouwelijk fenotype. Typisch voor het vrouwelijk fenotype is dat deze mensen hun autistische kenmerken veel meer kunnen verstoppen. Soms realiseert een ouder van een kind met autisme zich dat er wel heel veel overeenkomsten zijn met de eigen jeugd: problemen op school, sociale onhandigheid en een vertraagde taalontwikkeling.


Autisme kenmerken bij volwassenen. Er bestaat geen biomarker voor autisme , zoals een bloed- of dna-test. Hoe kan ik autisme herkennen? Iedere persoon met autisme is anders. Jarenlang werd gedacht dat autisme veel minder vaak voorkomt bij vrouwen dan mannen.


Het is daarom lastig voor ouders, maar ook voor vrouwen zelf, om te weten waarom bepaalde beperkingen in het hoofd voorkomen. Als het dan wel bij dames voorkwam was het dan wel meteen een stuk heftiger. Nieuwe onderzoeken wijzen er echter op dat autisme bij vrouwen vaker voorkomt dan de statistieken laten zien, maar dat dames simpelweg niet gediagnosticeerd worden. Dit kan hen heel eenzaam maken. Nochtans valt het hen op dat vrouwen zo min mogelijk proberen op te vallen en te doen wat er door de omgeving werd verwacht.


Vooral bij vrouwen wordt deze vaak gemist. De diagnose autisme is bij volwassenen soms moeilijk te stellen. In plaats daarvan denkt men al gauw dat de vrouw in kwestie borderline heeft of OCS (Obsessief Compulsief Syndroom). Het sociaal gedrag bij meisjes is bijvoorbeeld beter ontwikkeld dan bij jongens met ASS. Bij autisme denkt men in de regel als eerste aan een jongen die communicatief niet goed is, op zichzelf is en een buitensporige interesse heeft voor bijvoorbeeld zijn dinosaurus of treinen verzameling.


De manier waarop deze klachten zich uit is bij vrouwen toch anders dan bij mannen. Hierdoor is het voor hulpverleners erg lastig om autisme bij vrouwen vast te stellen. Dat komt omdat meisjes met autisme vaak heel ander gedrag vertonen dan jongens.


Als je naar dit aantal kijkt, dan is het verbazingwekkend dat er niet meer bekend is over autisme bij vrouwen. Er wordt wel gesteld dat autisme of Asperger’s syndroom bij vrouwen ‘ernstiger’ is dan bij mannen. Recent is ook aangetoond dat vrouwen met eetstoornissen als anorexia vaker dan gemiddeld autisme hebben. Maar de kenmerken van autisme kunnen bij mannen en vrouwen onderling ook veel verschillen.


Tot nu toe heeft autisme voornamelijk een ‘mannelijk tintje’ geha maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet geheel terecht. Bij meisjes en vrouwen wordt autisme soms niet herken of komt het pas op latere leeftijd aan het licht. Klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys beschrijft drie casussen waarbij je in eerste instantie niet aan een autismespectrumstoornis (ASS) zou denken.


Wat is ADHD Welke kenmerken van ADHD herken jij allemaal bij jezelf? Bekijk de lijst hieronder…. ADHD is een ‘stoornis’ in de hersenen waarbij mensen last hebben van de bekende ADHD kenmerken zoals concentratiegebrek, hyperactiviteit, vergeetachtigheid en impulsiviteit. Het grote verschil met ADHD is dat er bij de symptomen van ADD geen duidelijk opmerkbare hyperactiviteit aanwezig is zoals impulsiviteit, bewegelijkheid en veel praten.


Kenmerken autisme bij vrouwen

Bij ADD zit de drukte voornamelijk in het hoofd en is daardoor minder opvallend voor de omgeving. Bij het onderwerp narcisme wordt vaak veel aandacht besteed aan de kenmerken. Het is immers vaak onduidelijk of het puur gedrag is of dat er wellicht toch sprake is van narcisme of van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Kenmerken van narcisme.


Bij alle autismespectrumstoornissen (dus zowel klassiek autisme , PDD-NOS als het Syndroom van Asperger) is er sprake van een stoornis in de informatievoorziening in de hersenen. Deze stoornis omvat grofweg drie deelgebieden die bij iedere vorm aanwezig zijn. Ze verschillen echter in de mate waarin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts