woensdag 26 juli 2017

Chronische depressie betekenis

Ervaringsverhalen met het thema ‘omgaan met chronische depressie ’ Leven in een voortdurende begrafenisstoet. Al vanaf haar 13de heeft ze last van terugkerende depressies. Tijdens zo’n depressie ‘verdwijnt’ ze even voor haar vriendinnen.


Chronische depressie betekenis

Zo’n vijf procent van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. Maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft, ligt vele malen hoger (bijna ). Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Ziektes en aandoeningen kunnen ook vaak chronisch zijn. Een chronisch tekort aan slaap is zeer schadelijk en kan op den duur zelfs tot een depressie leiden.


Ook zijn de verschijnselen die zich wel voordoen, minder intens. We definiëren ze met strikte criteria. Depressie is een bekende ziekte.


Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere signalen dan de klassieke tekenen van een depressie. Bij een ernstige depressie worden de klachten steeds erger.


De depressie heeft een zware impact op je leven. De dagelijkse activiteiten lukken niet meer of lopen zeer moeilijk. De dysthyme stoornis, dysthymie of persisterende depressieve stoornis , is een psychische aandoening, een chronische en een lichtere vorm van klinische depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven.


Deze stoornis gaat meestal gepaard met slaapproblemen, eetstoornissen, verminderde energie. Dysthymie of chronische depressie. Naast depressies in engere zin bestaat er ook dysthymie of chronische depressiviteit. Het belangrijkste verschil tussen een depressie in engere zin en een chronische depressie is de periode waarin er sprake is van een depressieve stemming.


Neurotische depressie : kenmerken en gevolgen Een neurotische depressie is een psychische stoornis waarbij iemand lijdt aan een depressie en innerlijke conflicten, bijvoorbeeld dwangneurose. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Deze soorten depressie kunnen samenhangen met bepaalde hormonen, zoals. Verschil met depressie.


Chronische depressie betekenis

Het verschil tussen een depressieve stoornis en een dysthyme stoornis bestaat uit het feit dat een depressieve stemmingsstoornis gekenmerkt wordt door één of meerdere depressieve episodes, die te onderscheiden zijn van iemands normale functioneren terwijl de dysthyme stoornis gekarakteriseerd wordt door chronische , minder ernstige depressieve symptomen die al vele. Het is een ziekte van de stemming en gevoelens. Een dergelijke diagnose doet je levensverwachting plots wankelen.


Daarenboven kan ook de chronische pijn die door de ziekte ontstaat of de medicatie die je moet slikken je depressie in de hand werken. Volgens het National Institute for Mental Health (NIMH), ongeveer miljoen mensen ouder dan lijdt aan een dysthyme stoornis, of milde, chronische depressie , elk jaar. Jenneke Wiersma, Anneke van Schaik, Patricia van Oppen.


Chronische depressie versus niet- chronische depressie. Een chronische aandoening brengt ook vaak zijn eigen psychische en sociale problemen met zich mee. Doordat aan de buitenkant niets te zien is, denkt de omgeving snel dat het allemaal wel mee zal vallen. Maar dit type depressie is, zelfs in zijn ernstigste vorm, meestal van beperkte duur. In de literatuur worden chroniciteit en therapieresistentie ook nogal eens door elkaar gebruikt en bij de beoordeling van de literatuur wordt daarom steeds apart aangegeven of het om chronische dan wel therapieresistente depressie gaat.


Soms gaat een depressie samen met andere psychische problemen. Er zijn dus ook verschillende vormen van depressie. Hoewel een chronische ziekte op alle leeftijden kan voorkomen, lijden er relatief meer ouderen aan een langdurig ziekbed. Welke depressie symptomen er zijn, verschilt per persoon.


Het hebben van depressie symptomen betekent niet gelijk dat je een depressie hebt. Het kan ook zijn dat je last hebt van een burn-out. Een burn-out en een depressie hebben veel soortgelijke kenmerken. Daarnaast komt een depressie ook vaak voor in combinatie met een angststoornis.


Een klinische depressie (KD) is meer dan je alleen maar ongelukkig voelen of het zat zijn voor een paar dagen. Je gaat wel eens door een bepaald tijd dat je je iets minder goed voelt, maar als je een klinische depressie hebt dan voel je jezelf aanhoudend triest voor weken of maanden, in plaats van slechts een paar dagen. In Nederland hebben ongeveer miljoen mensen een of meer chronische ziektes. Wat zijn chronische ziektes?


Je leest het in dit dossier. Soms kan een depressie ook de oorzaak zijn van vage, onverklaarbare klachten, zoals duizelighei hoofd-, buik- of rugpijn. Met biologische (lichamelijke) factoren wordt de aanleg bedoeld die je hebt om een postnatale depressie te ontwikkelen. Als er veel depressie in de familie voorkomt, is het risico op postnatale depressie groter.


Ook is de kans dan groter dat de depressie zich na een volgende bevalling herhaalt. Nederlandse bevolking tot jaar heeft ooit in het leven een dysthyme stoornis gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts